Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Pakkoruotsi pois.

Tämä aihe sisältää 17 vastaukset, 11 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä mstprt mstprt 8 vuotta, 10 kuukautta sitten.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 18)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä pirattimies

  Osaan kyllä ruotsia. Ihan vaan vinkiksi: Pakkoruotsi pois.
  Sluta det här, förran det är för sent.

  Profiilikuva käyttäjästä RiktigPolitik

  Kannatan ennemmän valinnanvapautta koulussa, mutta itse harmitti kyllä ennemmän pakolliset uskonnon, geografian, biologian, kemian ja fysiikan tunnit mistä ei ole oikeasti ollut oikeasti hyötyä. Kaikki mitä 95% suomen kansasta tarvitsee tietää noista aiheista oppii muualta, kun taas ruotsin oppinnoista on ollut monille ennemmän hyötyä. Jos osaat ennestään jo kaksi vierasta kieltä pelkän enkun sijaan, niin sulla on helpompi oppia tulevaisuudessa uusiakin kieliä jos tarvetta siihen löytyy, joten täten ruotsin oppinnoista voi olla ”epäsuoraa hyöytyä”.

  Profiilikuva käyttäjästä JoonasD6

  JoonasD6

  said

  Hyvä pointti.

  Pakkoruotsihan on oikeastaan osa tuota yleistä suomalaista ”yleissivistävää” opetuslinjaa, jossa kaikille opetetaan laajasti asioita ja (mahdollinen) erikoistuminen eri aineisiin tapahtuu varsin myöhään verrattuna monien muiden maiden menoon.

  Profiilikuva käyttäjästä MaXimillion

  Useampien kielten osaamisesta on toki hyötyä, mutta nykymaailmassa ruotsi ei todellakaan ole suomalaiselle se englanni9n jälkeen tärkein kieli, ellet satu asumaan länsirannikolla.

  Profiilikuva käyttäjästä RiktigPolitik

  Noh ainakin kun kävin kauppiksessa niin saatiin tietää että suomen suurimman kyselyn mukaan (en muista nimeä enää) ruotsi on ollut englannin jälkeen toiseksi tärkein kieli ulkomaankaupassa jo vuosikymmeniä. Firmat pitivät vieläkin saksaa venäjää tärkeämpänä. Sen lisäksi suomessa on 6% ruotsinkielinen vähemmistö joten täälläkin siitä voi olla hyötyä ja moniin valtion virkoihin kuuluu myös ruotsin osaaminen.

  90% mitä opit koulusta et hyödy juuri mitenkään työelämässä ja jos menet työhaastatteluun niin harvoin kysytään kouluista ja todistukista, ainoastaann aiemmat työkokemukset näyttää kiinnostavan heitä. Täten voisi karsia pois noista pakollisista kouluaineista melko lailla että ihmiset valmistuisivat aiemmin ja voisimme panostaa ennemmän oppisopimuksiin. Voisiko esimerkiksi karsia pakollinen peruskoulutus 6 vuodeksi jonka jälkeen oppilas saa oppisopimuksella ja valtion tuella mennä firmaan koulutettavaksi jonka jälkeen firma joutuisi palkkamaan heidän kouluttamansa henkilön? Valtio maksaisi koulutuksen, tietäisi että ihminen saa sillä koulutuksen parhaan mahdollisen koulutuksen työhön ja olisi varma että saisi verorahoissa koulutustuen takaisin moninkertaisena koska työnantaja ja työntekijä sitoutuvat ottamaan tämän ihmisen töihin. On aika sairasta että valtio maksaa satoja tuhansia euroja kouluttaa esimerkisi sairaanhoitajia jotka menevät heti kun valmistuvat ulkomaille töihin tai kouluttaa satoja tuhansia maistereita jotka joutuvat paistamaan hampurilaisia koska heidän koulutukselle ei löydy sopivaa työtä!

  Profiilikuva käyttäjästä pirattimies

  Wikipediasta, Pakkoruotsi;

  Pakkoruotsin vastustajat ovat esittäneet, että pakkoruotsia ei voi verrata muihin pakollisina opetettaviin aineisiin, koska esimerkiksi matematiikalla ja historialla on maailmanlaajuinen tarve, toisin kuin ruotsilla.

  Tämä on 100% totta. Jos elämme globaalissa maailmassa niin tärkeimpiä aineita täällä olisi

  – Suhteellisuusteoria
  – Evoluutio-fakta + DNA yms faktat, ei jeesuspaskaa ja pakkoruotsia
  – Liikuntaa enemmän kuntosaliharjoittelun muodossa varsinkin niille joita ei kiinnosta joukkourheilumuodot

  On surkeaa propagandaa väittää että 6% väestöstä olisi ruotsinkielisiä. Moniko näistä 6% osaa sujuvaa Suomea? Kuinka moni? veikkaan että yli 90% osaa sujuvaa Suomea mutta jostain kummallisesta syystä meidän kaikkien on silti opiskeltava näiden heille itselleenkin täysin turhan Ruotsinkielen pakkopulla?

  Käsitä nyt, että minulta meni Saksankielen opinnot mönkään yläasteella koska minulla ei riittänyt mitenkään energiat koulukiusaamisen yms lisäksi ruotsinkielen opiskeluun.

  Se harmittaa, koska en ole elämäni aikana koskaan tarvinnut/kuullut suomessa ruotsinkieltä mihinkään ja ne harvat kerrat ruotsissa käytyäni olen pärjännyt aina 100% englannin kielellä.

  Mikä jääräpäisyys sinulla on selittää että muka ei aiheudu kustannuksia ruotsinkielestä suomelle, että EU hoitaa käännökset? Uskomatonta potaskaa suollat suustasi ja vihaan sinua tällä hetkellä aikalailla.

  Lopeta se lässytys ja alistu faktoihin, suomi EI ole mikään kaksikielinen maa. Täällä on pian kuule Arabiaa puhuvia paljon enemmän kuin ruotsinkieltä puhuvia, pitäisikö siitäkin tehdä virallinen toinen kieli?

  Miksi se on niin vaikeaa käsittää että vain 10 miljoonaa ihmistä maailmassa puhuu ruotsia, suomenruotsia puhuu maailmassa vain se 300.000 max ja silti sinä vaadit että meidän etu olisi opiskella ikuisesti tuota tarpeetonta sontaa?

  Aihe on minulle henkilökohtainen ja suorastaan vituttanut jo vuosikausia joten mitään poliittisesti korrektia puhetta minulta on aivan turha odottaa tästä asiasta.

  Liirumlaarum lässytykset sikseen ja lopettakaa se saivartelu. Sen pitää olla 100% VAPAAEHTOISTA eikä mikään ”etuoikeus” tai ”rikkaus” tai mitään tekemistä YLEISSIVISTYKSEN kanssa tänä päivänä ei todellakaan ole opetella mitään kaarlekustaakorkki inhottavaa ruotsinkieltä josta ei täällä kukaan välitä. Päinvastoin, sitä vihataan, ellet ole huomannut?

  Profiilikuva käyttäjästä pirattimies

  RiktigPolitik kirjoitti:
  Quote:Kannatan ennemmän valinnanvapautta koulussa, mutta itse harmitti kyllä ennemmän pakolliset uskonnon, geografian, biologian, kemian ja fysiikan tunnit mistä ei ole oikeasti ollut oikeasti hyötyä. Kaikki mitä 95% suomen kansasta tarvitsee tietää noista aiheista oppii muualta, kun taas ruotsin oppinnoista on ollut monille ennemmän hyötyä. Jos osaat ennestään jo kaksi vierasta kieltä pelkän enkun sijaan, niin sulla on helpompi oppia tulevaisuudessa uusiakin kieliä jos tarvetta siihen löytyy, joten täten ruotsin oppinnoista voi olla ”epäsuoraa hyöytyä”.

  Anteeksi nyt mutta tämä oli niin täysin potaskaa kuin olla ja voi.

  Että sinä rinnastat jonkun täysin tarpeettoman ruotsinkielen opiskelun noihin 100% tärkeimpiin asioihin mitä yhteiskunnassa tulisi osata? Osataan sitten ruotsia eikä tiedetä hevonhelvettiä muista kielistä tai matematiikasta, biologiasta yms? hohhoijjaa härregyyyyd sentään.

  Sinulle on tärkeää että minun lapseni osaavat ruotsia? kuule se ei tule kuuloonkaan että sinä pässi alat päättämään mitä kieliä minun kakarani tulevaisuudessa opiskelee. Ja jos ei järkipuhe riitä niin kyllä sitten otan luuvitoset käyttöön aivan totta, jos ei se sinne kaaliin muuten uppoa.

  Tää on 2010 eikä mikään 1800 luvun virkamies-suomi-venäjä-sekasikiö. Ruotsia ei suomessa tarvita yhtään mihinkään. Ei mihinkään. Ja ne jotka haluavat opiskella, eli se joku max 10-15% niin opiskelkoot jos haluavat bisneksiä ruottalaisten kanssa tehdä. Minäkin voin tehdä, mutta teen sen englanniksi jota osaan aika sujuvasti.

  Profiilikuva käyttäjästä RiktigPolitik

  Noh kerro vaikka mitä muistat peruskoulun biologian tunneista? Etkö usko että tunnistaisit koiran kissasta jos et olisi käynyt niitä tunteja? Miten maantieto? Etkö muualta olisi oppinut että ruotsi olisi meidän naapuri jos koulusta ei olisi opittu? Miten ”pakkoruotsi” on estänyt sua lukemasta saksaa sen ennemmän kuin ”pakkofysiikka”? Miten luulet että sulla olisi ollut ennemmän hyötyä saksasta kuin ruotsista? Kyllähän ne saksassa erittäin hyvin englantia ymmärtää. Islannilla niillä on pakkotanska jonka niiden on luettava ennen englantia, joten ainakin niillä on sulla huonommat olot ;)

  Pointtini on että koulussa on paljon aineita mistä ei ole työelämässään hyöytyä joten miksi vain puhua yhdestä aineesta? Kaikki mitä ainakin tiedän biologiasta ja maantiedosta olen oppinut omasta kiinnostuksestani vapaaajallani esimerkiksi luettuani kirjoja ja seurattuani uutisia ja ohjelmia eikä nyt tule mieleen yhtään mitään mitä en tietäisi jos en olisi käynyt noilla koulutunneilla! Voit sanoa että ne ovat yleissivistäviä, mutta mitä hyöytyä niistä on jos unohdat kaiken koska sulla ei ole hyöytyä niistä elämässäsi?

  Kannatan monien aineiden karsimista tai jopa poistamista ja lisäisin yhden aineen pakollisiin aineisiin: talousopinto! Tämä on elintärkeä asia ja monet eivät näytä ymmärtävänsä rahasta ja sen säästämisestä yhtään ja ovat korviaan myötä velassa ennenkuin täyttävät 30. Näillä tunneilla oppilaat opetetaan tekemään henkilökohtaista budjeettiä ja miten he pysyvät sen sisällä sekä perusasiat osake/rahastosäästämisestä sekä miten otetaan lainaa ja mistä sitä saa halviten ja miten korot vaikuttavat lainaan y.m. Tästä aineesta JOKAISELLA olisi hyöytyä koska raha on merkittävä asia jokaisen elämää!

  Eli tarkoitus ei ole puolustaa juuri ruotsi pakollisuutta, vaan hahmottaa kuinka paljon turhia aineita koulussa opetetaan. Mielestäni koulussa pitäisi opettaa ennemmän käytönnön aineita, esimerkiksi miten tekisi helppoja ja yksinkertaisia sähkökorjauksia, haluaisin paljon ennemmän liikuntatunteja kouluun ja myös teoriatunteja liikunnasta, terveydestä ja ruokavaliosta y.m. Voitaisiin myös keskustella jos esim 6,7 vuoden yleissivistävä peruskoulutus riittäisi? Olisihan yhteiskunnalla ennemmän hyötyä esim automekaanikosta joka lukisi ennemmän hänen ammatilleen tärkeitä aineita eikä se hänen ammattitaitoa heikentäisi vaikkei osaisi ihmisen sisäelimet latinaksi! ;)

  Profiilikuva käyttäjästä pirattimies

  RiktigPolitik kirjoitti:
  Quote:Noh kerro vaikka mitä muistat peruskoulun biologian tunneista? Etkö usko että tunnistaisit koiran kissasta jos et olisi käynyt niitä tunteja? Miten maantieto? Etkö muualta olisi oppinut että ruotsi olisi meidän naapuri jos koulusta ei olisi opittu? Miten ”pakkoruotsi” on estänyt sua lukemasta saksaa sen ennemmän kuin ”pakkofysiikka”? Miten luulet että sulla olisi ollut ennemmän hyötyä saksasta kuin ruotsista? Kyllähän ne saksassa erittäin hyvin englantia ymmärtää. Islannilla niillä on pakkotanska jonka niiden on luettava ennen englantia, joten ainakin niillä on sulla huonommat olot ;)

  Olet uskomattoman typerä ihminen. En mä enää muuta tähän keksi, kai joku muu keksii.
  Älä sano mulle livenä tuollaisia asioita esim. puoluekokouksessa koska minä raahaan sinut hiuksistasi sieltä pihalle. Ja saan aplodit kun teen sen.

  Profiilikuva käyttäjästä ArsKisS

  ArsKisS

  said

  Yksi hyvä pointti on myös se, että pakottaminen usein laskee opiskelumotivaatiota. Suomalaisten ”ruotsiviha” usein johtuu nimenomaan pakkoruotsista. Jos kielen saisi vapaasti valita niin sujuvasti ruotsia puhuvien määrä luultavasti kasvaisi.

  Profiilikuva käyttäjästä Miqueltozzz

  Ensimmäiseksi sanon että tämmöiset asiat eivät missään nimessä etenkään tässä vaiheessa kuulu piraattipuolueelle, vaan kuuluu keskittyä olennaiseen.

  Mutta olen täysin samaa mieltä, mielestäni Ruotsin kieli ei ansaitse tämmöistä asemaa muiden vieraiden kielien ylitse, vaan järjestelmä jossa olisi vaikkapa englanti + yksi muu vapaasti valittava kieli olisi paras.
  Esim. itse käyn ammattiluokiossa ja ruotsi ei kiinnosta yhtään, mutta venäjää haluaisin lukea mutta sen joutuisi opiskelemaan illassa. Eli itsestä tuntuu että Ruotsi vie ajan venäjän opiskelulta.

  Profiilikuva käyttäjästä mstprt

  mstprt

  said

  pirattimies kirjoitti:
  Quote:RiktigPolitik kirjoitti:
  [quote]Noh kerro vaikka mitä muistat peruskoulun biologian tunneista? Etkö usko että tunnistaisit koiran kissasta jos et olisi käynyt niitä tunteja? Miten maantieto? Etkö muualta olisi oppinut että ruotsi olisi meidän naapuri jos koulusta ei olisi opittu? Miten ”pakkoruotsi” on estänyt sua lukemasta saksaa sen ennemmän kuin ”pakkofysiikka”? Miten luulet että sulla olisi ollut ennemmän hyötyä saksasta kuin ruotsista? Kyllähän ne saksassa erittäin hyvin englantia ymmärtää. Islannilla niillä on pakkotanska jonka niiden on luettava ennen englantia, joten ainakin niillä on sulla huonommat olot ;)

  Olet uskomattoman typerä ihminen. En mä enää muuta tähän keksi, kai joku muu keksii.
  Älä sano mulle livenä tuollaisia asioita esim. puoluekokouksessa koska minä raahaan sinut hiuksistasi sieltä pihalle. Ja saan aplodit kun teen sen.[/quote]

  Puolueen jäsenten tai kannattajien uhkailu ei ole kovin hyvätapaista saati laillista. En tiedä voinko äänestää piraattipuoluetta ensi vaaleissa, jos tällaista esiintyy puolueen sivuilla.

  Toiseksi oletteko miettineet, että Ruotsi on yksi Suomen tärkeimpiä kauppakumppaneita. Viennistä vuonna 2005 Ruotsin osuus oli 10,8% (fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_talous). Lisäksi Suomessa toimii lukuisia ruotsalaisia yrityksiä mm. Skanska, ABB, IKEA, Hennes & Mauritz, TeliaSonera jne. Toisin sanoen, jos Suomessa lopetetaan ruotsin opetus, niin on mahdollista, että svenska talande bättre folk on ihan aidosti jälleen parempaa kansaa.

  Profiilikuva käyttäjästä Paranox

  Paranox

  said

  Itse en puolla pakotettua ruotsinkielen opetusta, mutta aion ennemmin ottaa kantaa mstprt:n kommenttiin, kuin lähteä väittelemään syistä suuntaan tai toiseen.

  Tämä on avoin foorumi, siispä täällä on kaikenlaista väkeä. Osa kirjoittajista on ehdottoman varmasti trolleja, joiden ainoa pyrkimys on aiheuttaa närää muissa keskustelijoissa. Tämä on internetin fakta, ellei jopa sääntö. Ehkä tiesit tämän entuudestaan, mutta tahdoin kuitenkin mainita varmuuden vuoksi asiasta.

  Juuri edellämainitun seikan takia on aika hyödytöntä pitää äänestysperusteinaan keskustelupalstan käyttäjien kommentteja, varsinkaan niitä negatiivissävytteisiä asian vierestä meneviä viestejä. Eri asia olisi jos joku sanoisi näin virallisissa yhteyksissä.

  Uutena jäsenenä sinun kannattaisi varmaan lukea vähän muita keskustelunaiheita ja puolueen ohjelmat ym. tietosivut, ja päättää niistä. Täällä keskustelupalstalla lähinnä mittaillaan mielipiteitä käyttäjien välillä.

  Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

  Kyllähän tuo pakkoruotsi on iso riesa. Suomessa on hyvin vähän alueita, joilla ruotsia pakkoruotsista huolimatta osataan juuri lainkaan. Kaikki ovat kuitenkin siellä ruotsintunneilla aikaansa tuhlanneet ilman minkäänlaista niistä saatua hyötyä. Paljon fiksumpaa olisi joko vaihtaa pakkoruotsi tietotekniikkaan tai sitten antaa valita vapaasti joku muu pakkokieli, mitä koulussa satutaan tarjoamaan. Vapaa valinta kuitenkin lisäisi motivaatiota ja siitä ajasta saisi enemmän irti.

  Ps. Vaikka uhkailua ei ole erikseen foorumeilla kielletty, niin jokaisen pitäisi kyllä tajuta se ihan itse. Kyllä sitä menee välillä hermot tässä itse kullakin, mutta jotain rajaa nyt kuitenkin.

  Profiilikuva käyttäjästä mstprt

  mstprt

  said

  Onhan tuo totta, että vapaaehtoisesti mikä tahansa juttu motivoi enemmän. Ruotsin olisi kuitenkin säilytettävä jonkinmoinen erityisasema tai naapurimaiden kielille erityisasema olisi hyvä ylipäätään. Nyt esimerkiksi voivotellaan paljon myös sitä, ettei ole venäjänosaajia tarpeeksi. Kuitenkaan venäläisvähemmistön ei anneta esimerkiksi ylioppilaskirjoituksissa kirjoittaa venäjää äidinkielenä. Tämä on johtanut siihen, että jos syntyperäinen suomalainen haluaa opiskella venäjää jo lukiossa, hän kilpailee venäläisten kanssa arvosanoista. Jos sama käy ruotsille, ei ruotsia varmaankaan valita kovin herkästi vapaaehtoisesti.

  Toinen juttu on se, että Suomessa on alueita, joilla ei puhuta juurikaan suomea, ja on suomen kansalaisia, jotka eivät suomea juurikaan osaa. Esimerkkinä ko. alueista Närpiö ja lounainen saaristo. Jos keskustelemme pakkoruotsin poistamisesta, joudumme yhtälailla keskustelemaan pakkosuomen poistamisesta. Suomea ei nimittäin länsirannikon joissain kunnissa tarvitse mihinkään ja sen osaaminen on paikoitellen yllättävän heikkoa.

  Lisäksi pitäisi miettiä, mitä tehtäisiin ruotsinkielisten yliopistojen kanssa. Åbo Akademi ja Hanken ovat todella suuria laitoksia etenkin nähden ruotsinkieliseen kansanosaan. Ruotsia osaavat olisivat siis vielä merkittävämmässä etulyöntiasemassa pelkästään suomea osaaviin hakeutuessaan esimerkiksi lakimiehen tai ekonomin uralle.

  Lisäksi on huomioitava se, että Ahvenanmaa on pelkästää ruotsinkielinen. Kommunikaatio sinne on kuitenkin hoidettava ruotsiksi, muuten Ahvenanmaan separatistiliike voi saada kunnolla vettä myllyyn tai siellä saatetaan harkita uudestaan liittymistä Ruotsiin. Politiikassa olisi siis muutenkin eduksi ruotsin osaaminen.

  Myönnän kyllä, että ruotsintunneista saisivat motivoituneetkin oppilaat enemmän irti, jos siellä ei olisi niitä, joita asia ei kiinnosta. Ruotsin kielen on kuitenkin nähdäkseni säilytettävä jonkinmoinen erikoisasema ja koulussa on tehtävä selväksi, minkälaiseen etulyöntiasemaan ruotsin osaaminen johtaa. Jonkinmoista poikkeusasemaa voisi hahmotella myös venäjän kielelle.

  Ps. Tuskinpa tosiaan jätän äänestämättä sen takia, mitä tällä foorumilla kirjoitetaan, mutta on kuitenkin hyvä, jopa netissä, muistaa hyvät tavat, oli kuinka ärsyyntynyt tahansa. Kannattaa muitaa, että koska tämä foorumi on puolueen sivuilla, sitä voivat lukea myös nettikulttuuriin vihkiytymättömät, joten ainakin puolueen jäsenten soisi käyttäytyvän hyvän maun mukaisesti.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 18)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin