Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Muutos puolueohjelmaan: Asevelvollisuuskannan muuttaminen

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Kevätkokous 2014 Muutos puolueohjelmaan: Asevelvollisuuskannan muuttaminen

Merkitty: 

Tämä aihe sisältää 4 vastaukset, 4 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä k4rv1n3n k4rv1n3n 4 vuotta, 4 kuukautta sitten.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin

  Ehdotan, että Yksilönvapausohjelman 3. luvun ”Vapauksien lisääminen” sisältämän kappaleen ”Asevelvollisuus” sisältö poistetaan ja korvataan seuraavalla tekstillä:

  Asevelvollisuus on yksi Suomen ulkoisen turvallisuuden kulmakivistä. Piraattipuolue kannattaa sitä, että sekä asevelvollisuuden, sotilaallisen liittoutumisen ja riittävien asehankintojen avulla varmistetaan jatkossakin mahdollisuudet koko maan puolustamiseen hyökkääjältä ja luodaan riittävä pelote potentiaaliselle hyökkääjälle olla puuttumatta maamme itsemääräämisoikeuteen.

  Piraattipuolue katsoo kuitenkin, että nykyiseen asevelvollisuusjärjestelmään liittyy ongelmia sukupuolten tasa-arvon kannalta, joten asevelvollisuutta tulee kehittää suuntaan, jossa sen suorittavat saavat paremman korvauksen siihen osallistumisesta ja asepalvelus räätälöidään sen mukaan, että se tukee osaltaan sen suorittaneiden siirtymistä tai paluuta töihin tai opiskelupaikkaan. Piraattipuolue ei hyväksy asevelvollisten ajamista taloudellisiin ongelmiin tai vaikeuksiin perheensä elättämisessä.

  Tasa-arvo-ongelmien vähentämiseksi Piraattipuolue kannattaa siirtymistä sukupuolineutraaleihin kutsuntoihin, joissa miehille määrätään palveluspaikka nykyiseen tapaan ja naisille tarjotaan parempaa tietoa vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta ja asepalveluksen suorittamisesta. Aseistakieltäytymisestä langetettavista valvonta- ja vapausrangaistuksista tulee luopua tilanteissa, joissa on todettavissa asevelvollisen asevelvollisuuden suorittamiselle selkeä perhe-elämästä tai muista henkilökohtaisista syistä aiheutuva este.

  Tuomioistuinkäsittelyistä tulee poistaa sotilasjäsenet ja myös kaikki Puolustusvoimia koskevat oikeudenkäynnit tulee järjestää tavallisina siviili- tai rikosoikeudenkäynteinä. Sotilashenkilöitä tulee voida kuulla tuomioistuimissa vain asianomistajina tai todistajina.

  Perustelut (ei puolueohjelmaan):

  Suomen ja koko Euroopan turvallisuusilmapiiri on jyrkästi huonontunut sen jälkeen kun Piraattipuolue asettui kesällä 2013 virallisesti asevelvollisuuden vastaiselle kannalle. Yhä useammat kansalaiset ovat tietoisia siitä, että terrorismin, kauppasotien ja tietoverkkosodankäynnin lisäksi myöskään perinteisiä sotilaallisia uhkia ei voida sulkea pois. Asevelvollisuuden poiston tasa-arvotavoitteet ovat periaatetasolla hienoja, mutta romuttuvat siihen, että valtion sotilaallisesti luhistuessa mistään kansalaisoikeuksista ei voida pitää kiinni kun se ei enää ole omien päättäjien päätäntävallassa.

  Piraattipuolueen julkikuvan kannalta asevelvollisuuden vastaisuus on jo nyt saattanut aiheuttaa ongelmia, kun puolue yhdistetään uutisoinnissa yleisesti maanpuolustusvastaisiin liikkeisiin (Sadankomitea, Rauhanpuolustajat), joiden historiallinen lähtökohta on ollut Neuvostoliiton tarkoitusperien edistäminen Euroopassa kylmän sodan hankalimmissa vaiheissa 1960- ja 1970-luvuilla. Katson, että Piraattipuolueen kannattaisi nykytilanteessa palauttaa asevelvollisuus ja isänmaamme puolustaminen kunniaan ja ratkoa tunnettuja tasa-arvo- ja muita asevelvollisuusjärjestelmän ongelmia niissä raameissa, ettei Suomen ulkoinen turvallisuus niitä toteutettaessa vaarantuisi.

  • Tätä aihetta muokkasi 4 vuotta, 4 kuukautta sitten Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin mikko.nummelin.
  • Tätä aihetta muokkasi 4 vuotta, 4 kuukautta sitten Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin mikko.nummelin.
  • Tätä aihetta muokkasi 4 vuotta, 4 kuukautta sitten Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin mikko.nummelin.
  Profiilikuva käyttäjästä Pekka Mustonen

  Hyvä kun asioita otetaa esille. Kannustan siihen. Tämä kuitenkin nyt on mielestäni niin puolueen perusajatusta yksilön vapaudesta vastaan etten voi kuin ihmetellä. Asevelvollisuus on täysin rinnastettavissa orjatyöhön, valtio riistää parhaassa iässä olevilta miehiltä vähintään puoli vuotta pois elämästä. Vastineeksi palveluksen suorittamisesta ei saa yhtään mitään.

  Puoleen pitäisi ottaa rohkeammin julkisuudessa kantaa tämän laillistetun orjuuden poistamiseksi ja tehtävä tästä selkeä teema eduskuntavaaleihin.

  Profiilikuva käyttäjästä kivasatu

  kivasatu

  said

  Mielestäni on jokseenkin turhaa ottaa tällaista edes esille, sillä on erittäin todennäköistä, ettemme ala vuosittain muuttamaan kantaamme asevelvollisuudesta. Lisäksi aika harva meistä kannattaa sotilaallista liittoutumista. Toki on hyvä, että siitäkin keskustellaan, mutta mielestäni puoluekokous ei ole se paikka, varsinkin kun käsiteltäviä asioita on paljon ja kokous pitää hoitaa päivässä. (Ja vaikka valtaosa kannattaisikin sotilaallista liittoutumista, niin sitä ei siltikään pitäisi ottaa puolueohjelmaan.)

  Vinkki: Jos haluatte herättää keskustelua, niin esim. Facebookissa, IRC:ssä ja keskustelupalstalla voi keskustella

  Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin

  Maailma on julmempi paikka kuin monet toivoisivat. Jos omaa ehdotustani vertaa nykyiseen asevelvollisuuden toimeenpanoon Suomessa, se on erittäin inhimillinen ja erilaisia elämäntilanteita huomioiva ja olen mielestäni perustellut huolella, miksi ikäviä asioita joudutaan ottamaan esiin ja ehdottamaan hyväksyttäviksi. Mitä kaikkiin puolueohjelman muutosesityksiin tulee, toivon, että tärkeimmät niitä koskevat keskustelut käydään ennemmin ircissä, täällä ja muussa sosiaalisessa mediassa ennen itse puoluekokousta.

  Profiilikuva käyttäjästä k4rv1n3n

  k4rv1n3n

  said

  Puolueohjelman asevelvollisuuskanta on huonosti kirjoitettu ja senkin vuoksi kaipaa korjaamista. Sen sijaan en katso tarpeelliseksi muuttaa kantaa kuten Mikko esittää, vaan jatkossakin Piraattipuolueen tulee kannattaa tasa-arvoisia kutsuntoja, jotka johtaisivat mahdollisimman usean motivoituneen kohdalla asevelvollisuuden suorittamiseen periaatteena se, että osallistuminen on vapaaehtoista.

  Esitän että Nummelinin esityksen kolmannen kappaleen ensimmäinen lause muutetaan muotoon:
  ”Piraattipuolue kannattaa siirtymistä sukupuolineutraaleihin kutsuntoihin ja varusmiespalveluksen järjestämistä siten, että mahdollisimman moni ikäluokan varusmieskoulutukseen motivoituneista yksilöistä suorittaisi vähintään peruskoulutuskauden.”

  Aseistakieltäytyjäkohta saa jäädä tai olla jäämättä. Viimeisen kappaleen myöskin poistaisin, tosin ei suuria intohimoja suuntaan tai toiseen.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin