Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Ohjeet kokousaloitteiden laatimiseen

Etusivu Foorumit Arkisto Syyskokous 2010 Ohjeet kokousaloitteiden laatimiseen

Tämä aihe sisältää 3 vastaukset, 2 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä tRM tRM 8 vuotta sitten.

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

  (Ohje on myös puolueen wikissä pdf-muodossa.)

  Huomaathan, että puolueen sääntöjen tai vaaliohjelman muuttamisesta ei tarvitse tehdä erillisiä kokousaloitteita, koska niitä käsitellään kokouksessa joka tapauksessa. Vaaliohjelman ja sääntöjen muutosehdotuksista voit tehdä tälle keskustelualueelle ketjuja vapaasti. Etäosallistumista koskevalle sääntömuutosesitykselle on oma ketjunsa.

  Ohjeet kokousaloitteiden laatimiseen

  Piraattipuolueen sääntöjen 9 §:ssä todetaan kokousaloitteista seuraavaa:

  ”Oikeus aloitteen tekemiseen kokoukseen on kaikilla jäsenillä, mutta aloitteen on saatava ainakin kymmenen muun jäsenen tuki. Tuki ei edellytä äänestämään asian puolesta.”

  Aloiteoikeudella tarkoitetaan sitä, että yhdistyksen jäsenillä on oikeus saada haluamansa asia yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi. Kevätkokoukselle tämän ohjeen mukaan jätetty aloite otetaan automaattisesti kokouksen käsiteltäväksi, paitsi jos aloite:
  a) ei koske yhdistyksen toimialaa
  b) ei kuulu yhdistyksen päätäntävaltaan
  c) on yhdistyksen sääntöjen vastainen
  d) on lain tai hyvän tavan vastainen.
  (Hallila, Riitesuo: Yhdistystoiminnan perusteet.)

  Piraattipuolueen hallitus antaa seuraavan ohjeen kokousaloitteiden laatimisesta syyskokoukselle.

  1. Aloite voi olla esimerkiksi ehdotus kannanotoksi tai pysyvämmäksi kannaksi jostakin puolueohjelmaan liittyvästä asiasta tai se voi koskea yhdistyksen toimintatapoja. Aloitteen sisältämän esityksen tulisi olla merkitykseltään sellainen, että se sopii juuri puoluekokouksen hyväksyttäväksi (eikä esimerkiksi vain hallituksen). Aloitteessa voi olla erikseen perusteluosa ja varsinainen aloite. Aloite voi koskea sääntöjen tai puolueohjelman muuttamista vain, jos se on jätetty niin hyvissä ajoin, että hallitus voi sisällyttää kokouskutsuun tiedon, että kokouksessa käsitellään kyseisiä asioita.

  2. Aloitteen esittäjä tai joku muu hänen puolestaan tekee aloitteelle oman keskusteluketjun Piraattipuolueen keskustelupalastan kevätkokousosioon (https://www.piraattipuolue.fi/keskustelupalsta/566-syyskokous-2010). Aloitteen perään merkitään aloitteen esittäjän nimi, sekä aloitetta kannattavien Piraattipuolueen jäsenten nimet, mikäli kannattajia on ilmoittautunut jo etukäteen. Aloitteen sanamuotoa ei pidä muuttaa sen jälkeen kun se on lisätty keskustelupalstalle. Sanamuotoa voidaan muuttaa vasta itse kokouksessa.

  3. Jos aloitteelle ei ole etukäteen tiedossa vähintään kymmentä kannattajaa, kuka tahansa Piraattipuolueen jäsen voi aloitetta koskevassa keskusteluketjussa ilmoittautua kannattamaan aloitetta. Riittävän kannatuksen saaneista aloitteista kootaan jatkuvasti päivitettävä yhteenveto Piraattipuolueen wikiin (http://wiki.piraattipuolue.fi/Syyskokous_2010).

  4. Riittävän kannatuksen saaneet aloitteet käsitellään vuosikokouksessa automaattisesti, eli aloitteen tekijän tai kenenkään sen kannattajista ei tarvitse olla läsnä kokouksessa, vaikka läsnäolo toki on suotavaa.

  5. Aloitteen voi jättää tai kannatuksensa jollekin aloitteelle ilmoittaa myös saattamalla asian muulla tavoin hallituksen tietoon (http://www.piraattipuolue.fi/puolue/yhteystiedot). Tällöin hallitus vastaa aloitteen lisäämisestä keskustelupalstalle.

  6. Aloitteet pyydetään jättämään viimeistään 21.11., jotta ne ovat kaikkien luettavissa riittävän hyvissä ajoin ennen vuosikokousta.

  Profiilikuva käyttäjästä tRM

  tRM

  said

  Puuhkaja kirjoitti:
  Quote:Huomaathan, että puolueen sääntöjen tai vaaliohjelman muuttamisesta ei tarvitse tehdä erillisiä kokousaloitteita, koska niitä käsitellään kokouksessa joka tapauksessa.

  Kokouskutsussa on eritelty mikä sääntömuutosehdotus on kyseessä. Kokouksella ei ole silloin toimivaltaa päättää muista sääntömuutoksista.

  Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

  Oletko varma? Oma tulkintani tästä on toinen.

  Yhdistyslaista:

  ”Päätöstä 23 §:ssä mainitussa ja muussa siihen verrattavassa asiassa ei kokouksessa saa tehdä, ellei asiaa ole mainittu kokouskutsussa.” (23 §:ssä mainittuja asioita ovat mm. ”yhdistyksen sääntöjen muuttaminen”). Jos tulkintasi pitäisi paikkansa, kokous voisi vain hyväksyä/hylätä muutosehdotuksen sellaisenaan. Tämä ei voi pitää paikkaansa, vaan kyllä kokouksella on oikeus esim. muuttaa esityksen sisältöä, hylätä se osittain tai hieman erilaisessa muodossa jne. Tällöin loogisesti myös uusia muutoksia saisi ehdottaa.

  Profiilikuva käyttäjästä tRM

  tRM

  said

  Kutsussa on kuitenkin myös mainittu millaisesta sääntömuutoksesta on kyse. Siitä sääntömuutosaiheesta voi kokous toki päättää. Mutta kokous ei voi tehdä sääntömuutoksia täysin muusta aiheesta.
  Näin ainakin yhdistysasioita opeteltiin Aallossa. Perustuu kai siihen logiikkaan että kokouskutsusta on jokainen jäsen voitava katsoa onko sääntömuutosasia sellainen minkä takia haluaa raahautua kokoukseen vai ei.

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)

Alueelle ‘Syyskokous 2010’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.

Siirry työkalupalkkiin