Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Muutos puolueohjelmaan: Rikosoikeudellinen osittaissyyllisyys

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Kevätkokous 2014 Muutos puolueohjelmaan: Rikosoikeudellinen osittaissyyllisyys

Merkitty: 

Tämä aihe sisältää 1 vastaus, 2 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin mikko.nummelin 4 vuotta, 4 kuukautta sitten.

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Tuukka Virtaperko

  Taustatietoa: Tällainen järjestelmä on ollut 1700-luvulla käytössä Ruotsissa ja Länsi-Euroopassa. Lisää taustatietoja: https://keskustelut.piraattipuolue.fi/jasenet/akukkone/

  Muutosehdotus:

  a) Langettavan tuomion yhteydessä tuomariäänet pitää tuomitun pyynnöstä aina julkaista.

  b) Tilanteessa, jossa syytetyn syyttömyydestä on vakuuttunut useampi tuomari kuin syyllisyydestä, syytetty tulee tuomion lainvoiman synnyttyä vapauttaa. Näin olleen vältämme esim. Auerin tapauksen kaltaiset epäoikeudenmukaiset oikeudenkäynnit, sillä vaikka Auer on tuomittu tällä hetkellä KO:n taholta murhasta, 5 tuomaria on todennut hänet syyttömäksi ja 4 syylliseksi. Laskutapamme mukaan Auer on nyt 4/5 eli 0,8 syyllinen. Tuomion langettamiseksi syyllisyyden arvon tulisi olla yli 1.

  Poikkeuksia/ tarkennuksia:

  a) Tasatilanteessa korkeamman oikeusasteen äänet ratkaisevat. Mikäli 2 tuomaria KO:ssa pitää syyttömänä, mutta HO:ssa (joka antaa lainvoimaisen tuomion) vain 1 eli HO:ssa 2 pitää syyllisenä, äänet ovat yhteensä 3/3 eli 1,0. Tällöin tuomioon merkataan 1,0H, joka riittää tuomioon.

  b) Toisen poikkeuksen säännöstä muodostaa tilanne, jossa 3 tuomaria KO:ssa ja 3 HO:ssa on todennut syytetyn syyttömäksi, mutta juttu etenee KKO:hon. Edellä esitetyn säännön puitteissa KKO:n olisi mahdoton antaa langettavaa tuomiota, sillä 6 tuomaria on jo ollut vakuuttuneita syytetyn syyttömyydestä. Vaikka KKO olisi yksimielisesti eri mieltä, äänet olisivat silti 5/6 eli n. 0,83. Tällaisessa tilanteessa KKO voisi kumota HO:n päätöksen, mutta vain yksimielisellä 5 tuomarin päätöksellä. Näin voidaan myös ehkäistä KKO:lle tyypillisiä poliittisia tuomioita, kuten KKO:2011:1 (nännijuttu).

  Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin

  Kysymykseen tulee ainakin se, että elinkautisen vankeusrangaistuksen langettamiseen edellytettäisiin korkeimman asiaa käsitelleen oikeusasteen yksimielinen päätös. Tapauksissa, joissa murhasta tuomitessa tai muuten sellaisesta rikoksesta tuomitessa, josta voitaisiin langettaa elinkautinen vankeusrangaistus, langetettaisiin ”pelkän” enemmistöpäätöksen nojalla korkeintaan 18 vuoden vankeusrangaistus. Tällaisesta olisi aikaisin ehdonalaisen mahdollisuus 2/3 säännön nojalla sama kuin elinkautisesta, eli 12 vuoden kohdalla, mutta vapautuminen yleensä jossakin vaiheessa kuitenkin turvatumpaa.

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin