Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Lex Nokia ja TTY

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Lex Nokia ja TTY

Tämä aihe sisältää 0 vastaukset, 1 kirjoittaja, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari Mikko Kunnari 9 vuotta, 4 kuukautta sitten.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

  Tällaista uutista pukkasi korviin.

  Quote:Lex Nokia ja TTY: tavoitteena taata turvallinen ja suorituskykyinen verkko

  3.9.2009 10:13 – Kohderyhmä: Pelkkää asiaa

  Kesäkuusta lähtien opiskelijoiden arki on helpottunut, kun roskapostia on alettu suodattaa automaattisesti. Suurin osa ei-toivotusta sähköpostista jää nyt järjestelmän haaviin.

  Tämän mahdollisti uusi sähköisen viestinnän tietosuojalaki, jota yliopisto on alkanut soveltaa. Lex Nokiaksi ja urkintalaiksikin parjattu laki antaa yliopistolle tietyissä rajatuissa tapauksissa mahdollisuuden käsitellä yliopistolta lähetettyjen sähköpostien sekä verkkoliikenteen tunnistamistietoja.

  Tavoitteena on, että verkko säilyy turvallisena ja suorituskykyisenä eikä muutama käyttäjä pysty tukehduttamaan verkon liikennettä.

  Tietohallintopäällikkö Jussi-Pekka Pispa vastasi kysymyksiin sähköisen viestinnän tietosuojalain (SVTSL) soveltamisesta TTY:llä.

  Onko TTY:llä jokin tietty ongelma, jonka takia laki on haluttu ottaa käyttöön?
  Tästä on useita esimerkkejä. Yksi on väärinkäytöstapauksien selvittäminen, kuten tavallista suuremman verkkoliikenteen aiheuttajan etsiminen. Suuri liikennemäärä johtuu usein murretusta koneesta, tunnuksesta tai luvattomasta vertaisverkkoliikenteestä, mutta etukäteen ei voi tietää mistä on kyse. Asiaa on voitava tutkia. Kuormittavan liikenteen estäminen on tärkeää, jotta verkon suorituskyky voidaan taata yliopiston varsinaiseen tehtävään.

  Toiseksi, viimeisen vuoden aikana on käyttäjätunnuksia joutunut yhä enemmän vääriin käsiin käyttäjien vastattua tunnuskalasteluviesteihin. Uusi laki antaa mahdollisuuden seurata, lähettääkö joku postia tunnettuihin kalasteluosoitteisiin. Tällöin voidaan informoida käyttäjää tunnuskalastelusta ja vaihtaa salasana.

  Kolmanneksi laki antaa työkaluja saastuneiden koneiden ja murrettujen tunnusten etsintään. Tässä auttaa muun muassa lähtevän sähköpostiliikenteen tarkastus roskapostisuodattimella. Roskapostitulva kertoo murretusta tunnuksesta tai työasemasta.

  Miksi TTY halusi ottaa – ensimmäisten joukossa – lain käyttöön?
  TTY:llä oli akuutti tarve poistaa roskapostia käyttäjien puolesta. Roskapostien säilyttäminen on ollut myös erittäin kallista.

  Kun tämä asia esiteltiin ylioppilaskunnalle ja yt-neuvostolle, selvitettiin samalla muutkin toimet, joihin ryhdytään jossain vaiheessa.

  Lex Nokiaa on nimitetty myös ”urkintalaiksi”. Alkaako TTY seurata opiskelijoiden sähköpostiliikennettä?
  Ei missään tapauksessa. Tähän ei ole mitään tarvetta eikä halua.

  Kun nyt roskaposteja voidaan automaattisesti suodattaa pois, onko kuitenkin mahdollista palauttaa jokin tärkeä sähköposti vastaanottajalle?
  Poistetut roskapostit ovat näin aluksi muutaman päivän tallessa ennen lopullista hävittämistä, joten niiden palauttaminen on mahdollista. Kun jatkossa meillä on riittävästi kokemusta palvelusta, posteja ei enää pidetä tallessa eikä niitä voi palauttaa.

  Käyttäjä voi myös ilmoittautua ”ohituslistalle”. Tällöin hänen roskapostejaan ei tuhota, vaan ne merkitään roskapostiksi kuten ennen. Listalle pääsee ilmoittautumalla IT Helpdeskiin.

  Rajoitetaanko lain myötä sosiaalisten medioiden, kuten Facebookin käyttöä yliopiston verkosta?
  Ei.

  Kuka käytännössä valvoo verkkoliikennettä?
  Tietohallinnon verkkoylläpito valvoo koko yliopiston verkon liikennettä automaattisin menetelmin. Myös tiedekuntien omat ylläpitoyksiköt valvovat laitteidensa liikennettä.

  TTY:ltä ulospäin suuntautuvaa liikennettä valvoo muun muassa Funet ja Viestintävirasto. Esimerkiksi Viestintävirasto on tänä kesänä ilmoittanut TTY:lle epäillyistä saastuneista koneista.

  Ollaanko yrityssalaisuuksia koskevia lainkohtia ottamassa käyttöön?
  Ei.

  Miksi ei?
  Mikään taho TTY:llä ei ole tuonut esille, että tällaiseen olisi tarvetta. SVTSL asettaa lisäksi erittäin tiukat rajaukset sille, millä edellytyksillä yrityssalaisuuksia saa valvoa eikä TTY nykyisellään täytä näitä vaatimuksia.

  Laki muun muassa edellyttää, että yrityssalaisuuksien suojaamistoimien pitää olla riittävän tiukat. Tällaisia suojaustoimia olisivat esimerkiksi muistitikun ja sähköpostin käytön rajoitukset, ulkoisten sähköpostipalveluiden, kuten Googlen Gmailin käytön esto ja niin edelleen. Yrityssalaisuudet pitäisi myös määritellä selkeästi. Tällaisiin toimiin ei haluta jatkossakaan turvautua.

  ****
  Lyhyesti: Sähköisen viestinnän tietosuojalaki
  Sähköisen viestinnän tietosuojalailla organisaatioille halutaan antaa tietyissä, tarkoin rajatuissa tapauksissa mahdollisuus käsitellä organisaation koneelta lähetettyjen sähköpostien sekä verkkoliikenteen tunnistamistietoja.

  Uudella lailla on haluttu luoda tarkat pelisäännöt tietosuojasta ja määritellä tarkat pykälät siitä, mitä vaikkapa työntekijä tai opiskelija saa tehdä ja mitä ei. Edellinen, vuodelta 2004 peräisin oleva laki oli liian tulkinnanvarainen, joten sen katsottiin huonontavan kaikkien oikeusturvaa.

  Ennen kuin organisaatio voi ottaa lain sallimat mahdollisuudet käyttöön, tulee luvattoman käytön aiheuttaa vakavaa haittaa tai yrityssalaisuuksien tulee olla merkittäviä. Yhteisöillä ei ole uudenkaan lain myötä oikeutta missään tilanteessa lukea ihmisten sähköpostiviestejä.

  Laki tuli voimaan 1. kesäkuuta 2009.

  Lisätietoja: Sähköisen viestinnän tietosuojaki (Liikenne- ja viestintäministeriö)

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin