Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Piraattipuole – liian rohkea nimi puolueelle?

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Piraattipuole – liian rohkea nimi puolueelle?

Tämä aihe sisältää 7 vastaukset, 8 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Scoffa Scoffa 9 vuotta, 5 kuukautta sitten.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä mattijoutkoski

  Ja hei vaan,

  Ja omasta puolesta onnittelut puoluerekisteröinnin osalta! Itse uskon,
  että maailma on muuttunut siihen suuntaan, jossa perinteisten puolueiden
  arvomaailma ja toimintatapa on pysyvästi vieraantunut tavallisten ihmisten
  arjesta niin paljon, että vaihtoehtoisia puoleita oikeasti tarvitaan.

  Itse yrittäjänä koen Kokoomuksen olevan lähinnä yrityksen arvomaailmaa,
  mutta maailmassa on paljon muitakin asioita kuin talous. Esimerkkinä kehittyvä
  teknologia ja sen luomat kehitysmahdollisuudet, jotka monesti jäävät yleistymättä
  olemassaolevien rakenteiden takia, jossa pelätään muutosta ja sen tuomaa
  epävarmuutta. Digitaalinen musiikkilevitys vain yhtenä esimerkkinä.

  Toinen ”hyvä” esimerkki yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta on sähköiset
  kirjat. eBookeissa teknologia on valmiina, aineisto on sähköisesti olemassa
  eikä pitäisi olla mitään estettä sille, etteikö teknologiaa voitaisi jo
  laajamittaisesti käyttää. Olemassa olevat rakenteet pitävät kuitenkin vuosikausia
  huolen siitä, että kyseinen teknologia ei tule yleistymään.

  Itse haluaisin nähdä ajan, jolloin joku lapsistani kantaa koulurepussaan
  eBookia sen sijaan, että joka vuosi hankitaan uudet kirjat, joiden uusiokäyttö
  on hyvin olematonta. Ja toivon, että joku poliittinen taho tekisi töitä sen
  eteen, että uuden teknologian sovellukset yleistyisivät, eivätkä jäisi
  tekijänoikeus- tai muiden rakenteellisten esteiden myötä vuosiksi
  sutimakuoppiin.

  Haluaisin, että Suomesta tulisi uuden teknologian hyödyntämisen suhteen
  edelläkävijämaa, koska sitä me tullaan joka tapauksessa tarvitsemaan muuttuvassa
  maailmassa. Raskas teollisuus vähenee ja uusia osaamisen alueita pitää syntyä
  tilalle. Osaamisen ja teknologiahyödyntämisen ilmapiiriä ei luoda rajoituksilla,
  vaan rajoituksia poistamalla. Lainsäädäntö on tässä oleellisessa asemassa.

  Onko sitten ”Piraattipuolue” liian radikaali nimi puoleelle, sitä
  tässä mietin ja pohdin? Sillä on varmasti hyvä lähteä liikenteeseen
  Ruotsin imussa, mutta pidemmälle aikavälille ”Teknopuolue”, ”Internet-
  puolue” tai ”Teknologiapuolue” yms. voisivat olla neutraalimpia vaihtoehtoja
  puolueen nimeksi, jota ikäihmisetkin uskaltaisivat äänestää.

  Aika on kypsä, perinteiset puolueet ovat ryvettäneet itsensä vaali-
  rahasotkuillaan, älkää menkö samaan halpaan vaan pitäkää puolue
  avoimena, kirjatkaa avoimuus ohjelmaanne. Etsikkoaika on edessä,
  valmistautukaa huolella, miettikää sanankäänteet ja taivas on
  avoinna. Ja älkää antako seuraavissa vaaleissa kaikkia protestiääniä
  Soinille, ääniä on nimittäin paljon jaossa – oma mukaanlukien!

  t. matti joutkoski

  Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

  Kiitokset kannustavasta kommentista.

  Suomi ei ole saanut viime aikoina kovin hyviä pisteitä kansainvälisissä tietoyhteiskuntaselvityksissä, esimerkiksi julkisen sektorin sähköisten palvelujen osalta Suomen sijoitus oli vasta neljännenkymmenen huonommalla puolella. Piraattipuolue voisi toimia varsin laaja-alaisesti järkevämmän tietoyhteiskuntapolitiikan edistäjänä. Tämä edellyttää tietenkin, että mukaan tulee aktiivisia ihmisiä, joilla on tietoa ja kehitysideoita.

  Piraattipuolue on toki tunteita herättävä nimi. Suomeen yritettiin perustaa Tietoyhteiskuntapuolue, mutta hanke ei edennyt puoluerekisteröintiin asti. Näkisinkin, että Piraattipuolue-nimellä ja hieman kärkkäällä tyylillä on helpompi saada tietty tekijänoikeus-, yksityisyys- ja sananvapauskysymyksiä tiiviisti seuraava aktiivijoukko innostumaan asiasta, mikä on kuitenkin ehdoton edellytys puolueen menestykselle. Moni varmasti oudoksuu puolueen nimeä näin aluksi, mutta kun sitä riittävän paljon toistellaan mediassa, kyllä se ennen pitkää alkaa tuntua korvissa ihan mukavalta. Radikaalin nimivalinta on kuitenkin alkuvaiheessa hyvä kiinnostuksen herättäjä ja jää hyvin mieleen. Tuntemattomuus on kuitenkin pienpuolueiden pahimpia ongelmia.

  Profiilikuva käyttäjästä Enigma

  Enigma

  said

  Minusta Piraattipuolue on itseironisuudessaan mainio nimi (tosin äitini epäili samaa kuin aloittaja – vanhempi väestönosa voi säikähtää liian provosoivaa nimeä. Nuorten kannattaa siis ehdottomasti kertoa vanhemmilleen, että mitä ne pahat piraatit oikein tekee ja vaikka ohjata näille sivuille :) ).

  Mikä tärkeintä: Piraattipuolue on kansainvälinen ”brändi”, jolla on yhteinen logo ja arvomaailma. Tätä etua ei monella puolueella ole. Esimerkiksi Ruotsin Piraattipuoleen menestys heijastunee suoraan myös Suomen Piraattipuolueeseen. Vaikka Piraattipuolueet ovat suurimassa osassa maailmaa vielä tuntemattomia pikkupuolueita (Ruotsia ehkä lukuunottamatta), yhdessä olemme kuitenkin jo huomattava ilmiö.

  Profiilikuva käyttäjästä Tytärniemi M

  Samaa mieltä edellisen kanssa. Euroopan mittakaavassa suomen PL on hälläväliä toiminta mutta kun jokaisessa maassa on oma puolue voi sillä saada jotain jopa aikaankin.

  Profiilikuva käyttäjästä JoonasD6

  JoonasD6

  said

  Kiitos, että vaivauduit kirjoittamaan näinkin tarkasti ajatuksistasi.

  Pidän yhtenä Piraattipuolueen etuna sitä, että olemme varsinkin vielä näin nuorina hyvin muuntautumiskykyisiä. Kaikki kommentit ja ehdotukset otetaan iloisesti vastaan, ja oikeastaan negatiivista kritiikkiä tulee mielestäni aivan liian vähän. Tai onhan sitä, mutta sitä ei tuoda meille asti, vaan jupistaan pubin kulmapöydässä, TTVK:n toimistossa ja tuntemattomien blogeissa.

  Loppusyksystä Piraattipuolueella on jälleen puoluekokous, ja jälleen voi tehdä aloitteita. Kyllähän tässä on jo aiemminkin pohdittu sitä, kuinka esille avoimuus tulisi asettaa, ja erityisesti nyt näyttää siltä, tiukka kannanotto avoimuudesta olisi paikallaan…

  Profiilikuva käyttäjästä P.A.

  P.A.

  said

  Toimintaa seuranneena TYP:n kuolema ennen kuin puolue edes rekisteröityi oli odotettavissa. Todellisuudessa ei TYP:ssä ja PP:ssä niin kamalasti eroa ole. TYP:n agenda oli lähes sama kuin PP:n on, olla kuluttajan ja ihmisen asialla netissä. Nähdäkseni nimi vain on vain eri! (No ehkä PP:ssä käydään vähän enemmän radikaalia tekijänoikeuskeskustelua, mutta muuten ajatuskulku tuntuu olevan samoilla linjoilla )

  TYP:llä ei kuitenkaan ollut PP:n lailla ”suurtanimeä”, joten voinen todeta ettei PP:n missään nimessä tule vaihtaa nimeään. Merirosvoteemasta kannattaa kuitenkin repiä kaikki irti silmälappuista merirosvolipuihin, ehkä näin lopulta ihmiset huomaavat ettei nimessä ole kyse rosvouksesta vaan puolueen brändistä, aihehan on mitä myyyvin.

  Sitten takaisin PP:n toimintaan. Taas täällä revitätään avoimmuudella kertomatta mitä sillä tarkoitetaan. TYP oli käsitykseni mukaan jo PP:n tavoin avoin. Se että kaikki dokumentit rahan kulusta palavereihin on luettavissa netissä ei tee PP:stä TYP:tä tai mitään muutakaan puoluetta parempaa. Se miten päätökset tehdään sillä on merkitystä, kuunnellaanko pientä ihmistä vai ei. Keskustelu PP:n edellä kävijyydestä ilman konkreettisia tekoja on mielestänä pelkkää leukojen lonksuttelua. Pelkkä Wiki ei ole demokraattinen.

  Pelkään ettei Matin kaipaamaan todellista vaihtoehto perussuomalaisille PP:stä tule, ellei se ala kuuntelemaan pientäihmistä, (siis kysytään mitä mieltä ihmiset ovat ja toimitaan sen mukaan). Näin toimitaan tietysti agendan ulkopuolisissa asioissa, agendastahan kannattajat ovat yhtämieltä.
  Tekniikka antaisi mahdollisuuden kysyä jäsenten kantoja, mutta onko puolue valmis sitomaan edustajiensa toiminnan jäsenistön mielipiteisiin. Keskustelujen perusteella epäilen ettei näin ei ole!
  Kysyä sopiikin onko PP:llä todella tarjota jotain uutta äänestäjälle?

  No ei ainakin täälläkin voi yrittää keskustella asiasta. (Tosin TYP:n ja wikipuolueen jälkeen se ei ole mitään uutta.)

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  Piraattipuolueessa puhutaan paljon avoimuudesta ja kyllä siihen pyritään myös itsekkin. Sivuilta pystyy seuraamaan puolueen rahankäyttöä, lahjoitusten saantia, taloussuunnitelmia, kokouspöytäkirjoja jne. Oikeastaan melkeinpä kaiken sellaisen, joka ei ole yksityisyydensuojan kanssa ristissä (kuten jäsenluettelo).
  Jopa hallituksen kokouksia saa osallistua kuka tahansa seuraamaan ja jatkossa todennäköisesti kaikki puoluekokouksetkin tullaan vähintään välittämään live-streaminä. Etävaikuttaminen puoluekokoukseen ei virallisesti ole mahdollista vielä toistaiseksi, mutta tämän eteen olemme tehneet paljon työtä yhdistyslain uudistuksen parissa.

  Mitä päätöksiin vaikuttamiseen tulee, on PP:llä nyt tulossa testikäyttöön sähköinen äänestäminen joka ei tosin ole sitova vaan sen tarkoitus on olla neuvoa-antava. Tätä äänestysapua voidaan käyttää niin hallituksen avuksi kuin sitten myöhemmin myös puolueen edustajien toiminnassa. Toistaiseksi on vaikuttanut siltä, että konsensus jäsenistön keskuudessa on edustajan äänestyskäyttäytymisen suhteen se, että edustaja on vapaa ottamaan omantuntonsa mukaan kantaa puolueen ydinasioiden ulkopuolisiin asioihin. Koska kukaan ei kuitenkaan voi olla kaikkien alojen asiantuntija, on tarkoitus tarjota edustajille mahdollisuus tehdä haluamistaan aiheista äänestyksiä puolueen jäsenille (tai ehkä jopa myös ei-jäsenille) ja järjestää niistä keskustelua.

  On esitetty kahdensuuntaisia mielipiteitä, sellaisia joissa edustaja olisi epävirallisesti velvoitettu toimimaan äänestyksen mukaisesti ja äänestyksiä järjestettäisiin esim. lähes kaikesta eduskunnassa päätettävästä, sekä mielipiteitä sen puolesta että edustaja tosiaankin saisi itse päättää mistä haluaa apua ja keskustelua, eikä äänestystulos olisi edes epävirallisesti sitova.

  Koska itse ainakin uskon siihen ettei joku tahallisesti halua vältellä äänestysten luontia tai niiden tulosten huomioimista, jälkimmäinen vaihtoehto pitäisi olla täysin riittävä tehokkaaseen vaikuttamiseen. Ei kuitenkaan ole kenenkään edun mukaista että äänestyksiä järjestettäisiin piittaamatta edustajan omista mielipiteistä tai pahimmillaan jopa ”pakotettaisi” äänestämään vastoin henkilökohtaista vakaumusta. Se ei ole edustuksellisuuden tarkoitus vaan tuolloin tulisi lähteä kehittämään järjestelmää jossa valtiollisia päätöksiä ei tehtäisi edustajiston kautta vaan suorilla äänestyksillä.

  Pyrimme saamaan ainakin testikierroksen tai pari äänetyssovelluksella jo vähitellen käyntiin ilman suurempien järjestelmien pystyttämistä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että toistaiseksi ei käyttäjäkohtaisia tilejä vielä luoda vaan äänestyssofta laitettanee vain yleisen salasanan taakse ja kun sitä halutaan vakavammin käyttää, se tullaan integroimaan pian käyttöönotettavan uuden jäsenrekisterin kanssa ja tällöin jokainen jäsen saa oman käyttäjätunnuksen ja salasanan palveluun.
  Äänestysaiheesta tapahtuva keskustelu tullaan joko integroimaan äänestyssovellukseen tai sitten ne käydään foorumilla, joka ehkä olisi parempi sen vuoksi ettei palveluja hajaannuteta liikaa.
  Äänetyssovellukseksi on valittu useiden testien jälkeen phpESP joka esiintyi myös lyhyesti PP:n viimeisenä tekemässä kannanotossa/raportissa yhdistyslain uudistamista varten.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin