Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Muutos puolueohjelmaan: tekijänoikeuden suoja-aika

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Kevätkokous 2014 Muutos puolueohjelmaan: tekijänoikeuden suoja-aika

Merkitty: 

Tämä aihe sisältää 6 vastaukset, 5 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin mikko.nummelin 4 vuotta, 4 kuukautta sitten.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Raoul Plommer

  Ehdotan puolueohjelmamme yhden kaikkein radikaaleimman kohdan muuttamista samanlaiseksi, kuin se on Saksan piraateilla. Eli siis niillä ainoilla Piraateilla, jotka saivat MEP:in 2014 vaaleissa.

  Kohta kuuluu seuraavasti:

  ”Yksikään elokuvastudio tai levy-yhtiö ei perusta sijoituspäätöksiään toiveelle voitosta yli sadan vuoden kuluttua tulevaisuudessa. Koska aineettomien hyödykkeiden tuotto tulee suurelta osin jo pian julkaisun jälkeen, kaupallisen kopioinnin ja käytön tekijänoikeussuojaa on lyhennettävä enintään kymmeneen vuoteen teoksen julkaisusta.”

  ja uusi versio olisi:

  ”Yksikään elokuvastudio tai levy-yhtiö ei perusta sijoituspäätöksiään toiveelle voitosta yli sadan vuoden kuluttua tulevaisuudessa. Koska aineettomien hyödykkeiden tuotto tulee suurelta osin jo pian julkaisun jälkeen, kaupallisen kopioinnin ja käytön tekijänoikeussuojaa on lyhennettävä enintään yhteen vuoteen tekijän kuolemasta, TAI kymmenen vuotta teoksen julkaisuhetkestä, kumpi onkaan pidempi.”

  Sitten perusteluja:

  Tekijänoikeuden suoja-ajan lyhentäminen ei ole meille erityisen tähdellinen kohta. Se on kuitenkin samalla yksi kaikkein radikaaleista vaatimuksistamme. Koska TO:n suoja-aikaa on järjestelmällisesti nostettu viimeisten vuosikymmenien aikana, näkisin tärkeämpänä kääntää tämän äärimmäisen huonon kehityksen suunnan. Nykyään TO:n suoja-aika on siis 70v tekijän kuolemasta.

  Tekemällä siis radikaalista vaatimuksestamme suorastaan laimean, saisimme silti lyhennettyä tekijäoikeuden suoja-aikaa 69 vuotta kerralla! Mikään ei tietenkään estä meitä vaatimasta radikaalimpaa versiota siinä vaiheessa, kun tämä ensimmäinen vaatimuksemme on mennyt vihdoin läpi.

  Toivon, että tästä aloitteesta syntyisi keskustelua ja ihmiset voisivat etsiä sitä omaa näkemystään kokoukseen mennessä.

  EDIT: muokattu niin, että 1 vuosi taiteilijan kuolemasta TAI 10 vuotta julkaisuhetkestä, kumpi onkaan pidempi.

  • Tätä aihetta muokkasi 4 vuotta, 4 kuukautta sitten Profiilikuva käyttäjästä Raoul Plommer Raoul Plommer.
  Profiilikuva käyttäjästä kivasatu

  kivasatu

  said

  Mielestäni tekijänoikeuden suoja-aikaa ei pitäisi sitoa tekijän kuolemaan, sillä se tekisi teokset eri arvoisiksi keskenään. Jos teos julkaistaisiin tänään, ja tekijä kuolisi illalla, suoja kestäisi vain vuoden. Jos taas tekijä ei kuole tyyliin ikinä, niin suojakaan ei ikäänkuin pääty.

  Raoul, sanot perusteluissasi ”Tekijänoikeuden suoja-ajan lyhentäminen ei ole meille erityisen tähdellinen kohta.” Minun mielestäni taas se on yksi tärkeimmistä seikoista, miksi puolueemme on olemassa, ja miksi esim. minä olen liittynyt piraatteihin. Meidän kuuluu vaatia kaikkein eniten ja olla kaikkein tyytymättömimpiä esim. Järkeä-aloitteen vaatimusten tasoon. Lässyttelyt ei meille riitä!

  Miksi sitten kymmenen vuoden suoja-aika on hyvä? Se tuo meille neuvotteluvaraa sitten, kun olemme hallitusneuvotteluissa. Vaadimme 10, saamme 20. Jos taas vaatisimme vaikkapa 40, emme tosiaan saisi sitä, vaan joutuisimme tyytymään johonkin paljon suurempaan lukemaan. Ja tekijänoikeusasiat olisivat varmasti ne ensimmäiset, joista neuvoteltaisiin hallitusneuvotteluissa. Ei siellä todellakaan aloitettaisi kannabiksesta, prostituutiosta, eutanasiasta tai pakkoruotsista.

  Se miten pääsemme hallitusneuvotteluihin tai edes eduskuntaan, ei ole kiinni siitä, mitä ohjelmakohtiamme laimennetaan valtapuolueiden suuntaan, vaan siitä kuinka hyvin olemme esillä. Tarvitsemme mm. tilaa mediassa, lisää aktiiveja ja mainosrahaa sekä hyviä ehdokkaita.

  Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin

  En kannata tätä ehdotusta. Katson myös, että tekijänoikeuslakia koskevat lievennysvaatimukset ovat Piraattipuolueen perustavia ydinteemoja, eli ns. ”piracorea”, jossa ei ole mahdollista tehdä suuria pehmennyksiä ilman suurta haittaa puolueen imagolle sen olemassa olevassa kannattajakunnassa. Piraattipuolue on mielestäni oikeutettukin olemaan erityisen radikaali näissä kysymyksissä. Yleispoliittisissa teemoissa pitäisi sen sijaan mielestäni Piraattipuolueen pysyä poissa huomiota herättäviltä äärilaidoilta.

  Profiilikuva käyttäjästä Pekka Mustonen

  Kannattaisin muotoa ”Yhteen vuoteen teoksen julkaisusta”. Meidän on oltava rohkeita tavoitteissamme.

  Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin

  Mustosen ehdotus on parempi kuin Plommerin ehdotus, mutta vuosi on sen verran lyhyt aika, että tuolloin liian useassa tapauksessa artisteille tulee oikeasti kielteisiä toimeentulovaikutuksia. Ruotsin Piraattien ehdottama 5 vuoden suoja-aika julkaisusta riittänee kattamaan teoksen kaupallisen hyödyntämisen kuumimman kauden siinä missä Suomen Piraattien 10 vuoden suoja-aikakin. Olen joissakin blogikirjoituksissani huomauttanut, että tekijänoikeustuloja ei kannata yrittää korvata perustulolla tai ainakaan mainostaa tekijänoikeuslain lieventämistä tällaisella argumentilla, koska ensinmainittu tulo on ansiotulon luonteista, mutta perustulo sosiaaliturvaa.

  Profiilikuva käyttäjästä Ruuhijarvi

  Ruuhijarvi

  said

  Tekijän kuolemaan sitominen ei ole reilu tapa toimia. Jos tuottaja lupaa vaikka maksaa viulut sitä vastaan, että saa 50 % tekijänoikeushyvityksistä ja taiteilija heittääkin lusikan nurkkaan heti julkaisun jälkeen (tai jo ennen sitä, kts. Stieg Larsson), saa kustantaja melko huonoa tuottoa sijoitukselleen. Totta kai kustantaminen on aina vähän tuuripeliä sen suhteen, mikä menestyy tai ei, mutta lainsäädännöllä ei kannata ainakaan lisätä epävarmuutta. Jos nykyinen 5-10 vuotta nähdään liian tiukkana, muutetaan se mieluummin muotoon ”5-20 vuotta” tai ”10-20 vuotta”.

  Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin

  Selkeintä olisi pitää kanta tässä asiassa nykyisellään. Venyttäminen 10:stä 20 vuoteen vaatisi perustelut siitä, miksi teoksen kaupallisen hyödyntämisen aikahaarukka 10-20 vuotta julkaisun jälkeen olisi erityisen merkittävä liiketoiminnalle. Totuushan on se, että nykyään teokset alkavat olla epäkaupalliseen käyttöön saatavilla suunnilleen heti julkaisuhetkellä YouTubessa ja elokuvien osalta usein puolikin vuotta riittää DVD-levyjen päätymiseen kaupoissa muutaman euron halpalaariin. Jos puhutaan muusikoiden tuloista, niissä live-esiintymiset ja niiden pääsymaksutulot ovat varmaan tärkeämmässä asemassa kuin äänitemyynti, kuvataiteilijoilla vastaavasti teosten saaminen näytille gallerioihin.

  Taidealalla menestymiseen ei myöskään riitä pelkästään tekeminen vaan myös tekemisen poikkeuksellisen korkea laatu ja siitä kehittynyt hyvä maine. Ainakin useimmat muusikot tarvitsevat siihen oheen joka tapauksessa muun ammatin.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin