Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Lisäys puolueohjelmaan: Äänioikeusikäraja

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Kevätkokous 2014 Lisäys puolueohjelmaan: Äänioikeusikäraja

Tämä aihe sisältää 4 vastaukset, 5 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Oskar Oskar 4 vuotta, 2 kuukautta sitten.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

  Ehdotus (lisäys Tietoyhteiskuntaohjelman Osallistuva demokratia -osion loppuun): Piraattipuolue kannattaa äänioikeusikärajan alentamista 16 vuoteen kaikissa vaaleissa. Suomessa äänioikeus on tällä hetkellä myös niillä 18 vuotta täyttäneillä, jotka on vammaisuuden tai terveydellisten syiden vuoksi julistettu vajaavaltaisiksi, eikä 16-17-vuotiaiden kyky ymmärtää yhteiskunnallisia kysmyksiä ole tätä erityisryhmää heikompi.

  Perustelu: On vähän hassua, että Piraattipuolueella ei ole kantaa äänioikeusikärajaan, koska se on kuitenkin tasaisin väliajoin esille nouseva kysymys ja demokratian kehittämisasiat ovat muuten keskeisessä osassa ohjelmaamme. Perustelu ilmenee myös jo tekstisä, eli Suomessa äänioikeus on kaikilla 18 vuotta täyttäneillä, myös niillä jotka on julistettu vajaavaltaisiksi tai joille on määrätty edunvalvoja sairauden, vammaisuuden, mielenterveyden, ikäheikkouden tai vastaavan syyn vuoksi. Olen aihetta hieman käsitellyt blogikirjoituksessani: http://ahtoapajalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/122445-vankilassa-aanestetaan-vaikka-alasti

  Ei ole oikein mitään järkiperusteisia syitä väittää, että 16- tai 17-vuotiaiden kyky ymmärtää yhteiskunnallisia kysymyksiä olisi näitä edellä mainittuja erityisryhmiä jotenkin heikompi. Äänioikeuden voi heille aivan hyvin myöntää.

  Tämä aloite koskee vain äänioikeutta, ei siis oikeutta asettua ehdolle. Ehdolle asettumisessa on muutenkin jo tiukempia rajoituksia ja siinä 18 vuoden ikäraja on perusteltu oikeudellisen vastuun takia.

  Profiilikuva käyttäjästä Pekka Mustonen

  Itse näen puolestani, että liian harva 18-vuotiaskaan on oikeasti mitenkään kypsä (en todellakaan yleistä, poikkeuksia riittää) tekemään poliittisia päätöksiä järkevästi. Toki voidaan sitten miettiä, että kuinka moni 18-vuotta täyttäneistäkään tai vaikka 60-vuotiaistakaan on, kuitenkin näen, että 16-18-vuotiaat ovat vielä itseään ja identiteettiään hakeavia ihmisiä, joiden pääasiassa en näe olevan kypsiä äänestämään. Tästä syystä en kannata äänestysikärajan laskemista. Näen toki asian hyvät puolet, saataisi nuorempana aktivoitua ehkä ihmisiä oikeasti politiikkaa seuraamaan, mutta silti.

  Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin

  Kannatan tätä esitystä. Lisäksi on huomattava, että seurakuntavaalien äänioikeusikäraja on nykyisin 16 vuotta.

  Profiilikuva käyttäjästä jln

  jln

  said

  Kannatan. Monella 16-vuotiaalla on perustellummat poliittiset mielipiteet kuin monella 30-vuotiaalla, jotka äänestävät vuodesta toiseen samaa puoluetta kun niin ovat aina ennenkin tehneet, välittämättä seurata politiikkaa sen enempää. Lisäksi tämä tasoittaisi edes vähän eläkeläisten yliedustusta.

  Profiilikuva käyttäjästä Oskar

  Oskar

  said

  Kannatan Ahdon esitystä.

  Haluisin kuitenkin herättää keskustelua siitä onko myös 16v perustelemattomasti liian korkea raja.

  Omasta mielestäni kansalaisilla kuuluisi olla täysimääräistä vaikutusvaltaa omiin asioihinsa, heti kun yksilöllä on riittävät, edes teoreettiset edellytykset pystyä tekemään perusteltuja päätöksiä.
  Tämän kansalaisoikeusnäkökulman kanssa sopisi äänestysiäksi esimerkiksi 12v. Tai jopa alheisempi (en tosin osaa ”niin nuorien” suhteen sitä itse arvioida enää).

  Protuleireillä keskustellessa 14-15v kanssa olen ainakin huomannut ettei heidän pohdintakykyä eroa juuri lainkaan 18v ja vanhempien kyvystä. Joten näiden n. 60 ihmisten otannalla sanoisin että äänestysraja olisi ehdottomasti oltava maksimissaan 14v.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin