Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Lisäys puolueohjelmaan: Vaalipiirit tulee poistaa

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Kevätkokous 2014 Lisäys puolueohjelmaan: Vaalipiirit tulee poistaa

Merkitty: 

Tämä aihe sisältää 4 vastaukset, 4 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä whiic whiic 4 vuotta, 1 kuukausi sitten.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä jln

  jln

  said

  Lisätään ”Avoin hallinto ja demokratian kehittäminen”-osioon kappale:

  ”Vaalipiirit tulee poistaa

  Sopivan ehdokkaan löytämistä ei tule vaikeuttaa sillä, että kielletään äänestämästä muita kuin oman vaalipiirin ehdokkaita. Vaaleissa tulee voida äänestää parhaaksi katsomaansa ehdokasta riippumatta siitä missä ehdokas sattuu asumaan. Halukkaat voivat toki edelleen äänestää lähimpänä asuvaa ehdokasta jos kokevat sen olevan tärkeä kriteeri ehdokkaan valinnassa.”

  (Perusteluteksti ei ehkä ole paras mahdollinen puolueohjelmaan, sen saa kirjoittaa vaikka kokonaan uusiksi vähän asiallisempaan tyyliin.)

  Tämä auttaisi myös pienpuolueita kun vaalipiireistä johtuvat piilevät äänikynnykset poistuisivat.

  • Tätä aihetta muokkasi 4 vuotta, 1 kuukausi sitten Profiilikuva käyttäjästä jln jln. Syy: LIsätty maininta pienpuolueista
  Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin

  Ongelmaksi tässä tulee alueellisuuden poistuminen. Oman edustuksen varmistuminen on tärkeää etenkin Pohjois-Suomessa. Sen sijaan olen valmis vaalipiirien määrän voimakkaaseen karsimiseen esimerkiksi niin, että Ahvenanmaalta valittaisiin edelleen 1 edustaja ja loput 199 vain 4-5 vaalipiiristä.

  Profiilikuva käyttäjästä Pekka Mustonen

  Olisi tällä hyvätkin puolensa, parantaisi pienten puolueiden mahdollisuuksia. Kuitenkin näen tärkeänä säilyttää alueellisen edustuksen eduskunnassa. Ilman vaalipiirejä läpimeno jostain meiltäpäin Joensuusta olisi aika hankalaa. Vaalipiirit takaavat jokaiselle Suomen kolkalle ”omat” edustajat. Toki voisin noista omistamme kyllä todeta, että mitähän tällä oli merkitystä…

  Profiilikuva käyttäjästä jln

  jln

  said

  Jos paikalliset haluvat paikallista edustusta ja äänestävät pelkästään paikallisia ehdokkaita, kyllä heitä tulee silloin myös valituksi samalla lailla kuin ennenkin. Mikäli paikkakunnalla on hyviä ehdokkaita saattaa heitä tulla valituksi ennemmänkin kuin nykyään, kun voivat saada ääniä myös muualta Suomesta.

  Itse tosin en ymmärrä alueellisen edustuksen tärkeyttä. Mitä etua äänestäjälle on siitä että edustaja sattuu asumaan tai on joskus asunut lähistöllä? (Eikä välttämättä edes sitäkään, eihän vaalipiirin ehdokkaaksi pääsemiseen tarvitse oikeasti asua kyseisessä vaalipiirissä tai olla edes koskaan käynyt siellä.) Ainoa syy mitä keksin on se, että jos ajattelee, että edustajien pääasiallinen tehtävä on pumpata valtiolta mahdollisimman paljon rahaa ja etuisuuksia omalle paikkakunnalle.

  Joka tapauksessa minusta kuuluu kuitenkin olla äänestäjän päätettävissä haluaako äänestää nimenomaan paikallista ehdokasta vai ei, sen sijaan että siihen pakotetaan.

  Profiilikuva käyttäjästä whiic

  whiic

  said

  KANNATAN esitystä. (Perustelutekstiä voi toki hienosäätää.)

  Minusta alueellinen edustus kansallisessa päätöselimessä on aika turha kiintiö. Jos alueellista päätäntää tarvitaan, on se parempi siirtää alueelliselle tasolle. Jos halutaan alueen edunvalvontaa, voi ehkä joku maaseudun asukas löytää haluamansa maaseudun edunvalvojat toisen vaalipiirin maaseutuehdokkailta paremmin kuin omasta vaalipiiristään. Se, että täytyy valita oman maaseutunsa etua valitsemaan oman maaseutunsa piiristä on lähinnä sitä pahinta mahdollista siltarumpupolitiikkaa, jossa ehdokkaat myyvät oman vaalipiirinsä (ja kuntansa) asukkaille mm. jääkiekkohallien valtionosuuksia.

  Muutenkin vaalipiirit ovat ihan yhtä perusteltavaa kuin mm. sukupuolikiintiö, ja sehän me taidettiin jo tyrmätä aiemmassa agendauudistuksessa. Miksi alueelliset kiintiöt olisivat sitten tarpeellisempia?

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin