Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Lisäys puolueohjelmaan: Vanhemmuus

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Kevätkokous 2014 Lisäys puolueohjelmaan: Vanhemmuus

Tämä aihe sisältää 7 vastaukset, 7 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä  Nimetön 4 vuotta, 1 kuukausi sitten.

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä kivasatu

  kivasatu

  said

  Lisätään 4. Yhdenvertaisuus -osioon teksti (voi lisätä myös muuhun kohtaan jos löytyy luontevampi kohta)

  Vanhemmuus

  Lapsen vanhemmiksi tulisi vahvistaa vain sellaiset henkilöt, jotka ovat keskenään sopineet lapsen tekemisestä. Aikuiset ihmiset voivat sopia ennen hedelmöitystä, kenestä tulee lapsen vanhempi ja tarvitseeko vanhemman olla biologinen tai kuinka monta vanhempaa lapsella tulee olemaan. Jos minkäänlaista sopimusta ei ole tehty (esim. ns. vahinkoraskauden sattuessa) vanhemmaksi tulisi vahvistaa ainoastaan raskaaksi tullut nainen tai hänen kanssaan vanhemmudesta sopimukseen päässyt muu henkilö (tämä ei sulje pois sopimusta siittäjän kanssa). Lapsella ja siittäjällä olisi oikeus toisiinsa vain, jos siitä on tehty sopimus, ei mitenkään automaattisesti. Tästä seuraisi myös se, että jos sopimusta ei ole tehty, raskaaksi tullut nainen ei voisi vaatia elatusmaksuja, mutta ei toisaalta tarvitse suostua mihinkään siittäjän vaatimuksiin. Jos taas sopimus on tehty, tehdään niin kuin sopimuksessa lukee.

  Huoltajat ovat lapsesta vastuussa siten, miten ovat asiasta keskenään sopineet. Valtiota tarvitaan apuun ainoastaan sellaisissa poikkeustilanteissa, joissa sopimuksessa ei olekaan pysytty. Jos sopimuksen laatiminen on jostain syytä erityisen vaikeaa, siinä voisi lastensuojelu avustaa.

  Lapsen oikeuteen tietää alkuperästään, voidaan kertoa juuri niin kuin huoltaja tai huoltajat pitävät parhaana lapsen kannalta.

  Sukusolun luovuttajan tietoja ei tule antaa kenellekään eikä niistä tule pitää mitään rekisteriä kuin ainoastaan terveystietojen osalta. Terveystiedot voidaan arkistoida terveydenhuoltoon siten, että tietoja ei luovuteta muille kuin tarpeen vaatiessa terveydenhuollon ammattilaisille. Luovuttaja voi henkilö- ja yhteystietonsa tulevalle lapselle, mutta sen ei pitäisi olla millään tavalla pakollista. Luovuttaja ja vastaanottaja voivat sopia lapsenteosta ja muusta sopimukseen liittyvästä toimenpiteitä suorittavan hoitopaikan välityksellä ilman, että heidän olisi edes pakko tavata keskenään.

  Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin

  Paitsi, että näen tämän esityksen perhe-eettisesti kielteiseen suuntaan menevänä, myös taloudellisia vaikutuksia kaikille veronmaksajille tulee siitä, jos isyyttä/etävanhemmuutta ei voida selvittää ja siten pohjustaa elatusmaksujen perintää. Näen esityksessä myös riskit yksinhuoltajaäidille syntyvien lasten sosiaalisen aseman huononemisesta ja aborttien määrän lisääntymisestä.

  Yllä mainituin perustein, mielestäni tätä esitystä ei tulisi hyväksyä.

  Profiilikuva käyttäjästä whiic

  whiic

  said

  KANNATAN.

  Pidän esitystä tosin tarpeettoman verbaalina, mutta kokouksessa voidaan sitten äänestää kappaleiden tai lauseiden raakaamisesta tiiviimpään muotoon. Nykyisellään ehdotus vääntää rautalankaa turhan paljon. Tosin parempi tällainen turhan verbaali ehdotus, koska ehdotus voidaan aina hyväksyä lyhennettynä, mutta ei niin helposti täydennettynä (ellei täydentäminen ole lähinnä kieliopillista tai selventävää).

  Profiilikuva käyttäjästä Pekka Mustonen

  En kannata sitä, että lapsen alulle siittäneellä miehellä ei olisi mitään vastuuta tekemisistään. Mielestäni jokaisen täytyy kantaa vastuu siitä mitä tekee, jos paneskelee ympäriinsä niin seurauksena voi olla lapsikin. Tällöin lapsen biologisen isän on mielestäni vastuu kyllä kannettava.

  Profiilikuva käyttäjästä erinac

  erinac

  said

  Kannatan esitystä, sillä tämän tyylisellä muotoilulla ei suljeta pois ulkopuolisen oikeutta synnyttää lapsi pareille, jotka eivät itse sellaisen saamiseen savalla taikka toisella kykene. Oli kyseessä sitten homo- tai transpariskunta, taikka jokin sairaus tai sellaiseen verrattava syy. Näitä ei liene tarpeellista tekstissä eritellen mainita. Esimerkiksi kohdunvuokrauksen mahdollisesti uudelleen tullessa lailliseksi käytännöksi (jota se jonkin aikaa oli) tällä tavoin muotoiltua tekstiä ei tarvitsisi erikseen muuttaa.
  Mikään aloite, jossa oletetaan synnyttäjän automaattinen osallistuminen lapsen perheeseen ja elämään, ei ole tämä huomioiden mielekäs.

  Profiilikuva käyttäjästä jln

  jln

  said

  Kannatan. Tämä olisi myös askel siihen suuntaan että myös avioliittolainsäädäntö voidaan tulevaisuudessa poistaa tarpeettomana ja siirtää se puhtaan sopimusoikeuden piiriin.

  Profiilikuva käyttäjästä whiic

  whiic

  said

  @Mustonen
  Jos miehen tulee kantaa vastuu, miksi naisen ei tule kantaa vastuuta? Miksi emme kriminalisoi aborttia?

  ”Naisen ruumis” ei minusta ole hyvä argumentti yksinään, koska tällöin ”miehen ruumis” pitäisi kelvata argumentiksi miksi miehellä ei tule olla velvollisuuksia vastentahtoiseen lapsen elatukseen. Ruumiillisella työllähän ne rahat ansaitaan, eli mikä hyvänsä elatusvelvollisuus rikkoo miehen ruumiin vapautta. Ei vapautta tule sukupuolittaa.

  Profiilikuva käyttäjästä

  Nimetön

  said

  En kannata tätä ehdotusta tässä muodossa, perusteluina:
  – Mielestäni lasten tekoa ei voi päättää sopimuksen perusteella – vanhemmuuden sen sijaan voi. Näin ollen ennen hedelmöittymistä ei tulisi olla pakko sopia vanhemmuutta (vertaa vaikka aviopari ja yhden illan suhteita harrastava aikuinen) vaan vanhemmuudesta tulisi kyetä sopimaan myös yhtä lailla raskauden alun ja jopa syntymänkin jälkeen – kenestä tulee vanhempi, onko hän biologinen tai kuinka monta vanhempaa lapsella tulee olemaan.
  – Lapsen siittäjällä ja lapsella tulee olla oikeus toisiinsa ellei erikseen ole toisin sovittu. Ei ole lapsen “syy” että hän on alkunsa saanut joten tällöin biologisten vanhempien tulee huolehtia jälkikasvustaan.
  – Lapsen alkuunsa saattaneilla on elatusvelvollisuus mikäli erillisessä sopimuksessa ei toisin päätetä. Mikäli lapsen vanhemmiksi / huoltajiksi on sovittu jotkut muut kuin lapsen biologiset vanhemmat, elatusvelvollisuus siirtyy myös heille. Siittäjän elatusvelvollisuus ei voi olla pelkästä sopimuksesta kiinni koska esimerkiksi harva baari-illan iloittelua ennen tekee kirjallisen sopimuksen vastapuolen kanssa siltä varalta jos yhden illan sänkypuuhista tulisikin jälkikasvua. Mikäli vastuu lapsesta tällaisessa tilanteessa olisi vain ja ainoastaan raskaaksi tulevalla naisella, se heikentää syntyvien lasten asemaa heikentäen huomattavasti yksinhuoltajien tilannetta ja vierittäen kaiken vastuun pois lisääntymiskykyisiltä miehiltä.
  – Lapsella(kin) on oikeuksia yhtä lailla kuin kenellä muulla tahansa. Näin ollen heidän tulee halutessaan saada tietää myöhemmin mahdollisen sukusolun luovuttajan tiedot. Sen sijaan luovuttaja ei ole minkäänlaisessa elatussuhteessa lapseen ellei toisin ole sovittu. Ymmärrän kyllä että tässä on iso ristiriitaa lapsen oikeuksien ja sukusolun luovuttajan oikeuksien suhteen mutta luovuttaja tekee tietoisen valinnan luovuttaessaan sukusoluja kun taas lapsi ei tee minkäänlaista valintaa syntyessään maailmaan. Eli jos joku haluaa luovuttaa sukusolujaan, hänen tulee hyväksyä rekisterinpito jolloin tarvittaessa terveystiedot ovat saatavilla kasvavan lapsen/myöhemmin aikuisen mahdollista tarvetta varten. Tämä siksi että esimerkiksi lapsi voi kasvaessaan (esim täysi-ikäisenä) haluta erinäisistä syistä selvittää oman biologisen taustansa eikä tätä mahdollisuutta mielestäni tulisi häneltä evätä.

  Näen että mikäli vanhemmuus-tekstiä halutaan tehdä, itse muotoilisin asiaa paremminkin tähän suuntaan:
  ”Lapsen vanhemmiksi tulisi vahvistaa sellaiset henkilöt, jotka ovat keskenään sopineet lapsen kasvatuksesta (ennen tai jälkeen syntymän). Aikuiset ihmiset voivat keskenään sopia, kenestä tulee lapsen vanhempi ja tarvitseeko vanhemman olla biologinen tai kuinka monta vanhempaa lapsella tulee olemaan. Jos minkäänlaista sopimusta ei ole tehty (esim. ns. vahinkoraskauden sattuessa) vanhemmaksi tulisi vahvistaa raskaaksi tullut nainen – toisen tai useamman vanhemman voi lisätä tarvittaessa myöhemmin lapsen viralliseksi vanhemmaksi. Lapsen siittäjällä on velvollisuus elatusmaksuihin. Jos taas erillinen sopimus on tehty, tehdään niin kuin sopimuksessa lukee ja sopimuksen mukaan voi myös siittäjän velvollisuus elatusmaksuihin raueta.”

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin