Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Luonnos kannanotoksi AL julkishallinnossa

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Luonnos kannanotoksi AL julkishallinnossa

Tämä aihe sisältää 14 vastaukset, 6 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä JoonasD6 JoonasD6 8 vuotta, 12 kuukautta sitten.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  Luonnos hallituksen kannanotoksi:

  Piraattipuolue haluaa kannustaa avoimien ohjelmistojen käyttöönottoa julkishallinnossa niin valtakunnallisella kuin kunnallistasollakin, koska se säästää rahaa. Useimmiten suuria järjestelmiä käytetään vähintään kymmenen vuotta, jonka aikana suljetun koodin ohjelmistoa kehittänyt yritys voi lopettaa toimintansa tai kehittää ohjelmistoa ei-haluttuun suuntaan. Molempien tilanteiden edessä realististin vaihtoehto voi olla jopa lopettaa koko ohjelmiston käyttö ja tilata uusi kallis järjestelmä, jonka kulut muodostuvat itse ohjelmistosta, koulutuksesta ja käyttöönotosta. Avoimen lähdekoodin ohjelmiston käytössä vastaavanlainen tilanne on ratkottavissa, sillä sen kehittämistä voi jatkaa haluttuun suuntaan jopa alkuperäisestä ohjelman tekijästä riippumatta. Ohjelmiston kehitys voidaan tilata räätälöitynä tuotteena tai sen eri kehitysversiota voidaan hankkia muilta kuin alkuperäisiltä kehittäjiltä.

  Vaikka ohjelmisto olisi valtion tai kunnan tilaama, vaatimus lähdekoodin avoimuudesta ei estä halutessa ohjelmistokehittäjää ansaitsemasta ohjelmiston myynnillä ja jatkokehittämisellä. Lisäksi on täysin loogista, että valtion tai kunnan tilaama – eli veronmaksajien rahoilla kustannettu – ohjelmistokehitys on myös vapaasti hyödynnettävissä. Avoimet ohjelmistot mahdollistavat tehokkaasti eri ohjelmarajapintojen liittämisen toisiinsa, sillä koodi on tarkasteltavissa ja siten sen yhteenliittäminen on alustariippumattomasti mahdollista.

  Suomessakin on avointa ohjelmistoa käytössä jo muun muassa kouluissa ja joissakin julkishallinnon järjestelmissä. Ulkomailla avointa ohjelmakoodia käytetään jo huomattavasti tehokkaammin, ja Suomi uhkaa jäädä tietoteknisten palveluiden kehityksessä pahasti jalkoihin.

  Avoimen lähdekoodin käytössä kuka tahansa voi tarkastella ohjelmistokoodin sisältöä. Tämä mahdollistaa tietoturva-aukkojen helpomman löytymisen ja niiden tahallisesti haitallisen hyödyntämisen, mutta myös niiden raportoimisen muiden ohjelmasta kiinnostuneiden toimesta. Koodin avoimuutta ei siis voida tältä kannalta nähdä erityisen hyvänä tai huonona, joskin ulkoinen ja useammalla osapuolella auditointi helpottuu avoimuuden myötä. Kaikenkaikkiaan ohjelmiston avoimuus tarkoittaa kuitenkin vaatimusta tehdä työ huolellisemmin, jotta ohjelmavirheiden määrä saadaan minimoitua.

  Perustelut:
  Puolueohjelma sisältää jo nyt kohdan ”rohkaistava avointen järjestelmien käyttöä julkisen sektorin alueella, koulut mukaanlukien.”
  Nyt on aika tarkentaa, miksi avoimen lähdekoodin käyttöä on rohkaistava sekä miten niitä voidaan hyödyntää julkissektorilla.

  Hyvänä malliesimerkkinä voimme pitää Amerikassa hallinnon päätöstä vaihtaa Valkoisen talon kotisivut Drupal-julkaisualustaan, joka on tunnettu turvallisena avoimen lähdekoodin alustana.
  (Lähde:http://news.slashdot.org/article.pl?sid=09/10/25/1126210)

  Linux.fi keskustelupalstalla on lueteltu suomalaisia kouluja, jossa ollaan siirrytty käyttämään avoimeen lähdekoodin perustuvia ohjelmistoja.
  (lähde: http://linux.fi/foorumi/index.php?board=20.0)

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  24.11 pidettävässä hallituksen kokouksessa olisi tarkoitus käsitellä luonnos, hyväksytään tai hylätään, muutosehdotuksia olisi hyvä heitellä nyt, sillä teksti on lähes kokonaan vain yhden ihmisen kirjoittamaa ja monia näkökulmia voi jäädä tuomatta esille.

  Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

  Tietoturva-aukot on vähän 2-piippunen juttu. Myös rikolliset löytää tietoturva-aukot avoimesta koodista helpommin. Löydettyjä aukkoja ei ole mikään pakko korjata. Vastuullinen toimittaja taas korvaa tunnetut löydetyt aukot siinä missä avoimenkin ohjelmiston toimittaja. Kaikille on varmaan selvää, että ihan kenen tahansa koodaamaa päivitystä ei kunta- ja valtiosektorille asennella? Ei ainakaan ilman sen julkista arviointia.

  Toinen homma mikä tuosta puuttuu on se, että aina vapaata ohjelmistoa ei ole saatavilla ja joskus suljetut ohjelmistot ovat huomattavasti parempia. Kaikki ohjelmistot ja järjestelmät eivät ole mittatilaustyötä, koska se on aika pirun kallista. Näissä tapauksissa voisi kuitenkin vaatia kilpailutuksessa avoimien rajapintojen käyttöä, jolloin koko järjestelmässä ei sitouduta yksittäiseen toimittajaan, vaikka järjestelmässä olisi myös suljettuja osia. Järjestelmähän voi koostua sekaisin molemmista, mikäli rajapinnat ovat avoimia.

  Muuten hyvä.

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  Mikko Kunnari kirjoitti:
  Quote:Tietoturva-aukot on vähän 2-piippunen juttu. Myös rikolliset löytää tietoturva-aukot avoimesta koodista helpommin. Löydettyjä aukkoja ei ole mikään pakko korjata. Vastuullinen toimittaja taas korvaa tunnetut löydetyt aukot siinä missä avoimenkin ohjelmiston toimittaja. Kaikille on varmaan selvää, että ihan kenen tahansa koodaamaa päivitystä ei kunta- ja valtiosektorille asennella? Ei ainakaan ilman sen julkista arviointia.

  Yleensä julkishallinnon softilla on jonkinlainen supportpalvelu ostettuna, tähän kuuluu myös päivitykset. Supportin ja päivitysten tarjoajan ei tietty ole pakko olla itse softan tekijä, vaan se voi olla ulkopuolinenkin joka tuntee softan perusteellisesti. Itse luonnoksessahan olikin tuotuna esiin että aukkoja voi löytää sekä pahan- että hyväntekijä. Usein nuo julkishallinnon järjestelmät myös menevät jonkin keskitetyn hankinnan kautta, joten ihan mitä sattuu softia ei asennetuksi tule.

  Quote:Toinen homma mikä tuosta puuttuu on se, että aina vapaata ohjelmistoa ei ole saatavilla ja joskus suljetut ohjelmistot ovat huomattavasti parempia. Kaikki ohjelmistot ja järjestelmät eivät ole mittatilaustyötä, koska se on aika pirun kallista. Näissä tapauksissa voisi kuitenkin vaatia kilpailutuksessa avoimien rajapintojen käyttöä, jolloin koko järjestelmässä ei sitouduta yksittäiseen toimittajaan, vaikka järjestelmässä olisi myös suljettuja osia. Järjestelmähän voi koostua sekaisin molemmista, mikäli rajapinnat ovat avoimia.

  Muuten hyvä.

  Kyseessähän onkin vain suositus. On hyvinkin mahdollista ettei johonkin tarkoitukseen löydy avoimen lähdekoodin softaa valmiiksi eikä softaa haluta erikseen tilata tehtäväksi. Tällöin on suhteellisen loogista käyttää valmista suljettua, joskin ensin laskien kumpi on kannattavampaa, koodauksen tilaus vai lisenssin osto jälkivaikutuksineen. Itse lisenssien hintoja en erityisesti olisi kiinnostunut korostamaan, koska niiden kustannukset voivat olla vain murto-osa loppuhinnasta (mm. äkillinen softan vaihto lisätarpeiden vuoksi on paljon kalliimpi uusine lisensseineen, räätälöinteineen ja koulutuksineen).

  Tuo voisi olla hyvä lisätä kyllä, että mikäli avoin ohjelmisto ei jossain tilanteessa ole vaihtoehto, ovat avoimet rajapinnat kuitenkin ehdoton vaatimus.

  Profiilikuva käyttäjästä Spif

  Spif

  said

  Tuolla näyttäisi olevan kaikenlaista pätevää tekstiä. En ole itse kovin tarkkaan perehtynyt kyseiseen julkaisuun.
  http://www.jhs-suositukset.fi/web/guest/jhs/news/jhs169_julkaistu

  Miten olisi tällainen paranoidi pointti? Microsoftin tuotteet ovat suljettua lähdekoodia suoraan Yhdysvalloista eikä ole mitään varmuutta lähettelevätkö ne tietoja kotiin tai millaisia takaportteja niissä piilee. Koko Suomen hallinto lienee tasan yhden USAlaisen valmistajan armoilla vaikka vapaita valmistajariippumattomia vaihtoehtojakin olisi olemassa.

  Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

  Spif: ei tässä nyt todellakaan miksikään salaliittoteoreetikoiksi ruveta. Mutta tosta postaamastasi linkistä löytyi ainakin yksi hyvä pointti. Vaikka ohjelmistot olisivatkin avointa koodia, niin oleellista on myös lisenssi. Esim. ei kovin hyvä, jos koodia ei saa kukaan muu päivittää, kuin valmistaja itse. Lisenssiehdoissa kantsii olla tarkka.

  Esille voisi tuoda myös pitkäaikaisia säästöjä. Vaikka softakehittäjä voi lisätä hintaa tehdessään softan (tai rajapinnat) avoimeksi, niin pitkällä tähtäimellä siitä voi kuitenkin tulla säästöjä, kun ei sitouduta samaan toimittajaan, joka voi tulevaisuudessa sitten hinnoitella työnsä miten tykkää. Lisäksi uudelleenkäyttö (eli saman avoimen systeemin käyttöönotto toisaalla ilman erillistä maksua) voi aiheuttaa suuria säästöjä, mikäli lisenssi sallii kopioinnin ja levittämisen. Kopioinnin ja levittämisen sallivasta lisenssistä kannattaa maksaa.

  Kilpailuttamisessa ei pitäisi katsoa sokeasti vain hintaa, vaan sitä mitä rahalla todellisuudessa saa.

  Profiilikuva käyttäjästä OSQ

  OSQ

  said

  Jos suomalaisia yrityksiä kannustettaisiin omiin avoimen koodin ratkaisuihin jollain porkkanalla (?) se tietäisi it osaajille kotimarkkinoilla työllistymistä. Itse en koodaa vaan käytän valmiita työkaluja, mutta olisin valmis kannattamaan suomenkielisten ohjelmien kehitystyötä. Kotimainen työ on poliittisesti merkittävä pointti joka sopii mille puolueelle tahansa. Työvoimatoimistoon/työttömille linux kurssit? :unsure:

  Profiilikuva käyttäjästä Spif

  Spif

  said

  Mikko Kunnari kirjoitti:
  Quote:Spif: ei tässä nyt todellakaan miksikään salaliittoteoreetikoiksi ruveta.

  Niinno Suomella ei nyt ole erityistä uhkaa USA:sta, kun asiat tehdään kiltisti niin kuin jenkit käskee. En silti näe järkeä rakentaa koko julkishallintoa heidän softiensa varaan. Sanotaan nyt vaikka sitten tulevaisuuden varalta. Ihan hatusta heitettyä se ei ole että MS tuotteista olisi haittaa jos USAn kanssa tulisi erimielisyyksiä. Ei ne Kuubat ja Kiinat yms. rakentele omia Linux-järjestelmiään ihan vaan rakkaudesta avoimeen koodiin. Ehkä se sitten on liian kaukaa haettua täällä Suomessa, en tiedä.

  Toki tuo OSQ:n mainitsema työllistämisvaikutus on myös hyvä asia ja varmasti osasyynä esim. siellä Kiinassakin. MS:lla on toki suomalaisia työntekijöitä Suomessa, mutta suomalaisten yritysten tukeminen julkishallinnon softatilauksilla kuulostaa kuitenkin paremmalta kuin muiden maiden yritysten.

  Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

  Joo työllistäminen onkin hyvä pointti ja suomalaista softateollisuutta pitää tukea, koska ei sillä ihan maailman mahtavimmin mene ja se on vielä kasvava ala. Sitä paitsi työt kotimaahan antaa edellytykset menestyä myös ulkomailla. Sama softa se toimii muuallakin.

  Sivuhuomautuksena semmoinen, että Kiinalaisille ei kelvannut Linuxi samasta syystä kuin Windowsikaan. Yleisesti tunnettua pitkään markkinoilla ollutta koodia, joihin myös USA:n tiedustelupalveluilla on konstit olemassa. Siksi oma viritys, mihin ei heti vanhat konstit pure. On kuitenkin naiivia ajatella, että se tilanne kauaa kestäisi.

  Profiilikuva käyttäjästä Spif

  Spif

  said

  Ai niin olikin joku ihan oma. :) Kylin näyttää olevan nimeltään ja Wikipedia sanoo sitä FreeBSD-pohjaiseksi. Muistin vaan Red Flagin joka sitten taisi ollakkin vaan Kiinan kansalaisille suunnattu.

  Profiilikuva käyttäjästä OSQ

  OSQ

  said

  Vaalitempaus piraateille. Linux lobbaus tilaisuuksia työttömien yhdistyspajoille. Työttömätkin saa äänestää! Kasataan kierrätyskoneista linux ubuntuja ja lahjoitetaan työttömien yhdistyksille opetuskäyttöön. Kyllä media kiinnostuu.

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  Vaikka tietyllä tavalla karkaakin aiheesta, niin tuossa olisi kyllä idean siementä… itselläni oli joskus mielessä päiväkodit, sillä niihin myös ihan oikeasti kaivataan noita koneita (käyttäjät ei äänestysikäisiä, mutta näkyvyyttä puolueelle toki silti), ehkäpä pitäisi kerätä kohteita ja miettiä mitä koneille saisi tulla kustannuksia. Täältäkin löytyisi rojut yhteen tai kahteen koneeseen.

  Profiilikuva käyttäjästä Naseag

  Naseag

  said

  Tässähän voisi kysellä jo firmojakin/julkishallintoa mukaan. Poistojen kautta voisi saada ihan ok kamaa hyötykäyttöön. Menisi kuitenkin yleishyödylliseen kohteeseen ja kattaisi näin yrityksen moraalisen yhteiskuntavastuun. Puolue olisi vain välikäsi, joka välittäisi tarjotun lahjoituksen haluttuun päiväkotiin tai muuhun vastaavaan. Tullut kerran jos toisenkin eteen tilanne, jossa tuskaillaan kun sitä romua ei saa fiksusti mihinkään. Voisi olla parin kohteen kampanjana ihan ok. Vielä jos saataisiin samalla uutiskynnys ylitettyä tämän ketjun aiheesta, niin käsissä olisi todellinen win-win-win-tilanne.

  Profiilikuva käyttäjästä OSQ

  OSQ

  said

  Vihreää kierrätys teknologiaa ja piraatit on kilttejä : )

  Profiilikuva käyttäjästä JoonasD6

  JoonasD6

  said

  Joo, kyllä tällainen olisi hieno juttu.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin