Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Paikallistoiminnan rahoitus

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Paikallistoiminnan rahoitus

Tämä aihe sisältää 11 vastaukset, 8 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä P.A. P.A. 9 vuotta, 4 kuukautta sitten.

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä sarjuva

  sarjuva

  said

  Ajattelin aikaisemmin että kysyisin asiaa eri tavalla, mutta nyt pelkään että jälleen kerran unohdan asian ja muistan sen monen kuukauden päästä, joten kysytään sitten keskustelupalstan kautta.
  Minua askarruttaa tulevien eduskuntavaalien kannaltakin tärkeä asia: miten paikallisjärjestöt rahoittavat tulevat vaalitapahtumat ja miten paljon (ja millaista!) tukea voi odottaa emojärjestöltä eli Piraattipuolue rp:ltä? Näin kaukaa ennalta ei varmaankaan voi arvioida annetaanko ollenkaan suoraa rahallista tukea, mutta millaisia epäsuoran tuen muotoja olisi saatavilla?

  Luonnollisesti osaan kysymyksistä voivat vastata vain puoluehallituksen jäsenet, mutta jos tämä aloittaa samalla esim. paikallisesti toteutettavien kannatustuoteideoiden vyöryn niin hyvä. Hyvät ideat ovat tässä tilanteessa, joss’eivät kalliita, niin ainakin rahansa arvoisia :)

  Profiilikuva käyttäjästä P.A.

  P.A.

  said

  Tuntematta PP:n suurrahoittajia uskallan väittää, että rahan pitäisi kulkea tällä hetkellä paikallisjärjestöiltä emojärjestölle. Ilman vahvaa emojärjestöä PP:tä on mahdotonta pitää oikeana yhtenäisenä puolueena.

  Karu totuus kai kuitenkin on ettei rahaa ole, ja puoleen suurin voimavara ovat sen jäsenet ja heidän valmiutensa toimia. Siitä, mihin jäsenet ovat valmiita, ei ole kellään tietoa vai onko?

  Onko esim. kartoitettu kuka on valmis tulostamaan ja jakelemaan materiaalia, kuka ostamaan PP-paidan naapurilleen?

  Rahan keruu tietty yksinkertaisempaa, mutta se saa helposti epäilevät Tuomaat liikkeelle. Miksei olisi järkevintä vain yrittää mobilisoida kaikki kannattajat toimimaan koordinoidusti ja omarahoitteisesti.

  Profiilikuva käyttäjästä sarjuva

  sarjuva

  said

  Jaha, muistinkin miksi en aikaisemmin halunnut postata asiaa tänne. No, vastaillaan ja kuoritaan asiaa auki niin useampi tajuaa mistä haluan keskustelua puoluehallituslaisten ja paikallisaktiivien osalta (muille (eli asioista tietämättömille) keskustelu on aika hyödytöntä imho, mutta vastaillaan nyt kun asia kiinnosti kommentoinnin verran ainakin).
  P.A. kirjoitti:
  Quote:Tuntematta PP:n suurrahoittajia uskallan väittää, että rahan pitäisi kulkea tällä hetkellä paikallisjärjestöiltä emojärjestölle.
  Tällä hetkellä ei ole paikallisjärjestöjä juurikaan olemassa ja ne mitkä ovat (vain YARR?) ei taida paljon rahaliikennettä olla. Minusta sen rahan pitäisi liikkua tarpeen mukaan. Mutta minun tarkoitukseni oli herättää keskustelua rahoituksesta, ei rahasta.

  Quote:Karu totuus kai kuitenkin on ettei rahaa ole, ja puoleen suurin voimavara ovat sen jäsenet ja heidän valmiutensa toimia. Siitä, mihin jäsenet ovat valmiita, ei ole kellään tietoa vai onko?
  Idealistinen raha vs. jäsenten aktiivisuus-vastakkainasettelu on minusta aika hyödytöntä. Parempi pyrkiä kummallakin puolella mahdollisimman vahvaan tilanteeseen. Seuraaviin vaaleihin on kait n. 500 päivää, siihen mennessä voidaan saada parannettua varallisuustilannetta siinä missä selvitettyä ja parannettavuutta jäsenaktiivisuuttakin. Varojen vähäisyyttä ei pidä pitää vääjäämättömänä.

  Quote:Rahan keruu tietty yksinkertaisempaa, mutta se saa helposti epäilevät Tuomaat liikkeelle. Miksei olisi järkevintä vain yrittää mobilisoida kaikki kannattajat toimimaan koordinoidusti ja omarahoitteisesti.
  Niin romanttiselta kuin nojatuolinörtille saattaakin vaikuttaa skenaario siitä että vaaleja edeltävänä päivänä yli 80% postilaatikkoista ilmestyy ruohonjuuritason aktiivien jakamia mainoksia ja niillä sitten saadaan tusinoittain edustajia kunnanvaltuustoihin, eduskuntaan, ylioppilaskuntiin, europarlamenttiin jne. tosiasia on että niitä vaalitilaisuuksia on järjestettävä ja muutenkin äänestäjiä kohdattava valtavasti kasvokkain että on edes mahdollisuus päästä läpi.
  Vaalitilaisuuksien järjestämisestä tulee sitten kuluja: ainakin vanhempi kansa tarvitsee juotavaa ja mussutettavaakin edes pysähtyäkseen paikalleen, kaikenlaista mainosmateriaalia on tulostettava valmiiksi riittävästi eikä periaatteella ”käynpä huomenna naapurissa tulostamassa hiukan lisää, kun nämä 5 kpl jo loppuivatkin”. Tilat maksavat. Toripaikat saattavat maksaa. Bensaa tulee kulumaan kun mainoksia viedään puolueiden yhteisille mainostelineille ja tavaroita tilaisuudesta toiseen. Eräät ehdokkaat myös mainostavat itseään medioissa. Listaa voi jatkaa pidemmällekin (ja vaalityyppikohtaisemmin), mutta eiköhän idea selkene: vaalit vaativat rahaa.

  Tämä taas tekee rahasta erittäin oleellisen seikan. Epäilevä Tuomas ei ole minulle tuttu käsite, mutta kuvittelen sen tässä yhteydessä liittyvän jotenkin kysymyksiin ”mikä on kunniallista” ja ”onko olemassa kunniallisia tapoja hankkia rahaa”. Juuri sen takia haluan käsitellä tätä asiaa nyt, että luodaan yhteiset pelisäännöt ja että rahaa kerätään mahdollisimman kunnioitettavin tavoin siten että toisaalta fiksulle luovuudelle on mahdollisuus paikallistasolla mutta toisaalta rahan keruu toimii järkevästi koko maassa, ja apua saa ennalta mietityin pelisäännöin.

  Eli avataan asiaa tarkentaen eräitä yksityskohtia, joita haluaisin keskusteltavan ja pohdiskeltavan:

  • Jos paikallisyhdistykset myyvät ”emojärjestön” teettämiä kannatustuotteita tapahtumissaan yms. millaisen osuuden kumpikin saa myyntituotosta? (esim. jokin prosenttiosuus kustannukset ylittävästä osasta tai paikallisyhdistys ostaa tietyllä bulkkihinnalla ja määrittelee itse hintansa tai jokin muu) Käsittääkseni paikallinen myynti kuitenkin kasvattaisi myyntimääriä
  • Jos paikallisjärjestöllä on jokin ohimenevä vaikea vaihe meneillään, onko syytä tukea rahallisesti, mikäli ongelma vaikuttaisi olevan ainakin osittain rahalla ratkaistavissa? (koetin keksiä hyvää esimerkkiä, mutten keksinyt sitä ainakaan skenaariosta ”vaalipiiriyhdistys perustetaan viime tipassa ennen vaaleja”. Uskon silti että tällainen mahdollisuus on olemassa)
  • ”Piraattipäivät” taisi olla jossain vaiheessa yhtenä rahoitusmallina esillä. Jos yhtään muistan mikä tarkoitus sillä oli, oli että Piraattipuolue rp ”vuokraa” yhdelle paikallisjärjestölleen ”Piraattipäivät”-oikeuden ja tämä yhdistys sitten järjestää sen. (Yksityiskohdista en muista mitään.) Vastaavanlaisia aktivoivia ansaintamalleja voidaan kehittää enemmänkin tietty

  Tuli vähän pitkä, pätkäisen tähän.

  Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

  Quote:Onko esim. kartoitettu kuka on valmis tulostamaan ja jakelemaan materiaalia, kuka ostamaan PP-paidan naapurilleen?
  Wikiin on tulossa listaus jäsenistä, mitä heillä on tarjota puolueelle. Niin osaamista, tavaraa kuin palveluakin. Sinne voi sitten jokainen käydä lisäilemässä.

  Quote:Tuntematta PP:n suurrahoittajia uskallan väittää, että rahan pitäisi kulkea tällä hetkellä paikallisjärjestöiltä emojärjestölle.
  Vaaleihin osallistutaan näillä näkymin vain osassa vaalipiirejä. Tarkoitus on, että vaalipiireissä hankitaan rahoitusta itse. Tämä tosin vaatii rahankeräyslupia sun muuta (jotka maksavat ja tuovat byroktatiaa) eli nähtäväksi jää toimiiko rahoitus käytännössä jotenkin esim. korvamerkittynä Piraattipuolue rp:n kautta. Rahoitustahan tulee myös varmaan alueilta, joilla ei edes päästä osallistumaan vaaleihin.

  Omasta mielestäni olisi ideaalista, että me hallituksessa tapellaan raha-asioiden kanssa ja vaalipiirit pääsisivät täysin keskittymään paikallistoimintaan ja äänien keräämiseen. Olisi mielestäni vähäisten resurssiemme tuhlausta perustaa 5 nettikauppaa ja 5 laajaa kirjanpitoa ja niin edelleen.

  Profiilikuva käyttäjästä P.A.

  P.A.

  said

  Hallitus hankkimassa rahoitusta on mielenkiintoinen lähtökohta. Jos puolue saisi jo puolue tukea hyväksyisin toki ratkaisun mukisematta.

  Hyväksyn toki mukisematta sen että päälekkäisiä toimintoja on syytä välttää, mutta en ymmärrä miten paikallisyhdistykset voisivat olla tehokkaampi tapa kerätä jäseniä kuin tämä sivusto? Olenko ainoa nörtti joka löysi tämän sivun ihan itse? Eikö porukka joka on kiinnostunut PP:stä ole helpommin tavoitettavissa täällä?

  Minä luulen että sivun kautta välittyvä kuva PP:stä on tehokkain keino saada jäseniä. Ja kuvaa viilaamalla kannatus kasvaa. Tätä minä pitäisin hallituksen tärkeimpänä tehtävänä. Servereihin yms palaa rahaa, ja niin pitääkin, mutta perinteiseen puoluetoimintaan nähden se kai kuitenkin on aika halpaa, eikö muka ole?

  Paikallinen toiminta OK, mutta mitä sen pitäisi olla? Minusta jäsenistön aktivointia osallistumaan PP:n toimintaan ilman kuluja. Minusta ”kirppareiden” järjestäminen esitteen painamista ja jakelun maksamiseksi on vähän hassua, jos meillä 10 000 kaveria valmiita tulostamaan ja jakelemaan kukin pienen määrää mainoksia. Minkään muun puolueen jäsenistö tuskin pystyisi vastaavaan.

  Wikilista on hyvä alku, mutta eikö noiden valmiustietojen paikka voisi olla jo jokaisen omassa profiilissa? Wikiin tuskin juuri kukaan vaivautuu tietoja päivittämään, toisin on oman profiilin laita jota pidetään luultavasti varmemmin ajantasalla. Sieltä tiedon kerääminenkin voisi olla helpompaa ainakin, jos vaihtoehdot on valmiiksi luokitel

  Profiilikuva käyttäjästä Tytärniemi M

  Mielestäni rahan keruun kannalta pitäisi selvittää missä paikoissa PP kannattajia on. Käsittääkseni PP kannattajiin kuuluu (sanokaa jos olen väärässä) nuoret aikuiset, aikuiset jolla on korkeampi koulutus, itse oppineet koulutetut.

  Ehdottaisinkin että rahan keruuta järjestettäisiin kuukausittain suomen ammattikorkea kouluissa, yliopistoissa yms. Jos saisimme tätäkautta kassavirtaa ja uusia jäseniä/äänestäjiä olisi se win/win tilanne.

  Kaikki näkyvyys on hyvästä

  Profiilikuva käyttäjästä JoonasD6

  JoonasD6

  said

  Mikko Kunnari kirjoitti:
  Quote:[quote]Onko esim. kartoitettu kuka on valmis tulostamaan ja jakelemaan materiaalia, kuka ostamaan PP-paidan naapurilleen?
  Wikiin on tulossa listaus jäsenistä, mitä heillä on tarjota puolueelle. Niin osaamista, tavaraa kuin palveluakin. Sinne voi sitten jokainen käydä lisäilemässä.
  [/quote]

  Se löytyypi täältä:
  http://wiki.piraattipuolue.fi/Vapaaehtoiset_tekij%C3%A4t

  Profiilikuva käyttäjästä Polmis

  Polmis

  said

  Muutama pointti:
  1. Paikallinen toiminta ei pääse kehittymään luonnollisesti jos puolue ohjaa rahat ylhäältä käsin, vaan se on jatkuvasti puolueen varassa. Myöskin käy helposti että a) Suuret kaupungit saavat liikaa rahaa tai b) juuri toisinpäin ;).
  2. Paikallistoiminnalla ei ole resursseja missään vaiheessa ohjata rahaa ylös puolueelle.
  2. Paikallisosastoiden tulee perehtyä aluekohtaisesti eri rahoitus- ja tukimalleihin.
  Esim. Helsingin ja Sodankylän rahoitusmahdollisuudet eroavat aika lailla toisistaan, mutta myöskin varmasti näiden alueiden rahantarve on aika lailla erilainen.
  3. Puolueen kannattaisi tehdä omaa kattokampanjaansa ja koko Suomen kattavaa toimintaa, joka tukisi samalla niin Puoluetta kuin paikallistoimintaa. Keskustelua toki pitää käydä että miten tämä toteutettaisiin.
  4. Puolueen myytävät tuotteet, jotka paikallisesti myydään, niin rahojen pitäisi mahdollisimman täysimääräisesti jäädä paikallistasolle.

  Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

  Polmis, kyllä joo jossain vaiheessa nämä pitävät paikkansa. Ja toki paikallistasolla pitää ottaa kaikki rahoitusmahdollisuudet käyttöön joka tapauksessa, mitä on saatavilla. Tällä hetkellä totuus on se, että paikallistoiminta on varsin pientä. Esim. jos vaalipiirillä on 3-henkinen hallitus ja lisäksi ehkä kaksi muuta aktiivia, niin ei sellaisella porukalla erityisesti ole mahdollisuuksia alkaa keskittää voimiansa rahan keräämiseen. Toki toiminnan kasvaessa tilanne muuttuu juuri kuvailemaasi suuntaan.

  Profiilikuva käyttäjästä MikkoSarela

  Tämä kysymys nähdäkseni koostuu kahdesta erillisestä osasta. Ensimmäinen kysymys on se, kuka tekee töitä sen eteen, että vaalipiirissä saadaan tarvittava rahoitus vaalikampanjan pyörittämiseen ja kuka tämän maksaa. Tässä paras vaihtoehto nähdäkseni on se, että vaalipiirin piraatit ottavat itse vastuun siitä, että tarvittava rahoitus vaalikampanjaan saadaan.

  Toinen kysymys on se, mitä infrastruktuuria rahoituksen järjestämiseksi tarvitaan – ja kuka sen järjestää ja kenelle. Sanoisin, että tässä kannattaa mennä järkevimmän vaihtoehdon mukaan. Jokaisen piirin ei kannata ruveta koodaamaan omaa ’lahjoita ehdokkaalle rahaa’ kilkettä, vaan on tehokkaampaa, jos puolue onnistuu rakentamaan toimivan lahjoituskilkkeen ajoissa. Optimi olisi kilke (ja rahoituslupa) jonka perusteella rahaa voisi lahjoittaa tietylle ehdokkaalle, tietylle vaalipiirille, puolueen vaalikampanjaan ylipäätänsä, tai tiettyyn tarkoin määriteltyyn tarkoitukseen (kuten korillinen Coca Colaa vaalitelttaan, tai 1000 postiluukkuun jaettavaa flyeria).

  Huom. projektiin kaivataan vapaaehtoista tekijää; ilmoittaudu vaikka heti; täällä, tai ircissä #toiminta -kanavalla, tai muin itsellesi sopivin tavoin.

  Näkyvyys verkossa on hyvä ja tärkeää, mutta ei silti pidä väheksyä kaduilla näkymisen voimaa. Molempia tarvitaan, jotta saamme edes jossain vaalipiirissä tuon 12 000 – 13 000 ääntä kasaan.

  Profiilikuva käyttäjästä P.A.

  P.A.

  said

  Niin onko porukka enemmän kiinnostunut perinteisestä sitovasta paikallisjärjestötoiminnasta PP:n hyväksi vai modernista tehtävä hakuisesta toiminnasta. (Tarkoitan näillä esim. lehtisten jakelua, ym. projetiluotoista toimintaa PP:n hyväksi jonka PP suoraan ohjaa)

  Luulen että jälkimmäinen mielyttää useampia

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin