Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Mitä jos uudet liiketoimintamallit eivät auta – tukikeinoja?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Mitä jos uudet liiketoimintamallit eivät auta – tukikeinoja?

Tämä aihe sisältää 10 vastaukset, 8 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä mrZombie mrZombie 10 vuotta, 7 kuukautta sitten.

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä olavi

  olavi

  said

  Oletetaanpa, että uudet tutkimukset osoittavat taiteiden kärsivän tiedostonjaon seurauksena, vaikka uudet liiketoimintamallit otettaisiinkin käyttöön. Miten Piraattipuolue tähän reagoisi? Reagoisiko lainkaan – sanoisi että sopeutukaa?

  Ajankohtaisessa kakkosessa cawa ehdottikin kansalaispalkkaa ja verohelpotuksia. Kansalaispalkka lienee kuitenkin vähän liian sosiaaliturva toimiakseen elantona. Myös ns. laajakaistavero tulee usein esille; minun mielestäni tämä on jotenkin hyväksyttävä mutta lopulta järjetön välivaiheen kompromissi – se ei tekisi hyvää Suomen tietoyhteiskuntakehityksen kannalta. Vapaaehtoinen laajakaistavero (jos maksat, saat kopioida) on ajatuksena reilumpi, mutta siinä pitäisi myös luoda jokin kannustin maksamiseen (torrent-kansalliskirjasto). Lisäksi ei-kaupallinen jakaminen tulisi sallia molemmissa malleissa; vero ei myöskään saisi olla kohtuuton, sillä tarkoitus olisi vain pitää artistien kokonaispotti suurin piirtein entisellä tasolla.

  Mutta ne verohelpotukset! Tämähän on paras kuulemani ehdotus pitkään aikaan. Siinä on hyvää symmetrisyyttä: jos artisteilta otetaan rahankeräysauktoriteetti pois, niin saman voi tehdä heidän kohdallaan yhteiskunnalle. Vain konkreettinen ehdotus verojärjestelyistä puuttuu. Kenties talous- tai oikeustieteen opiskelija voisi kysyä asiaa verotukseen erikoistuneelta professorilta?

  Ohjelmamme on niin jyrkkä, että se todellakin kaipaisi pientä vastaan tulemista. Näin saataisiin kaikki asiasta kiinnostuneet meidän puolellemme eikä jakaantumaan kahteen leiriin: niihin jotka uskovat taiteenteon resurssien pysyvän ennallaan ja niihin jotka eivät. Tämä epäilijöiden vakuuttaminen on Piraattipuolueen suurin haaste.

  Ruotsissahan ollaan vältetty keskustelemasta tästä aiheesta ja agendaa on perusteltu lähinnä perusoikeuksilla. Ehdotan, että toistaiseksi aloitetaan samalla linjalla, mutta ylläolevia tulisi vielä pohtia jatkon kannalta. Suomalainen politiikka on kuitenkin kovin pragmaattista konsensusvetoisuuden lisäksi.

  Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

  mrZombie

  said

  [quote=olavi]Oletetaanpa, että uudet tutkimukset osoittavat taiteiden kärsivän tiedostonjaon seurauksena, vaikka uudet liiketoimintamallit otettaisiinkin käyttöön. Miten Piraattipuolue tähän reagoisi? Reagoisiko lainkaan – sanoisi että sopeutukaa?[/quote]

  Itse pitäisin tärkeänä sitä, että debatti pyritään pitämään yhteiskuntanäkökulmassa kiinni. Tekijänoikeuksien peruste on se, että niistä on hyötyä koko yhteiskunnalle, ei vain taiteilijoille. Aion tarkistaa omia kantojani vasta sitten, jos perustellaan, että tekijänoikeuksien puute ihan aikuisten oikeasti vähentäisi kulttuurin tuottamista niin, etteivät edes olemassaolevan kulttuurin vapauttamisesta seuraavat positiiviset ulkoisvaikutukset kattaisi niitä.

  [quote=olavi]Mutta ne verohelpotukset! Tämähän on paras kuulemani ehdotus pitkään aikaan. Siinä on hyvää symmetrisyyttä: jos artisteilta otetaan rahankeräysauktoriteetti pois, niin saman voi tehdä heidän kohdallaan yhteiskunnalle. Vain konkreettinen ehdotus verojärjestelyistä puuttuu. Kenties talous- tai oikeustieteen opiskelija voisi kysyä asiaa verotukseen erikoistuneelta professorilta?[/quote]

  Minulle ei kyllä ihan heti tule mieleen, mistä suunnasta verojärjestelyjä tulisi alkaa säätämään, jos tavoite olisi tuollainen. Siitä pitäisi kuitenkin saada reilu, joustava ja tasapuolinen. Pahoin pelkään, että lopputulos olisi jotain sellaista, että isot mediakartellit lobbaisivat veronalennuksia itselleen, eikä siitä olisi taiteilijoille kovinkaan suurta hyötyä.

  [quote=olavi]Ruotsissahan ollaan vältetty keskustelemasta tästä aiheesta ja agendaa on perusteltu lähinnä perusoikeuksilla. Ehdotan, että toistaiseksi aloitetaan samalla linjalla, mutta ylläolevia tulisi vielä pohtia jatkon kannalta. Suomalainen politiikka on kuitenkin kovin pragmaattista konsensusvetoisuuden lisäksi.[/quote]

  Ruotsissa tosiaankin perusoikeuskeskustelu on ollut varsin hyvä strategia. Kuten Falkvinge eräässä haastattelussa totesi:

  Quote:Jo varhaisessa debatin vaiheessa me luovuimme kokonaan taloudellisista argumenteista ja keskityimme kokonaan kansalaisoikeuksiin ja yksityisyyden oikeuteen. Tämä on osoittautunut voittoisaksi strategiaksi. Yhdysvalloissa pitämääni luentoa Copyright Regime vs. Civil Liberties (Tekijänoikeusjärjestelmä vs. kansalaisoikeudet) on ylistetty uraauurtavaksi.

  Taloudelliset argumentit ovat vahvoja, mutta niistä voidaan kiistellä. Erilaisia tutkimuksia löytyy yhtä paljon kuin erilaisia etunäkökulmia tekijänoikeuksiin, ja jokainen tutkimus päätyy johonkin uuteen tulokseen. Jos tyydymme vain huutelemaan tuloksia ja tyrkkimään tutkimuksia verkon ylitse lentopallopelin vastapuolelle, kiistä kärjistyy tutkimuksien uskottavuuteen. Mutta kun alamme sen sijaan argumentoida kansalaisvapauksista, koko debatti on nopeasti voitettu.

  Tämä voi toimia myös suomalaisessa politiikassa varsin hyvin. Kuten etenkin netinkäyttäjät ovat huomanneet, suomalaiset poliitikot ovat selkärangattomia limanuljaskoja, mitä tulee perusoikeuksien puolustamiseen. Piraattipuolueella on hyvä markkinarako iskeä tähän kohtaan tiukalla ja periksiantamattomalla retoriikalla. On pyrittävä luomaan imagoa puolueesta, jolla on ihan oikeasti arvot oman toiminnan taustalla, eivätkä sen poliittiset teesit ole pelkkää harmaata lässynlässyä, kuten muilla puolueilla.

  Profiilikuva käyttäjästä olavi

  olavi

  said

  Erinomainen kirjoitus jälleen kerran. Olen kyllä edelleen huolissani siitä, että mutta perusoikeudet! ei välttämättä ole paras lyömäase, kun vastaväittelijä kysyy miten artisti X saa ruokaa pöytään uudessa mallissa. Tätä tosiaan kysyttiin cawalta Ajankohtaisessa kakkosessa ja vastaus jäi hitusen epämääräiseksi.

  [quote=mrZombie]Kuten etenkin netinkäyttäjät ovat huomanneet, suomalaiset poliitikot ovat selkärangattomia limanuljaskoja, mitä tulee perusoikeuksien puolustamiseen. Piraattipuolueella on hyvä markkinarako iskeä tähän kohtaan tiukalla ja periksiantamattomalla retoriikalla. On pyrittävä luomaan imagoa puolueesta, jolla on ihan oikeasti arvot oman toiminnan taustalla, eivätkä sen poliittiset teesit ole pelkkää harmaata lässynlässyä, kuten muilla puolueilla.[/quote]
  Puolueen vastaanotosta haluaisin vielä sanoa, että Piraattipuolue on toistaiseksi herättänyt varmasti enemmän vastustusta kuin myönteisiä reaktioita myös netissä – vastustajia ei vain näe niin helposti, koska keskimäärin he pitävät Internetiä vähemmän merkityksellisenä keskustelukanavana ja siten vähemmän merkityksellisenä perusoikeuksien kannalta. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että musiikki- ja elokuvadiggarit sekä ennen kaikkea tietokonepelaajat ovat piraattiliikettä vastaan ja pitävät sinä lähinnä horisontissa häämöttävänä katastrofina. He tietävät miten verkko toimii, mutta heidän mielestään joku Linux tai vainoharhainen pelko valvontayhteiskunnasta ei ole mikään syy olla säätämättä tiukempia lakeja. Ajatusmaailma on jotakuinkin pienikin kiusa vapaamatkustajalle on hyväksi kulttuurille.

  On myös tiettyjä merkkejä siitä, että netin seuraava muotivirtaus on nauraa vainoharhaisuudelle, idealismille ja nettiälyköille. Tämä ihan mutuna. Kaikkea kannattaa tarkkailla, jotta korjausliikkeitä ehtii tehdä ajoissa.

  Profiilikuva käyttäjästä HarriKivisto

  Tärkeitä huolenaiheita. Minusta tosin aika voimakasta idealismia puhkuvat juuri sellaiset väitteet kuin:
  Jokaisella on oikeus saada työstään toimeentulo.
  Taiteilijalla on oikeus työhönsä.
  jne. Kun näitä puretaan, ne joko muuttuvat mitäänsanomattomiksi tai absurdeiksi.

  Tällaiset vastaväitteet (ja olettamukset), jotka usein tulevat keskusteluissa vastaan, eivät nimenomaan edusta rationaalista yhteiskuntakeskustelua vaan kyse on juuri hämärästä perusoikeusretoriikasta, josta meitä ilmeisesti(?) syytetään.

  Yhteiskunnallisista asioista debatoidaan aina jostain tietystä näkökulmasta; aina on joitain tiettyjä perusolettamuksia. Usein ne ovat aika hyvin piilossa; itse joissain keskusteluissa olen huomannut vasta jonkin ajan kuluessa, että vastapuolen keissi perustuu esimerkiksi uskoon siitä, että jokaisella on oikeus saada työstään toimeentulo, mikä on mielestäni aika absurdi aksiooma sinänsä. Yleensä tämänkaltainen oikeus- ja vapausretoriikka kuuluu liberalistiseen näkemykseen. Toinen mahdollinen perustava olettamus saattaa olla se, että tekijänoikeuksien hyöty yhteiskunnalle on korvaamaton. Tällainen yleinen hyötynäkökulma ei tavallisesti sovi liberalisteille vaan pikemminkin sosiaalidemokraateile ja yleisesti vasemmistoon. Kumpikaan ei ole mielestäni kovinkaan perusteltu. Hyötynäkökulma on mahdollista tyrmätä sillä, etteivät tutkimukset osoita sen pitävän paikkaansa. Oikeus työn toimeentuloon on vaikeampi tyrmätä, koska se vaatii teoreettista ajattelua. Yleensä helpointa on pohtia, mitä tietystä ehdottomasta oikeudesta seuraa: esimerkiksi jos jokaisella on oikeus saada työstään toimeentulo, vaaditaan yhteiskunnalta kattavia sekä tehokkaita tukitoimia, paljon tehokkaampia kuin nykyään.

  Profiilikuva käyttäjästä MrHUU

  MrHUU

  said

  [quote=olavi]Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että musiikki- ja elokuvadiggarit sekä ennen kaikkea tietokonepelaajat ovat piraattiliikettä vastaan ja pitävät sinä lähinnä horisontissa häämöttävänä katastrofina. He tietävät miten verkko toimii, mutta heidän mielestään joku Linux tai vainoharhainen pelko valvontayhteiskunnasta ei ole mikään syy olla säätämättä tiukempia lakeja.[/quote]

  Ehkäpä minä olen sitten poikkeus tässä :D Ostan elokuvani ja musiikkini kaupasta, mutta myös olen PP:n toiminnassa mukana. Suurimpana syynä tähän käyttäytymiseen on ehkä se, että haluan pystyä pitämään hankkimaani tuotetta kädessä. Toisaalta fyysisen tuotteen käyttöä on vaikeampi rajoittaa. Rajoittamisella tarkoitan siis DRM palvelimen sulkemista, jolloin en enää pysty käyttämään levyäni. DRM mahdollistaa tämän esimerkiksi sähköisesti ostettujen elokuvien ja musiikin kohdalla.

  Toki netistä saisi elokuvat DivX:nä ja mp3:sina. Näiden laatu ei minulle kuitenkaan riitä, toki voisin hankkia elokuvat DVD rippeinä ja musiikin flac-tiedostoina. Näiden laatuhan on alkuperäisellä tasolla. Silti haluan ostaa tuotteen kaupoista, miksi? Koska edelleenkin haluan pitää tuotteet hyllyssäni. Toisaalta haluan tukea hyvien teoksien tekijöitä, joskin samalla tuen sitä vähemmän ihailtavaa tekijääkin, eli jälleenmyyjiä ja levy-yhtiöitä. Tämän takia ostankin elokuvani ja musiikkini vasta sitten kun suurin ilma hinnoista on hävinnyt. Käytännössä tämä tarkoittaa elokuvien kohdalla noin 12e hintaa ja musiikissa noin 10e hintaa.

  Toki olen varuillani siitä mitä puoluessa tehdään. Olen sitä mieltä että tekijöiden tulee saada korvaus tekeleestään, enemmän kuin tällähetkellä. Kustannusketjusta olisi hyvä poistaa ainakin nykymuodossaan olevat gramex/teosto ja levy-yhtiöt.

  Profiilikuva käyttäjästä Matti Hiltunen

  Minulle ei ole vieläkään ihan selvää, mitä uusia liiketoimintamalleja tässä oikein tarvitaan, kun vanhatkin toimivat koko lailla hyvin kaiken maksamisen arvoisen kulttuurin ollessa saatavissa netistä ilmaiseksi.

  Profiilikuva käyttäjästä olavi

  olavi

  said

  Totta tuokin, mutta tässä oli kyse ajatusleikistä, joka on sinänsä ihan mahdollinen: ei meillä nyt täyttä varmuutta asiasta ole, enkä pidä arvaamisesta. Mahdollinen tulonsiirto artisteilta kansalle tuntuu hieman epämiellyttävältä ajatukselta, vaikka yhteiskunnan kannalta se olisikin hyväksi. (Relativismia, myönnän.)

  Tässähän kuitenkin tuli esiin paljon perusteluita, ja olisi kiva saada loppuun asti ajateltu vastaus Kysymyksiä-sivulle. Itse en oikein vielä osaa kiteyttää kaikille piraateille sopivaa kantaa asiaan, mutta tässä tulee sentään muutama pointti:

   [li]asiaa täytyy puntaroida laajemmalti kuin vain artistien näkökulmasta, hieman kuin kirjastot ja tekijänoikeuden suojan raukeaminen[/*:m]
   [li]kaikki käyttävät vertaisverkkoja jo nyt – ei näy mitään merkkejä siitä, etteivätkö artistit tulisi toimeen[/*:m]
   [li]vaikka edellisistä olisi eri mieltä, niin vertaisverkkoja ei voi estää sulkematta Internetiä tai turvautumatta totalitarismiin[/*:m]

  Olen kyllä itse sitä mieltä, että yhteiskunnan kannattaisi tukea suomalaisia artisteja: esimerkiksi englanniksi laulaminen kun ei ainakaan tule vähenemään Internetin myötä. Tukea ei vain saa pitää korvauksena – sehän olisi selkeästi ideologiaamme vastaan.

  Profiilikuva käyttäjästä Miqueltozzz

  Quote:
  Mutta ne verohelpotukset! Tämähän on paras kuulemani ehdotus pitkään aikaan. Siinä on hyvää symmetrisyyttä: jos artisteilta otetaan rahankeräysauktoriteetti pois, niin saman voi tehdä heidän kohdallaan yhteiskunnalle. Vain konkreettinen ehdotus verojärjestelyistä puuttuu. Kenties talous- tai oikeustieteen opiskelija voisi kysyä asiaa verotukseen erikoistuneelta professorilta?

  Mutta kuinka määriteltäisiin kuka on artisti?
  Missä vaiheessa kuuluisi saada verohelpotuksia?

  Profiilikuva käyttäjästä Otus

  Otus

  said

  Verohelpotukset ovat vähän ristiriitainen ratkaisu tähän ongelmaan. Toisaalta sitä pitää ansaita ennen kun verohelpotuksista on hyötyä ja toisaalta verojärjestelmä on muutenkin aivan riittävän monimutkainen. Lisäksi artistien tukemiseen valtion puolelta on olemassa jo järjestelmä (poistettavaksi ehdotettavan kasettimaksun lisäksi), nimittäin apurahat. Tätä tulisi ehkä laajentaa, jos luomisen huomataan vähenevän?

  Joka tapauksessa kysymystä on hyvä pohtia, sillä tämä kortti tulee väkisinkin esiin taiteilijoiden puolelta lähestulkoon kaikissa keskusteluissa. Vaikka puolueen virallinen kanta olisi, ettei tekijänoikeusjärjestelmää tule perustella yhden ammatin elannon takaamisella, on silti hyvä antaa kokonaisvaltainen argumentointi kannan puolesta.

  Profiilikuva käyttäjästä anttipng

  anttipng

  said

  Italiassa on joku oma veromalli taiteilijoille, joihin italian tapaan kuuluvat myös maan jalkapalloilijat.

  Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

  mrZombie

  said

  [quote=Matti Hiltunen]Minulle ei ole vieläkään ihan selvää, mitä uusia liiketoimintamalleja tässä oikein tarvitaan, kun vanhatkin toimivat koko lailla hyvin kaiken maksamisen arvoisen kulttuurin ollessa saatavissa netistä ilmaiseksi.[/quote]

  Uudet liiketoimintamallit tarkoittavat tässä yhteydessä bisneslogiikan muuttamista sen suuntaan, että keskitytään ansaitsemaan rahaa niukkoja resursseja (joita ei voi kopioida helposti) hyväksikäyttäen sen sijaan, että pyrittäisiin ansaitsemaan rahaa tekijänoikeuden aikaansaamaa keinotekoista niukkuutta hyväksikäyttäen.

  Techdirtissä kirjoitettiin varsin hyvä sarja postauksia aiheesta (linkit aikaisempiin osiin jutun lopussa). Samasta asiasta on myös Chris Anderson puhunut.

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin