Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Ota kantaa yhdistyslakiin

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Ota kantaa yhdistyslakiin

Tämä aihe sisältää 6 vastaukset, 6 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti Ahto Apajalahti 9 vuotta, 5 kuukautta sitten.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

  Yhdistyslakia suunnitellaan muutettavaksi siten, että sallittaisiin sähköinen etäosallistuminen yhdistysten päätöksenteossa nykyistä laajemmin. Tällä hetkellä yhdistyksen hallitus voi kokoustaa parhaaksi näkemällään tavalla, kuten Piraattipuolueen hallitus IRC:ssä, sillä hallituksen toimintaa ei lailla juuri säädellä. Sen sijaan koko yhdistyksen kokouksia tai jäsenäänestyksiä ei saa pitää sähköisesti.

  Lakimuutoksessa sallittaisiin etäosallistuminen kokoukseen ja sähköisen jäsenäänestyksen pitäminen. Kokonaan etäosallistumisena tapahtuvia kokouksia eli etäkokouksia ei aiota sallia.

  Piraattipuolueen kannanotto 16.1.2009
  Piraattipuolueen selvitys 3.6.2009

  Oikeusministeriöstä on pyydetty Piraattipuoluetta laatimaan 10.8. mennessä selvitys Piraattipuolueen näkemyksistä koskien aiottua lakiuudistusta. Erityisesti ministeriö kaipailee konkreettisia esimerkkejä.

  Luonnos Piraattipuolueen selvitykseksi löytyy wikistämme.

  Luonnoksesta puuttuvat vielä nimenomaan konkreettiset esimerkit siitä, miten puheenvuorojen pitäminen ja äänestäminen (suljettu lippuäänestys mukaan lukien) tapahtuisi etäosallistujan näkökulmasta. Pyytäisinkin nyt kaikkia erityisesti kertomaan tässä ketjussa tietämyksestänne:
  1) etäosallistumiseen sopivista ohjelmistoista ja sovelluksista, mielellään ilmaisista
  2) suljettuun lippuäänestykseen sopivista ohjelmistoista ja sovelluksista, mielellään ilmaisista (suljettu lippuäänestys edellyttää siis äänestyssalaisuuden säilymistä).

  Esimerkkeinä olemme jo selvitysluonnoksessa maininneet Skypen ja Mumblen, joiden avulla voitaisiin toteuttaa etäosallistuminen ääniyhteyden avulla.

  Profiilikuva käyttäjästä Janne Paalijarvi

  Hieman tämmöstä perusluontoista etäkokouskäytäntöä meiltä töistä:

  Töissä kansainväliset viikkopalaverit toimivat niin, että projektipäällikkö (puheenjohtaja) jakaa Netmeetingillä työpöytänsä, jossa on palaverin agenda. Maantieteellisesti muualla sijaitsevat osallistujat soittavat paikalliseen Ciscon IP-puhelimeen, josta on kaiutin kytketty päälle. Etäosallistujat myös ottavat omilla Netmeeting-ohjelmillaan yhteyden projektipäällikön jaetulle työpöydälle nähdäkseen agendan. Kuva myös heijastetaan valkokankaalle. Tässä on mm. se etu, että tarvittaessa tärkeitä dokumentteja pystytään kaivamaan esiin hyvin nopeasti. Projektipäällikkö etenee asialistalla ja jakaa puheenvuoroja/kysyy tarpeellisia asioita muilta osallistujilta. Palaverin loppupuolella vielä kysytään, onko jollakulla jotain lisähuomioita mihin tahansa asiaan, jotta jokainen saisi puhua suunsa puhtaaksi.

  Tämä käytäntö on toiminut ihan hyvin meillä, joskin yhteysongelman vaivaavat toisinaan (yhteys pätkäisee, mutta korjaantuu kun kytkeydytään uusiksi, kyseessä on todnäk verkko-ongelma).

  Profiilikuva käyttäjästä kenkku

  kenkku

  said

  Äänestyksien suorittamiseen tarvitaan myös suljetun lippuäänestyksen veroinen sähköinen vaihtoehto. Oma ehdotukseni on kertakäyttöisiin salasanoihin perustuva vaihtoehto, joka on oikeastaan lähes sama asia kuin suljettu lippuäänestys.

  Jokaiselle äänioikeutetulle jaetaan salasana (kuten äänestyslipuke). Salasanalla äänioikeutettu pääsee äänestysjärjestelmään antamaan äänensä. Ääni kirjataan tietokantaan ja äänioikeutetun käyttämä salasana merkitään käytetyksi – ääni ja käytetty salasana eivät ole kytköksissä toisiinsa.

  Tämä on lähes sama kuin äänestäjälle annettaisiin kertakäyttöinen lippu ja äänestäjän annettaisiin kirjata äänensä. Tämän jälkeen äänestäjältä otetaan lippu pois eikä hän voi enää äänestää.

  Lisäksi pohdin 3. osapuolen tuomista kuvaan. Tämä osapuoli tarjoaisi äänestyspalvelun, josta yhdistys voi tilata n kpl kertakäyttösalasanoja. Yhdistyksen päässä vastataan salasanojen jakelusta jäsenille (joten 3. osapuolella ei voi teoriassakaan olla tietoa siitä, kuka sai minkäkin salasanan), jonka jälkeen jäsenet äänestävät 3. osapuolen palvelussa kuten ylempänä selostin. Soppaan voi vaikka lisätä PKI-järjestelmän, jolla esim. annetut äänet salattaisiin yhdistyksen julkisella avaimella.

  Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

  Adobe Acrobat Connect:

  http://www.adobe.com/products/acrobatconnectpro/features/enterprisecollaboration.html

  Oli sitten Adoben softa monen mielestä kuraa tai ei, niin tuo on oman tietoni mukaan kehittynein konferenssisofta mitä löytyy. Se mahdollistaa web-kamerakuvan, chatin, puheen, ruudun jakamisen, puheenvuorojen jakamisen, tiedostojen jakamisen, käyttäjätasot, käyttäjien tunnistamisen, … Öbaut kaiken mitä vaan voi kuvitella. Linkin takaa löytyy lisää infoa. Sivun alalaidasta voi avata lisää infoa näkyviin.

  Profiilikuva käyttäjästä P.A.

  P.A.

  said

  Niin oikeusministeriön hyväksymisenongelma liittyynee varmaan tuohon suljettuun lippuäänestyksen. Eivät itse saaneet sähköistääänestystä pelaamaan, joten heidän on vaikea uskoa että joku toinen saa sen pelaamaan.

  Käytännössä äänestys on varsin helppo toteuttaa, vaikka sähköpostilla tai gpgp tai jollain muuaalla julkisen avaimen salauksella. ( http://koti.mbnet.fi/p_a_/intenet%E4%E4netys.pdf )

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  Olisi todella mukava tehdä valmis suljettu lippuäänestys softa jota sitten voisi myöhemmin jalostaa muuhunkin käyttöön, mutta tuossa muussa käytössä ongelmana on epäluottamus. Yhdistystoiminta perustuu pääosin luottamukseen, eikä ainakaan oletettavasti ole suurta pelkoa äänestyksessä huijaamisesta. Toisin on mm. kunnallis- tai eduskuntavaaleissa, joiden valvonta perustuu epäluottamukseen (vaalivalvojat eri puolueista). Noissa käytöissä sen suljetun lippuäänestyksen pitäisi olla ylläpidetty ja valvottu niin tehokkaasti, ettei edes palvelun ylläpitäjä voisi vaikuttaa lopputulokseen tahi seurata muiden äänestyskäyttäytymistä.

  Hiukan hurjaa mielikuvaahan tuossa toki maalailin ketkunpelistä, mutta yhdistystoiminnassa en noita ongelmia kuitenkaan kovin suurina näkisi.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin