Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Luen: Against Intellectual Monopoly

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Luen: Against Intellectual Monopoly

Tämä aihe sisältää 4 vastaukset, 4 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä OSQ OSQ 8 vuotta, 7 kuukautta sitten.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä tuukkasarvi

  Ajattelin aloittaa tälläisen threadin niille, jotka ovat kiinnostuneet lukemaan Boldrin ja Levinen Against Intellectual Monopoly (http://levine.sscnet.ucla.edu/general/intellectual/against.htm). Kirjaa käsiteltiin lukupiirissä, joka on ilmeisesti keskeytynyt. Tänne voi heittää kirjaa koskevat kommenttinsa, ajatuksensa, kritiikin, hyvät pointit ja kysymykset.

  Itse yritän lukee kirjaa luku luvulta ja kirjoittaa tänne, mitä tajusin ja mitä en.

  Profiilikuva käyttäjästä tuukkasarvi

  Chapter 1: Introduction

  – Höyrykone-esimerkki (James Watt)
  o patenttien haitat: rent-seeking (resursseja kuluu oikeudenkäynteihin, lobbaamisen, kilpailijoiden tarkkailuun), korkea hinta (vähemmän tuotantoa, hitaampi teknologian leviäminen), jatkoinnovaatioden estyminen (koneiden tehokkuus ei parantunut Watt’n patentin voimassaoloaikana, uudet distruptiiviset innovaatiot estyvät)
  o patenttien hyödyt pieniä: myös patentin jälkeen Watt&Co pystyivät myymään koneitaan korkeampaan hintaan kuin muut (tuottoa innovaatiolle)
  o kärjistys: Watt’n patentti hidasti teollista vallankumousta 10v: eläisimme nyt 2020-luvulla ilman patenttilainsäädäntöä :o

  – ottavat utilitaristisen lähtökohdan:
  ”We take the view point of the average citizen-consumer when debating if a policy is desirable, not that of a would be monopolist. There is no doubt in our minds that a
  handful of powerful monopolists would be worse off in a world without intellectual property; what matters is that everybody else would be substantially better off.”

  – intellectual property: patentit, tekijänoikeudet, tavaramerkit
  – tavaramerkit OK (eivät vastusta)
  – patentit (patentoitua ideaa ei saa käyttää ilman lupaa): lyhytkestoisia mutta laajoja
  – tekijänoikeudet (fair-use sallittu, jotain kopioita saa myydä & tehdä esim. parodioita): pitkäkestoisia mutta suppeita
  – kannattavat myynnin sallimista (right-of-sale) mutta vastustavat myyjän oikeutta rajoittaa ostajan käyttöä ( = intellectual monopoly)
  – vastustavat myös tiettyjä yksityisiä sopimuksia: downstream licensing (myyjä rajoittaa ostajan käyttöä sopimusteitse, shrink wrap -agreements mitäh?)
  – rinnastavat ostajan käyttöä rajoittavat sopimukset kolluusioon eli esim. kartelleihin jne muihin nykyään laittomiin kilpailunrajoittamiskeinoihin

  – taistelu älyllisiä monopolia vastaan on osa ekonomistien vuosisatoja kestänyttä taistelua vapaan kaupan puolesta !

  Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

  mrZombie

  said

  zumppi kirjoitti:
  Quote:o kärjistys: Watt’n patentti hidasti teollista vallankumousta 10v: eläisimme nyt 2020-luvulla ilman patenttilainsäädäntöä :o
  Siinähän oli kyse ainoastaan teollisesta vallankumouksesta. Sen jälkeen kehitys on vielä nopeutunut, etenkin internetin tulon jälkeen, joten patenttien haitallisuus edelleen jatkunut. Hankala sanoa, kuinka pitkällä olisimme ilman patentteja, mutta varmaan ainakin 2050-luvulla.

  Quote:– kannattavat myynnin sallimista (right-of-sale) mutta vastustavat myyjän oikeutta rajoittaa ostajan käyttöä ( = intellectual monopoly)
  Enpä nyt jaksa alkaa tarkistamaan, mutta tässä taidettiin viitata ensimyyntioikeuteen (vai mikäköhän se termi nyt olikaan suomeksi…). Eli jos joku luo teoksen, hänellä on oikeus myydä se kenelle haluaa, eli hänellä ei ole minkäänlaista velvollisuutta antaa sitä ”koko ihmiskunnan omaisuudeksi” tms., mistä jotkut joskut piraatteja syyttävät. Mutta sen jälkeen, kun teos on luovutettu jollekin toiselle taholle, on tällä oikeus edelleen luovuttaa sitä muille, millä ehdoin sattuukaan haluamaan. Eli teoksen luojalla ei olisi enää oikeutta päättää siitä, kuka saa tehdä kopioita teoksesta.

  Quote:– vastustavat myös tiettyjä yksityisiä sopimuksia: downstream licensing (myyjä rajoittaa ostajan käyttöä sopimusteitse, shrink wrap -agreements mitäh?)
  Shrink wrap taitaapi tarkoittaa sitä, kun ohjelmiston käyttöehdot on laitettu pakettiin kiinni näkyville siten, että ne (muka) hyväksyy, jos paketin avaa.

  Quote:– taistelu älyllisiä monopolia vastaan on osa ekonomistien vuosisatoja kestänyttä taistelua vapaan kaupan puolesta !
  Itse suomentaisin mieluummin aineettomaksi monopoliksi, se kuvaa hieman paremmin kuin älyllinen tai henkinen, jota joskus näkee käytettävän.

  Profiilikuva käyttäjästä HarriKivisto

  Quote:Itse suomentaisin mieluummin aineettomaksi monopoliksi, se kuvaa hieman paremmin kuin älyllinen tai henkinen, jota joskus näkee käytettävän.

  Tykkään tuosta termistä, koska sen voi ”vahingossa” kirjoittaa ’aiheeton monopoli’. Itse olen puhunut mm. imaginäärioikeuksista, kuvitteellisesta omaisuudesta jne.

  Profiilikuva käyttäjästä OSQ

  OSQ

  said

  Rakkaalle lapselle nimiä… B)
  Minä koen asian tyhjyyden omistamisena. Helposti sana monopoli jää keskustelussa huomiotta. Monopolithan rajoittavat keinotekoisesti kehitystä.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin