Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Materiaalissa käytetty kieli

Etusivu Foorumit Arkisto PR-osasto Materiaalissa käytetty kieli

Tämä aihe sisältää 2 vastaukset, 2 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Ruuhijarvi Ruuhijarvi 8 vuotta, 2 kuukautta sitten.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Ruuhijarvi

  Ruuhijarvi

  said

  Itse olen ollut jo niin kauan piraattikeskusteluissa mukana, etten osannut tätä edes ajatella, ja uskoisin, että samassa tilanteessa ovat myös melkein kaikki (ainakin päättävässä roolissa olevat) puolueemme jäsenet: tekijänoikeus- ja yksityisyyskeskusteluun kuuluva erityissanasto on jo niin tuttua meille, ettemme osaa ajatella, että joillekin osa sanoista saattaa olla aivan uusia. Mikäli tekstissä on kovin paljon uusia sanoja, voi teksti tuntua ikävältä ja vaikeammin ymmärrettävältä, jolloin itse idea tekstin takanakin jää hieman etäälle.

  Piraattiasioista kiinnostuneet ja kanssamme samaa mieltä olevat eivät ole ainoita, joille meidän tulee tekstimme kohdistaa, sillä he ovat jo puolellamme. Heille meidän täytyy vain todistaa, että Piraattipuolueen ajamat asiat ovat niin tärkeitä, että ei kannata äänestää muita puolueita. On olemassa myös potentiaalisia äänestäjiä, jotka eivät ole vielä kuulleet puolueestamme tarpeeksi, ja heitä varten meidän on luotava mahdollisimman helposti lähesyttävää tekstiä, jotta saamme ajatuksillemme uusia kannattajia.

  Asia tuli ilmi, kun politiikasta kiinnostunut koulukaverini linkitti Facebookkiin Piraattipuolueen blogiin Joonaksen kirjoittaman ”Miksi waretamme?”-kirjoituksen. Kommentiksi linkin yhteyteen kaverini laittoi: ”Jännästi tuli Piraateilta ymmärrettäviä perusteluja piratismille, sekä ehdotuksia miten viihdeteollisuuden kannattaisi vastata kysyntään jota on.” Tähän en vielä niin paljoa kiinnittänyt huomiota, mutta sitten pääsin kommenttiosioon, ja aloin ymmärtämään mitä kaverini oli tekstillä tarkoittanut. Hänen kaverinsa linkitti Mikko Rauhalan ”Lordin paheksunta ei osu maaliinsa” -tekstin ja viittasi siihen sanalla ”korkealentoinen”.

  Kun aikanani luin Rauhalan kirjoituksen en pitänyt sitä mitenkään outona, olinhan tottunut sanastoon. Kuitenkin nyt, kun katson kirjoitusta uudessa valossa, ymmärrän täysin kaverini kaverin pointin. Näemmä kommenteissakin on asiasta keskusteltu.

  Pointtinani siis on, että jotta saavutamme mahdollisimman suurta kannatuspohjaa puolueellemme ja – vielä tärkeämpää – aatteelleimme, on meidän kyettävä sanomaan asiamme mahdollisimman kansantajuisesti. Sunnuntaina keskustelimme Purjeen kanavalla vähän samasta aiheesta, jossa minua pyydettiin koittamaan editoimaan Joonaksen kirjoittamaa pätkää. Tekstistä poimin muutaman englanninkielisen ilmaisun, jotka ehdotin käännettäväksi. Esimerkiksi termi ”Cease & Desist” ei sano edes minulle kovin paljon, vaikka olen ehdolla Piraattipuolueen riveistä ensi keväänä – miten ihmeessä sen pitäisi sanoa jotain ihmisille, jolle ”see joku Pirraattipualue” on aivan uusi juttu? (Joonaksen puolustukseksi: kyseinen teksti oli vielä kesken ;P)

  TL;DR: Meidän tulisi käyttää kaikessa materiaalissamme sellaista kieltä, että vaikka se vietäisiin vanhainkotiin jonkun isoäidin luettavaksi, isoäidin ei tarvitsisi kysyä yhtään kysymystä voidakseen ymmärtää tekstin. Joissain aiheissa tämä on tietenkin mahdotonta, mutta silti siihen on pyrittävä. Tämä siksi, että vaikka me olemme tottuneita sanastoon, kaikki eivät ole, ja äänestäjien täytyy tietää, ketä he äänestävät.

  //EDIT: Laitan vielä logitekstin, josta tämä lähti liikkeelle, jos jotain kiinnostaa lukea, vaikkei tuokaan paljoa lisää tähän enää http://pastebin.com/yc6mEXvx

  Profiilikuva käyttäjästä snowballschance

  Ja olisi myös hyvä kirjoittaa lyhyempiä juttuja – ne myyvät paremmin. Nimimerkki ehdokkaan kotisivulla piipahtanut.

  Profiilikuva käyttäjästä Ruuhijarvi

  Ruuhijarvi

  said

  Joo, omat kirjoitustaitoni ovat auttamattoman huonot, ja niitä tarvitseekin hioa vielä roimasti. Kysyn paljon palautetta kirjoituksistani, jotta seuraava olisi aina parempi. Etenkin tuo asioiden liian perusteellinen ja pitkä ilmaiseminen on henkilökohtainen perisyntini, ja se on jo tiedostettu.

  En tiedä, onko mainitsemani aihe edes mikään oikea olemassaoleva (suuri) ongelma, mutta ainakin se kannattaa tiedostaa, jotta sitä osataan välttää. Rauhalan kirjoitus ei sitten välttämättä ole mikään tyyppiesimerkki kirjoituksesta, jossa olisi ongelmia, joita hain edellisessä postauksessani. Se nyt vaan tuli vastaan keskustelussa, johon viittasin.

  Myös muutoin kieleen kannattaa tosiaan panostaa.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)

Alueelle ‘PR-osasto’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.

Siirry työkalupalkkiin