Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Muutos puolueohjelmaan: Sukupuolen vaihtamiseen -> Sukupuolen korjaamiseen

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Kevätkokous 2014 Muutos puolueohjelmaan: Sukupuolen vaihtamiseen -> Sukupuolen korjaamiseen

Merkitty: 

Tämä aihe sisältää 5 vastaukset, 6 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Maria Maria 4 vuotta, 5 kuukautta sitten.

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä jln

  jln

  said

  Muutetaan ”Sukupuoli”-osiossa kohta
  Sukupuolen vaihtamiseen ei tule liittyä esimerkiksi kohdun poistamista tai sterilointia ilman, että asianomainen oma-aloitteisesti sellaista pyytää.
  Muotoon
  Sukupuolen korjaamiseen ei tule liittyä esimerkiksi kohdun poistamista tai sterilointia ilman, että asianomainen oma-aloitteisesti sellaista pyytää.

  Tämä on itse asiassa Marian ehdottama muutos täällä, siirsin sen vain tänne wiralliseen paikkaan.

  Profiilikuva käyttäjästä whiic

  whiic

  said

  Sitatoinpa itseäni tuosta toisesta aloiteketjusta:
  Millä tavoin sukupuolielimen leikkely olisi ”korjaus”? Sikäli, kuin minä ymmärrän, transsukupuolisuus on mielisairaudeksi luokiteltu tila, jossa ihmisen masennusta ja sukupuolista dysforiaa lievitetään muuttamalla hänen ruumista mielisairauden tuottamaan käsitykseen minuudesta. Jos puhumme ”korjauksesta” tunnustamme päänsisäisen käsityksen olevan todellinen sukupuoli.

  Tällöin rationaalisuuden nimissä meidän tulisi tunnustaa mm. otherkinit oikeasti ei-ihmisiksi heidän minä-käsityksensä mukaan, riippumatta voidaanko heitä ”korjata” ei-ihmisiksi leikkaamalla. Tuleeko esim. ketuksi itsensä uskovaa mieltää ketuksi (jota vaan ei ole vielä ”korjattu” ”oikeaan” eläinlajiin)? Voidaanko hänet ampua metsästyskauden aikana, koska hän ei ole ihminen ja miksi ei voitaisi, sillä eihän kettuihin sovelleta ihmisoikeuksia? (Olisi myös syrjivää kohdella häntä eri tavoin kuin oikeita kettuja. Itse asiassa käsitys ”oikeista ketuista” on syrjivää transkettuja kohtaan.)

  Käsite ”sukupuolen korjaamisesta” on poliittisesti korrektia PASKAA, jos suoraan sanon, ja tuskin kukaan, joka vetelee hernettä nenäänsä tässäkin ketjussa ”sukupuolenvaihdoksen” käyttämisestä kuitenkaan veisi käsitettä ”korjailusta” rationaaliseen lopputulokseensa eli subjektiivisen todellisuuden (=päänsisäinen) objektivisointiin (=se mihin ryhmään hänet tulee lukea yhteiskunnassa). Maailma ei vaan voi toimia sillä tavoin eikä sukupuolesta voida tehdä ainutta poikkeusta.

  ts. en kannata aloitetta, ellei sitä edes uskalleta kirjoittaa auki yleiseen todellisuusrelativistiseen muotoonsa, jossa jokainen on oikeasti tasan sitä mitä kuvittelee olevansa ja vika on pään ulkopuolisessa maailmassa.

  Profiilikuva käyttäjästä Oskar

  Oskar

  said

  Ehdotan että puolueohjelmaa ei tältä osin vaihdeta.
  Tosin, jos sananmuotoa hiotaan, olisi mielestäni ”sukupuolen muokkaaminen” parempi kuin ”korjaaminen”.

  Sukupuolen ”korjaaminen” on todella huonosti perustelua käyttää.
  Itsemääräämisasioihin liittyvät seikat pitäisi aina olla riippuvaisia pääasiassa omasta tahdostaan ja mieltymyksistään ja tuntemuksistaan. Jolloin joku voisi tahtoa muokata kehoaan tai ”vaihtaa sukupuolta”.
  Ei ole kenenkään toisen asia sanoa tai todeta että jonkun sukupuolessa on jotain ”väärin” tai ”rikki”. Eikä kenenkään sukupuolta tarvitse ”korjausta”. Mutta joku saattaa haluta itsestään toisenlainen kuin mitä sattuu olemaan.

  Jokaisella kuuluu olla oikeus omiin tuntemuksiinsa, ja jokaisen omat tahdot, mieltymykset ja tuntemukset on kunnioitettava. Eikä olla jonkun ulkopuolisen ”korjaustarvearviosta” riippuvainen.

  ”Sukupuolen vaihtaminen”, tai vartalon/sukupuolen ”muokkaaminen” kuvastavat todellisuutta, ja itsemääräämisoikeutta huomattavasti ”korjata” sanaa paremmin.

  Profiilikuva käyttäjästä Ruuhijarvi

  Ruuhijarvi

  said

  Kannatin samaa viime vuonna, mutta ”muutos” koettiin tuolloin neutraalina tapana ilmaista asia. Monet transsukupuoliset kokevat sukupuolen muutoksesta puhumisen kuitenkin loukkaavana, koska se vähättelee heidän kokemuksiaan ja sitoo hediän kokemuksen omasta sukupuolestaan pelkästään heidän kehoonsa, vaikka ihmisen itse kokema sukupuoli on riippumaton ulkoisesta sukupuolesta (vaikkei täysin irrallinen siitä, jos oikein olen ymmärtänyt). Täten leikkauksella ei muuteta sukupuolta vaan korjataan sukupuolta muuttamalla ulkoinen sukupuoli vastaamaan henkilön kokemaa sukupuolta. Yhden sanan muuttamalla voimme vaikuttaa siihen, että puolueohjelmaamme lukevat transsukupuoliset eivät koe, että heidän läpikäymäänsä prosessia vähätellään ohjelmassamme.

  Kannatan ehdotusta.

  Profiilikuva käyttäjästä JoonasD6

  JoonasD6

  said

  Kannatan ehdotusta.

  Kyseessä ei ole poliittisesti korrekti paska, vaan kyse on useiden transsukupuolisten kokemuksen kunnioittamisesta. (En käsitä, miksi -korjaus olisi vain ”poliittisesti korrektia”.)

  Jos tätä ei vaihdeta, hyvin useat transtahot tulevat tämän vuoksi pysymään loitolla meistä. Tähän ei kannata suhtautua ”no sittenpä pysyvät”, vaan me tarvitsemme tuota yhteistyötä ja he liberaaleja poliitikkoja. On helpompaa muuttaa meille tuota yhtä sanaa kuin yrittää saada muiden subjektiivinen kokemus muuttumaan. Muutos ei ole mikään menetys meille.

  Itsekin ajattelin pari vuotta sitten, että -vaihdos olisi jotenkin neutraali ilmaisu, mutta tämä ei pidäkään paikkaansa. Prosessin läpikäyvälle transsukupuoliselle kyseessä ei missään vaiheessa ole kyseessä sukupuolen vaihtaminen jostakin sukupuolesta toiseen. Tämän vuoksi kyseessä ei ole vaihdos (paitsi juridisessa mielessä, mikä nyt onkin toissijaista) — sukupuolta ei voi vielä nykyteknologialla vaihtaa, mutta omaa kehoaan voi korjata vastaamaan paremmin koettua sukupuoli-identiteettiä.

  (Ja ei, se ei ole transihmisten mielestä loukkaavaa, että sana korjaus implikoisi jotain ”vikaa”. En voi kokemattomana ulkopuolisena voi heidän puolestaan mennä pätemään.)

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin