Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Muutos puolueohjelmaan: Asevelvollisuuskannan tarkentaminen

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Kevätkokous 2014 Muutos puolueohjelmaan: Asevelvollisuuskannan tarkentaminen

Merkitty: 

Tämä aihe sisältää 9 vastaukset, 5 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin mikko.nummelin 4 vuotta, 1 kuukausi sitten.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä k4rv1n3n

  k4rv1n3n

  said

  Esitys asevelvollisuuskannan tarkentamiseksi

  Yksilönvapausohjelman sisältö kohdasta asevelvollisuus korvataan kokonaisuudessaan seuraavasti:

  Nykyinen asevelvollisuusjärjestelmä ei kohtele kansalaisia tasa-arvoisesti ja aiheuttaa haittaa yksilöiden opiskelulle sekä perhe-elämälle. Piraattipuolue katsoo että Suomen puolustus voidaan järjestää tasa-arvoisesti ja yksilönvapautta kunnioittaen. Asevelvollisuutta tulee kehittää suuntaan, jossa sen suorittavat saavat paremman korvauksen osallistumisesta ja asepalvelus räätälöidä siten, että se tukee osaltaan sen suorittaneiden siirtymistä tai paluuta töihin tai opiskelupaikkaan. Piraattipuolue ei hyväksy asevelvollisten ajamista taloudellisiin ongelmiin tai vaikeuksiin perheensä elättämisessä.

  Piraattipuolue kannattaa siirtymistä sukupuolineutraaleihin kutsuntoihin ja varusmiespalveluksen järjestämistä siten, että mahdollisimman moni ikäluokan varusmieskoulutukseen motivoituneista yksilöistä suorittaisi vähintään peruskoulutuskauden. Aseistakieltäytymisestä langetettavista valvonta- ja vapausrangaistuksista tulee luopua.

  Tuomioistuimistosta tulee poistaa sotilasjäsenet ja kaikki Puolustusvoimia koskevat oikeudenkäynnit tulee järjestää siviilioikeudenkäynteinä rauhan aikana.

  Perustelut:
  Nykyinen asevelvollisuuskannan muotoilu vaatii hiomista. Aiempi sisältö säilyy esityksessä, mutta tarkentaa keinoja tasa-arvoistaa asevelvollisuutta sekä tuoda varusmiespalveluksen pariin motivoituneet yksilöt. Lisäksi esityksen loppuosa vaatii nykyisen oikeuskäytännön muuttamista, missä puolustusvoimia koskevan rikoksen tai syytetyn ollessa varusmies tai puolustusvoimien henkilöstöä oikeudenkäynnissä tuomiosta on päättämässä myös puolustusvoimien edustaja. Käytäntö on rauhanaikana poikkeuksellinen.
  Peruskoulutuskausi on n. 8 viikkoa.

  Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin

  Tämä on nykyistä ohjelmatekstiä huomattavasti parempi ja olen valmis asettumaan tämän aloitteen, joka on muunnelma omasta vastaavanlaisesta aloitteestani, taakse. Tämä selkeyttää puolueen kantaa siten, että toimivan maanpuolustusratkaisun tarve nähdään meilläkin päin jatkuvasti tarpeellisena Suomen ulkoisen turvallisuuden kannalta.

  Profiilikuva käyttäjästä Delvor

  Delvor

  said

  En pidä ajatuksesta että tässä muotoilussa ei selkeästi oteta kantaa vapaaehtoisuuden puolesta. Päinvastoin – tuo muotoilu vaikuttaa molempia sukupuolia koskevalta pakolta.

  Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin

  Olen käsittänyt, että tässä Karvisen aloitteessa on oman aloitteeni tavoin nimenomaan ideana se, että kansainvälinen turvallisuuspoliittinen tilanne ei tällä hetkellä salli Suomen luopua asevelvollisuudesta ainakaan kovin pikaisesti ja Piraattipuolueen siksi haluttaisiin irtautuvan aiemmasta jyrkemmästä asevelvollisuuden vastaisesta kannastaan. Voi olla jonkin verran toistoa, mutta asevelvollisuuden vastaisesta kannasta aiheutuu mielestäni Piraattipuolueelle vakava imagohaitta, jos puolue siksi mielletään yleisestikin maanpuolustusvastaiseksi tai assosioidaan ns. ”punaiseen rauhanliikkeeseen”.

  Samalla kuitenkin yritetään tehdä kaikki voitava tasa-arvo-ongelmia ja asevelvollisille aiheutuvia henkilökohtaisia haittoja vastaan niissä raameissa, missä se on uskottavan maanpuolustuksen takaamiseksi mahdollista.

  Profiilikuva käyttäjästä Pekka Mustonen

  Jotenkin tuohon pitäisi nähdäkseni saada selvästi näkyviin kielteinen kanta asevelvollisuuteen. Asevelvollisuus on pelkkää turhaa orjatyötä, jossa nuoret miehet hukkaavat vähintään puoli vuotta elämästään. ”Uskottavan puolustuksen” ylläpito on tämän orjuutuksen perusteena naurettava. Suomelle puolustusvoimiksi riittäisivät nykyisen kaltainen rajavartiolaitos ja vapaaehtoisista, motivoituneista kansalaisista koottava pieni ja tehokas turvajoukko. Yritän muotoilla tästä esitystä kokoukseen mennessä.

  Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin

  Nykyisellään Piraattipuolueella on ohjelmassaan kielteinen kanta asevelvollisuuteen ja kyseisestä linjauksesta pitäisi tavalla tai toisella päästä eroon ainakin siltä osin, miten se sitoo koko puoluetta ja sen ehdokkaita. Karvisen ehdotus on tätä silmälläpitäen riittävä, mutta lisää perusteluita on omassa aikaisemmassa samansuuntaisessa aloitteessani.

  Profiilikuva käyttäjästä jln

  jln

  said

  Ymmärrän tarpeen pehmentää nykyistä sanamuotoa ja tuossa on paljon hyviä lisäyksiä, mutta tuossa obfuskoidaan ehkä jo vähän liikaakin, jouduin lukemaan kohdan kahteen kertaan ennen kuin löysin että onhan se siellä yhä se varsinainen pointtikin, eli asepalveluksen muuttaminen vapaaehtoiseksi. Muokkaisin alkuosaa selkeämmäksi, loppu voisi olla kuta kuinkin ennallaan. Esimerkiksi näin:

  Nykyinen asevelvollisuusjärjestelmä ei kohtele kansalaisia tasa-arvoisesti eikä miesten pakottaminen palvelukseen vankilan uhalla sovi yksilönvapautta kunnioittavaan valtioon. Siksi asepalvelus tulee muuttaa vapaaehtoiseksi molemmille sukupuolille.

  Jotta asepalvelusta suorittamaan saadaan riittävästi vapaaehtoisia, tulee siitä saada riittävä korvaus. Lisäksi asepalvelus tule räätälöidä siten että se tukee osaltaan sen suorittaneiden siirtymistä tai paluuta töihin tai opiskelupaikkaan. Piraattipuolue ei hyväksy asepalvelusta suorittavien ajamista taloudellisiin ongelmiin tai vaikeuksiin perheensä elättämisessä.

  Piraattipuolue kannattaa siirtymistä sukupuolineutraaleihin kutsuntoihin ja varusmiespalveluksen järjestämistä siten, että mahdollisimman moni ikäluokan varusmieskoulutukseen motivoituneista yksilöistä suorittaisi vähintään peruskoulutuskauden. Aseistakieltäytymisestä langetettavista valvonta- ja vapausrangaistuksista tulee luopua.

  Tuomioistuimistosta tulee poistaa sotilasjäsenet ja kaikki Puolustusvoimia koskevat oikeudenkäynnit tulee järjestää siviilioikeudenkäynteinä rauhan aikana.

  Profiilikuva käyttäjästä k4rv1n3n

  k4rv1n3n

  said

  Kannatan JLN:n muotoilua, esitän että oman esitykseni sijaan äänestetään siitä.

  Profiilikuva käyttäjästä jln

  jln

  said

  Siinä tapauksessa toki kannatan :)

  Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin

  Minua hiertää jln:n muutosehdotuksessa koko homman ydin eli kysymys asevelvollisuudesta itsestään: ” Siksi asepalvelus tulee muuttaa vapaaehtoiseksi molemmille sukupuolille. ”, jota en voi hyväksyä. Pidän nimenomaan tärkeänä, että ennen kuin uskottavaa korvaavaa järjestelmää on kehitetty, miehiä koskevasta asevelvollisuudesta pidetään kiinni. Jos Karvisen muotoilua ei esitetä, äänestytän puoluekokousta omasta tätä asiaa koskevasta aloitteestani, joka tukee asevelvollisuutta.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin