Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Lisäys puolueohjelmaan: Lasten ja vanhempien väliset oikeudet

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Kevätkokous 2014 Lisäys puolueohjelmaan: Lasten ja vanhempien väliset oikeudet

Merkitty: 

Tämä aihe sisältää 1 vastaus, 2 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä kivasatu kivasatu 4 vuotta, 1 kuukausi sitten.

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin

  Ehdotan, että yksilönvapausohjelmaan lisätään lukuun 4. Yhdenvertaisuus kappaleiden ”Seksuaalisuus ja avioliitto” ja ”Sukupuoli” väliin uusi kappale:

  Lasten ja vanhempien väliset oikeudet

  Lapsen virallisiksi vanhemmiksi tulee lähtökohtaisesti vahvistaa lapsen synnyttänyt ja siittänyt henkilö, joissakin tapauksissa myös suostumuksensa hedelmöityshoitoon antanut henkilö. Vanhemmuutta ei tule vahvistaa adoptiolla tai vanhemmuusolettamalla muulle henkilölle, ellei toimenpiteeseen ole aikaisempien vanhempien tai vanhemmuuteen muuten lähtökohtaisesti oikeutettujen suostumusta. Lapsen huoltajuus voidaan siirtää muille kuin lapsen vanhemmille vain erityisen painavista syistä. Huoltajat ovat vastuussa alle 18-vuotiaan lapsen elatuksesta ja lapsen edunvalvonnasta sitä enemmässä määrin, mitä nuorempi lapsi on. Mikäli vanhemmat ovat eronneet tai eivät alunperinkään ole asuneet yhdessä, lapsen oikeudesta tavata etävanhempaansa ja etävanhemman oikeudesta tavata lastaan on huolehdittava.

  Lapsen huostaanoton tulee olla vasta viimesijainen lastensuojelumenetelmä ja ennen siihen turvautumista tulee tarjota avohuollon toimenpiteitä. Aiheettomaksi osoittautunut huostaanotto tai huostaanotto, jonka perusteet ovat lakanneet, tulee purkaa välittömästi.

  Adoptiossa tiedot aikaisemmista vanhemmista tai lapsen saadessa alkunsa sukusolujen luovutuksesta, sukusolujen luovuttajasta tulee kirjata väestötietojärjestelmään. Lapsella, hänen vanhemmillaan tai huoltajillaan tulee olla oikeus tarkastaa nämä tiedot väestötietojärjestelmästä.

  Perustelut (tätä ei puolueohjelmaan):

  Piraattipuolueen ohjelma rakentuu laajojen yksilönvapauksien ympärille perhe- ja seksuaalieettisissä kysymyksissä. Lapset ovat kuitenkin jo pelkästään ikänsä ja kypsyytensä vuoksi vajaavaltaisia ja monesti riippuvaisia huolenpidosta ja lainsäädännön tulee määritellä se, mitkä ovat lapsen perusoikeudet ja kuka on lapsesta vastuussa myös ongelmatilanteissa. Tulee myös huomata, että kun aikuiset ovat tehneet yhteisen päätöksen jättää ehkäisyn pois ja harrastaa sukupuolielämää niin, että lapsi voi saada alkunsa, heidän on varauduttava perhe-elämän edellyttämiin vastuisiin. Tiedonsaanti- ja vanhemmuuden vahvistamisen oikeuksien puuttuminen voisi näyttäytyä vastuutaan väistämään haluaville aikuisille liberaalina, mutta lapsen näkökulmasta sama asia voi näyttäytyä olennaisten tietojen salailuna ja perusoikeuksien rajoittamisena.

  Profiilikuva käyttäjästä kivasatu

  kivasatu

  said

  Lainaus ehdotetusta ohjelmatekstistä:

  ”Lapsen virallisiksi vanhemmiksi tulee lähtökohtaisesti vahvistaa lapsen synnyttänyt ja siittänyt henkilö, joissakin tapauksissa myös suostumuksensa hedelmöityshoitoon antanut henkilö. Vanhemmuutta ei tule vahvistaa adoptiolla tai vanhemmuusolettamalla muulle henkilölle, ellei toimenpiteeseen ole aikaisempien vanhempien tai vanhemmuuteen muuten lähtökohtaisesti oikeutettujen suostumusta. Lapsen huoltajuus voidaan siirtää muille kuin lapsen vanhemmille vain erityisen painavista syistä.”

  Kommenttini:

  Lapsen vanhemmiksi ei tulisi vahvistaa muita henkilöitä kuin ne, jotka ovat keskenään sopineet lapsen tekemisestä. Aikuiset ihmiset osaavat sopia ennen hedelmöitystä, kenestä tulee lapsen vanhempi ja tarvitseeko vanhemman olla biologinen tai kuinka monta vanhempaa lapsella tulee olemaan. Jos minkäänlaista sopimusta ei ole tehty (esim. ns. vahinkoraskauden sattuessa) vanhemmaksi tulisi vahvistaa ainoastaan raskaaksi tullut nainen tai hänen kanssaan vanhemmudesta sopimukseen päässyt muu henkilö (tämä ei sulje pois sopimusta siittäjän kanssa). Lapsella ja siittäjällä olisis siis oikeus toisiinsa vain, jos siitä on tehty sopimus, ei mitenkään automaattisesti.

  Tästä seuraisi myös se, että jos sopimusta ei ole tehty, raskaaksi tullut nainen ei voisi vaatia elatusmaksuja, mutta ei toisaalta tarvitse suostua mihinkään siittäjän vaatimuksiin. Jos taas sopimus on tehty, tehdään niin kuin sopimuksessa lukee. Ei tähän mitään valtiota tarvita.

  ”Niin mutta sitenhän mies ei voisi tulla isäksi…” Kyllä voi. Tekee vain sopimuksen naisen kanssa lapsenteosta. ”Mutta sittenhän naiset hankkiutuvat tahallaan raskaaksi ja vaativat sitten elatusmaksuja…” Mies voi vähän katsoa, minne siementään heittää. Jos ei halua antaa siittiötä lisääntymiseen, niin sitten huolehtii siitä, että sitä ei käytetä siihen. Jos ei ole sopimusta, ei ole sopimusta, ja näinollen ei ole velvollinen maksamaan myöskään elatusmaksuja.

  Lainaus ehdotetusta ohjelmatekstistä:

  ”Adoptiossa tiedot aikaisemmista vanhemmista tai lapsen saadessa alkunsa sukusolujen luovutuksesta, sukusolujen luovuttajasta tulee kirjata väestötietojärjestelmään. Lapsella, hänen vanhemmillaan tai huoltajillaan tulee olla
  oikeus tarkastaa nämä tiedot väestötietojärjestelmästä.”

  Kommenttini:

  Ainoastaan sukusolun luovuttajan terveystiedot tulee olla selvitettävissä. Ne voidaan arkistoida terveydenhuoltoon siten, että tietoja ei luovuteta muille kuin terveydenhuollon ammattilaisille, ja heillekin vain sellaisessa tapauksessa, että terveystiedot saattaisivat olla lapsen terveydentilan kannalta merkityksellisiä. Jos luovuttaja erityisesti haluaa antaa henkilö- ja yhteystietonsa tulevalle lapselle, hän voi näin tehdä, mutta sen ei pitäisi olla millään tavalla pakollista. Luovuttaja ja vastaanottaja voivat sopia lapsenteosta ja muusta sopimukseen liittyvästä
  klinikan välityksellä ilman, että heidän olisi edes pakko tavata keskenään. Miksi lapsella pitäisi olla oikeus puuttua sellaiseen sopimukseen, jonka aikuiset ihmiset ovat tehneet ennen hänen syntymäänsä? ”No kun elatusmaksut…” Oikeutta elatusmaksuihin ei olisi, jos tästä ei olisi sopimusta. ”Mutta kun tunneside isään…” Tunnesidettä ei voi olla, jos ei ole koskaan edes tavannut.

  Lainaus ehdotetusta ohjelmatekstistä:

  ”Huoltajat ovat vastuussa alle 18-vuotiaan lapsen elatuksesta ja lapsen edunvalvonnasta sitä enemmässä määrin, mitä nuorempi lapsi on. Mikäli vanhemmat ovat eronneet tai eivät alunperinkään ole asuneet yhdessä, lapsen oikeudesta tavata etävanhempaansa ja etävanhemman oikeudesta tavata lastaan on huolehdittava.

  Lapsen huostaanoton tulee olla vasta viimesijainen lastensuojelumenetelmä ja ennen siihen turvautumista tulee tarjota avohuollon toimenpiteitä. Aiheettomaksi osoittautunut huostaanotto tai huostaanotto, jonka perusteet ovat lakanneet, tulee purkaa välittömästi.”

  Kommenttini:

  Miksi tällaista pitäisi lisätä ohjelmatekstiin? Siksikö, että jos tällaista ei siellä lue, joku voisi saada sellaisen käsityksen, että piraatit olisivat jotenkin näitä vastaan?

  Perusteluista:

  ”Piraattipuolueen ohjelma rakentuu laajojen yksilönvapauksien ympärille perhe- ja seksuaalieettisissä kysymyksissä. Lapset ovat kuitenkin jo pelkästään ikänsä ja kypsyytensä vuoksi vajaavaltaisia ja monesti riippuvaisia huolenpidosta ja lainsäädännön tulee määritellä se, mitkä ovat lapsen perusoikeudet ja kuka on lapsesta vastuussa myös ongelmatilanteissa. Tulee myös huomata, että kun aikuiset ovat tehneet yhteisen päätöksen jättää ehkäisyn pois ja harrastaa sukupuolielämää niin, että lapsi voi saada alkunsa, heidän on varauduttava perhe-elämän edellyttämiin vastuisiin.”

  Kommenttini:

  Huoltajat ovat lapsesta vastuussa ihan siten, miten ovat asiasta keskenään sopineet. Ei siihen valtiota tarvita kuin sellaisissa poikkeustilanteissa, joissa sopimuksessa ei olekaan pysytty. Ja tosiaan, jos aikuiset ihmiset ovat yhdessä päättäneet jättää ehkäisyn pois, he voivat myös sopia mahdollisesta tulevasta vanhemmuudesta. En ainakaan itse ymmärrä, miksi aikuiset ihmiset eivät olisi tällaiseen kykeneviä, jos ovat kuitenkin kykeneviä päättämään ehkäisyn poisjättämisestä. Jos sopimuksenteko on jostain syytä erityisen vaikeaa, siinä voisi lastensuojelu avustaa.

  Perusteluista:

  ”Tiedonsaanti- ja vanhemmuuden vahvistamisen oikeuksien puuttuminen voisi näyttäytyä vastuutaan väistämään haluaville aikuisille liberaalina, mutta lapsen näkökulmasta sama asia voi näyttäytyä olennaisten tietojen salailuna ja
  perusoikeuksien rajoittamisena.”

  Kommenttini:

  Ainakaan minun esittämässäni mallissa ei puutu vastuullisia, vaan niistä sovitaan, ja jos ei sovita, ”äiti” hoitaa vastuun yksin tai jonkun muun / joidenkin muiden sopimiensa henkilöiden kanssa. Mikä tässä on se lapsen perusoikeus, jota tavoitellaan?
  Tuskin ainakaan se, että miehet eivät enää uskalla luovuttaa siittiöitä, ja näitä lapsia ei olisi edes olemassa? Vai se, että lapsi voisi halutessaan mennä mielensä mukaan vaatimaan siittäjältään perheolosuhteita? Lapsen oikeuteen tietää alkuperästään, voidaan kertoa juuri niin kuin on menetelty, että siittiön luovuttajaa ei tunneta ja sopimus raskauden alullesaattamisesta on tehty.

  En ole tekemässä edellämainitun kaltaisia ehdotuksia ohjelmaan.

  EDIT 7.8.: Tein sittenkin ehdotuksen https://keskustelut.piraattipuolue.fi/forums/topic/lisays-puolueohjelmaan-vanhemmuus/

  • tätä vastausta muokkasi 4 vuotta, 1 kuukausi sitten Profiilikuva käyttäjästä kivasatu kivasatu.
Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin