Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Ohjelmistojen kopiointi ja käyttöoikeussopimukset

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Ohjelmistojen kopiointi ja käyttöoikeussopimukset

Tämä aihe sisältää 8 vastaukset, 6 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä kyuu kyuu 10 vuotta, 9 kuukautta sitten.

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä olavi

  olavi

  said

  Ohjelmistojen käyttöoikeussopimusten suhtautumisesta ajamiimme asioihin minulla ei ole mitään käsitystä. Toki haluamme niihinkin kuluttajansuojaa, mutta saako ware-Vistaa käyttää ihan noin vain kopioimalla sen ei-kaupallisesti? Jos ei, miksi muissa asioissa tekijä ei saa päättää käyttöoikeudesta? Saako valtion organisaatio käyttää ohjelmistoja ei-kaupallisesti, jos se ei tavoittele voittoa?

  Ei-kaupallinen kopiointi on aika laaja juttu näiden suhteen. Avoin lähdekoodi on jees, mutta on liian rajoittavaa jättää ohjelmistojen kehittämistä sen varaan. Vaikka minulla on Ubuntu, niin eiköhän aika moni piraatti silti käytä Windowsia.

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  [quote=olavi]Ohjelmistojen käyttöoikeussopimusten suhtautumisesta ajamiimme asioihin minulla ei ole mitään käsitystä. Toki haluamme niihinkin kuluttajansuojaa, mutta saako ware-Vistaa käyttää ihan noin vain kopioimalla sen ei-kaupallisesti? Jos ei, miksi muissa asioissa tekijä ei saa päättää käyttöoikeudesta? Saako valtion organisaatio käyttää ohjelmistoja ei-kaupallisesti, jos se ei tavoittele voittoa?[/quote]

  Minusta käyttää saa vapaasti (ei-kaupallisesti), mutta käyttötuki on se, mihin ei voi eikä pidä vaatia.
  Jos Microsoft päättää estää päivitykset piraatilta, se on Microsoftin oikeus.
  Lisäksi muu tuotetuki, kuten puhelintuki ym. luonnollisesti pois laskuista.
  Eli siis käsiinsä saamaa ohjelmistoa saa käyttää, muttei voi odottaa sen tuottajaa uhraamaan resursseja ilmaisen version puolesta.
  Tässä tulee tietysti vastaan: Entä jos päivitysten latausesto kierretään?
  Tämä onkin hankalampi vastata, se teoriassa kuluttaa tuottajan palvelimen resursseja, vaikkei muunlaista kustannusta tuokaan.
  Ehkä ne päivitykset pitäisi myös ladata muualta kuin suoraan tuottajalta?

  Valtion organisaatiolla tarkoitat minkälaista yhteyttä?
  Rekisteröityneet yhdistykset ym. voittoa tavoittelemattomat ovat siihen yksiselitteisesti oikeutettuja.
  Valtion tasolta kenties ei pitäisi siitä tehdä sallittua, koska vaikkei jokin yksikkö voittoa tavoittelisikaan, se saattaa helposti olla toisen yksikön tukipilari tai apuväline, joka taasen tekee voittoa.

  Profiilikuva käyttäjästä olavi

  olavi

  said

  Ihan hyviä seikkoja kyllä. Joku ehkä tekisi palvelimen, joka tarjoaisi ne samat Microsoftin päivitykset. Se voisi toisaalta rikkoa Microsoftin päivityspalvelun käyttöehtoja. Tietokoneiden myyjät joutuisivat silti maksamaan Microsoftille esiasennetuista käyttöjärjestelmistä, ja tästähän ne tulot enimmäkseen tulevat. Jotkut varmaan antaisivat kuluttajalle tarkat ohjeet, mistä ilmaisen käyttiksen saa ja miten se asennetaan. Sen sijaan jotain Officea ei varmaan paljoa myytäisi, tietysti jonkun mielestä hyvä niin. Tai no, kai sekin vaatii turvallisuuspäivityksiä.

  Ongelmia, ongelmia. Ratkaisuja?

  [quote=Scoffa]Valtion organisaatiolla tarkoitat minkälaista yhteyttä?[/quote]
  No vaikka peruskoulu. Joo, kyllä valtio varmaan pitäisi lukea aina kaupalliseksi käyttäjäksi.

  Profiilikuva käyttäjästä laurijh

  laurijh

  said

  [quote=olavi]Saako valtion organisaatio käyttää ohjelmistoja ei-kaupallisesti, jos se ei tavoittele voittoa?[/quote]
  Ei koska valtion toiminta ei oikeastaan eroa yrityksestä; sillä on tuloja (verot, tullit, yms.), sen on tarkoitus käyttää voitto omistajiensa hyödyksi (asukkaiden elinolojen ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi) ja sillä on budjetti joka voi olla ali- tai ylijäämäinen. Eiköhän kaikissa valtion organisaatiossa ole jonkinlainen tuottavuustavoite joka tähtää kokonaisuuden kustannustehokkuuden kasvattamiseen.

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  [quote=olavi]Ihan hyviä seikkoja kyllä. Joku ehkä tekisi palvelimen, joka tarjoaisi ne samat Microsoftin päivitykset. Se voisi toisaalta rikkoa Microsoftin päivityspalvelun käyttöehtoja. Tietokoneiden myyjät joutuisivat silti maksamaan Microsoftille esiasennetuista käyttöjärjestelmistä, ja tästähän ne tulot enimmäkseen tulevat. Jotkut varmaan antaisivat kuluttajalle tarkat ohjeet, mistä ilmaisen käyttiksen saa ja miten se asennetaan. Sen sijaan jotain Officea ei varmaan paljoa myytäisi, tietysti jonkun mielestä hyvä niin. Tai no, kai sekin vaatii turvallisuuspäivityksiä.[/quote]

  En tiedä rikkoisiko, itse käytän Microsoftin käyttöjärjestelmää vain yhden pelin pelaamiseen, joten en ole vaivautunut perehtymään asiaan.
  Se, kuinka paljon se söisi Officen tuotoista: yleensä puhutaan, että suurin osa tuloista tulee kaupalliselta puolelta, pitääköhän sen esim. office paketissa paikkansa?
  Tähänkin minun hieman hankala ottaa kantaa, kun käytän ilmaista officea.
  Luulisin että se jonkinverran söisi tuloja, mutta jos tuolta hinnakkaalta softalta MS tajuaisi myös hieman tiputtaa hintaa, kynnys sen ostamiseen ja päivitysten helppouteen saattaisi olla paljon pienempi.
  Luulisin kuitenkin että ne, joilla nykyään ei ole varaa investoida officeen, vaan löytävät tärkeämpiäkin kohteita, käyttävät joko ware-officea tai esim. OpenOfficea.
  Tällä tekniikalla ajateltuna se pudotus ei välttämättä suureksi muodostuisikaan.

  Profiilikuva käyttäjästä kyuu

  kyuu

  said

  Tausta: puhun henkilönä, joka työnsä puolesta ostaa ja myy mm. Microsoftin ohjelmistoja aika paljon vuosittain. Näkökulma on myös pitkälti ms-ohjelmistojen pohjalta, joskin muutakin tulee käytettyä vähemmistönä.

  Tämä asia vaatii huomattavan laajaa mietintöä. Jos lähdetään käytännön kannalta, ongelmat eivät ole poliittisia kovin suurelta osin. Ohessa kuitenkin lista perkeleistä(tm) johon minä törmään jatkuvasti. Näissä on pari, joihin puolueena voisi ottaa kantaa:
  – OEM-lisenssi rikkoo monella tapaa, suoraan ja mutkan kautta kuluttajan suojaa ym.
  – kuluttajavirastolla on periaatepäätös, etteivät tutki Microsoftiin liittyviä asioita (hälytyskellot…)
  – asiakkaalla ei ole vapautta päättää hankkimastaan ohjelmistosta (siirto koneesta toiseen, myynti, usein ei edes mahdollisuutta jättää ostamatta koneen kanssa)
  – kilpailu ei ole tervettä – microsoftin ylivoima on haitaksi
  – kopiosuojat (aktivointi yms) vievät aikaa, eivät tuo tehoa, syyllistävät maksavia asiakkaita eivätkä välttämättä ole tietosuojaltaan hääppösiä. pitkälti sama ongelma kun musiikin/leffojen DRM
  – hinnoittelu on sekavaa, saman tuotteen kun voi saada niin monella eri hinnalla
  – bisnes toimisi ainakin massaohjelmien osalta pitkälti riittävästi, vaikka lasku tulisi vaan tuesta, lisäosista yms. joillain firmoilla jo näin toimiikin
  – kouluissa mennään liian herkästi yhden standardin opetukseen, etenkin live@edun myötä. Tulevat työntekijät tarvitsevat laajan tietotaidon eri standardeista Suomen kilpailukyvyn ylläpitämiseksi

  En tunne kuluttajanäkökulmaa muuta kun OEM-lisenssien ongelmien osalta. Sen sijaan keskivertofirmalle lisenssien osto ei ole finanssiongelma. Ongelma on ostamisen vaikeus, sopimusten sekavuus yms. Lisäksi BSA:n (tiettävästi) lainvastainen toiminta häiritsee monia firmoja tarpeettomasti.

  Juridisia lyhyen tähtäimen toimia voisi olla:
  – OEM- ja muiden kytkylisenssien selvittäminen perinpohjin ja rajojen asettaminen. Kuluttajavirasto hereille
  – Kopiosuojausratkaisut eivät saa aiheuttaa kuluttajalle kohtuuttomia vaikeuksia
  – Live@edun lainvoimaisuus pitää tarkistaa. Tuossa pitää antaa vissiin kaikkien oppilaiden tiedot Microsoftille. Henkilötietolaki ei moista arvosta. Opetussuunnitelmissa pitää huomioida eri tekniikat ja standardit
  – EU-tasolla Microsoft-tutkinnat saavat jatkua

  Pitkällä tähtäimellä muuhun digitaaliseen mediaan pätevät yleislinjat ovat pitkälti päteviä myös ohjelmistopuolelle sillä erolla, että ohjelmistoissa on kiitos opensourcen jo paljon pidempi kokemus hyvästä bisneksestä ilmaisen tuotteen ympärillä.

  Profiilikuva käyttäjästä iisakki

  iisakki

  said

  [quote=olavi]

  [quote=Scoffa]Valtion organisaatiolla tarkoitat minkälaista yhteyttä?[/quote]
  No vaikka peruskoulu. Joo, kyllä valtio varmaan pitäisi lukea aina kaupalliseksi käyttäjäksi.[/quote]

  Anteeksi nyt tämä pilkun viilaus, mutta peruskoulu ei ole valtion organisaatio vaan peruskoulut ovat yleensä kuntien ylläpitämiä (ei kyllä vaikuta itse perusteluun).

  Näin opettajana pisti vain silmään… xP

  Profiilikuva käyttäjästä banana

  banana

  said

  Kaikkiin yleisimpiin käyttötarkoituksiin on saatavissa vapaan käytön ja kopioinnin sallivan lisenssin mukainen ohjelma kaupallisen vaihtoehdon lisäksi. Tietokoneohjelmistojen alalla vapaan ja suojatun kehityksen kilpailu on toiminut ilman tekijänoikeuden poistamista tai rajoittamista. Käyttöjärjestelmätaso on ainoa, jossa on rajoitteita vapaan valinnan suhteen. Kaupalliselle ja rahaa vastaan lisensioidulle Windows-käyttöjärjestelmälle ei ole toistaiseksi binääritason yhteensopivuuden takaavaa vaihtoehtoa. Vapaissa ohjelmissa on kuitenkin runsaasti sellaisia, jotka on saatavissa sekä Windows- että Linux-käyttöjärjestelmissä ajettaviksi. Käyttöjärjestelmän osuus tietokoneen hinnasta ei ole merkittävä. Linuxilla tai Windowsilla varustettujen tietokoneiden hinnoissa ei ole merkittäviä eroja. Sopimustekniikkaan on olemassa Suomessa lait ja niiden tulkinta. Kaikki Amerikan kotkotukset eivät päde Suomessa.

  Profiilikuva käyttäjästä kyuu

  kyuu

  said

  [quote=banana]Käyttöjärjestelmän osuus tietokoneen hinnasta ei ole merkittävä. [/quote]
  Olet oikeassa, kun puhumme merkkikoneista ja massiivisista volyymeistä – tosin sielläkin kuitenkin keskivertokoneissa helposti 10% luokkaa. En tottapuhuen tiedä mitkä ovat päivän hintoja noissa erissä, mutta varmaan siinä 50 euron kahta puolen. Silti, omasta mielestäni huomionarvoinen osa koneen hintaa.

  Toki, koneen itse kasaajalle tai kloonin ostajalle hinnat ovat erilaisia, 70-150 euroa verollinen tukkuhinta versiosta riippuen.

  OEM-lisensoinnissa on kuitenkin niin paljon epäselvyyksiä ja kuluttajan suojan vastaisia pykäliä, että näitä pitäisi nostaa pöydälle. Loppujen lopuksi keskivertokuluttaja haluaa Windowsin joten mitäs sille teet, mutta olisi hyvä ainakin saada pöydälle mitä ongelmia aiheen ympärillä on.

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin