Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Piraattipuolueen argumentaatiosta

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen argumentaatiosta

Tämä aihe sisältää 3 vastaukset, 3 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä tkorppi tkorppi 6 vuotta, 10 kuukautta sitten.

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä tkorppi

  tkorppi

  said

  Kannatan Piraattipuoluetta, koska kannatan mm. yksityisyyden turvaamista verkossa sekä laajaa sananvapautta. Sitä vastoin Piraattipuolueen tekijänoikeuskantoihin suhtaudun ambivalentisti, ja olen kiinnittänyt huomiota siihen, että niille tarjotut perustelut eivät ole kovin vakuuttavia, ja jäävät usein yleiseksi pyörittelyksi kulttuurin vapaudesta. (Toki tekijänoikeuden lieveilmiöissä, kuten nettijakajille langenetuissa kohtuuttomissa korvauksissa Piraattipuolueen kanta on vahvemmilla.) Kun eduskuntavaalien alla kirjoitin vaaliblogiini tekijänoikeuksista (http://tuomaskorppi.vuodatus.net/blog/2845339/tekijanoikeuksia-mietittava-uudelleen/), minulla oli työtä saada tehtyä kirjoitus, joka sekä oli piraattipuolueen linjassa, että sellainen, että pystyin sen hyvillä mielin allekirjoittamaan, koska piraattipuolueen kannanotot eivät tarjonneet minulle valmiita argumentteja, joita käyttää.

  Haastaisinkin Piraattipuolueen tekijänoikeuslinjaa kannattavat henkilöt esittämään kunnon perustelut kannalleen. Erityisesti se, mistä artistit saisivat elantonsa tekijänoikeuksien lieventyessä, ansaitsisi kunnollisen selityksen.

  Profiilikuva käyttäjästä Letesgubbe

  Letesgubbe

  said

  Konkretiaa kaipaat, ok, heitänpä tässä yhden näkemyksen, aiheena musiikki:

  Tänä päivänä ihmisten vapaa-ajasta, mm. musiikin kuuntelusta, kilpailee monta tahoa, esimerkiksi netti. Ihmiset eivät juurikaan enää osta/lainaa/lataa albumia ja istahda nojatuoliin sitä kuuntelemaan. Sen sijaan kuluttajat haluavat elämyksiä: mennään konserttiin.

  Tämän ovat huomanneet myös levy-yhtiöt: apajille pyritään ja vääntöä käydäänkin konserttikiertueiden tulojen jaosta (levytyssopimukset vs. kokonaisvaltaiset bändi-brändisopimkset, ks. http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Lastenb%C3%A4ndi+Hevisauruksen+oikeuksista+kiistaa/1135264014017)

  Artistien/bändien tulot tulevat siis suurimmaksi osaksi konserteista – käsittääkseni jo tänä päivänä. Tätä taustaa vasten maksuton äänitteiden jakaminen toimii konserttien promootiona ja voi siis hyvinkin olla kokonaistaloudellisesti kannattavampaa kuin perinteinen tapa, jossa peritään äänitteistä maksu. Eli kokonaistulot = musiikin myyntitulot + konserttien tulot, toinen laskee, toinen nousee.

  Edellä kuvattu on siis malli, jossa on käytetty nyt olemassa olevia palikoita. Tulevaisuus todennäköisesti tuo mukanaan joitain sellaisia komponentteja, joita emme nyt osaa huomioida, uusia tapoja hyödyntää musiikkia/hyötyä musiikista.

  Tämän olet varmaankin jo lukenut: http://ahtoapajalahti.fi/uploads/2010/03/jokapiraatinoikeus.pdf

  Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

  mrZombie

  said

  Ihan totta, että puolue on keskittynyt valitettavan vähän perusagendaansa, eli immateriaalioikeuskritiikkiin. Sen takia monella jäsenelläkin on hieman vajavaiset tiedot aiheesta, puhumattakaan täysin ulkopuolisista.

  Kirjoitin itse aiheesta Piraattiliittoon, kun puoluetta oltiin perustamassa: http://piraattiliitto.org/artikkelit/2008/03/oikaisuja-hsraadin-piratismikasityksiin

  Eli kyse ei ole siitä, mitkä ovat juuri ne bisnesmallit, jotka luovien alojen työntekijöiden täytyy ottaa käyttöön ansaitakseen rahaa samalla tavalla kuin ennenkin. Kyse on paljon laajemmin siitä, onko yhteiskunnan järkevää ylläpitää keinotekoista rajoitusta immateriaalihyödykkeiden käytölle tekijänoikeuksien ja patenttien kautta.

  Profiilikuva käyttäjästä tkorppi

  tkorppi

  said

  Quote:
  Eli kyse ei ole siitä, mitkä ovat juuri ne bisnesmallit, jotka luovien alojen työntekijöiden täytyy ottaa käyttöön ansaitakseen rahaa samalla tavalla kuin ennenkin. Kyse on paljon laajemmin siitä, onko yhteiskunnan järkevää ylläpitää keinotekoista rajoitusta immateriaalihyödykkeiden käytölle tekijänoikeuksien ja patenttien kautta.

  Mun nähdäkseni kysymys vaihtoehtoisista bisnesmalleista ja kysymys siitä, onko yhteiskunnan järkevää ylläpitää keinotekoista rajoitusta ovat sidoksissa toisiinsa. Ainakin minä ajattelen, että yhteiskunnalle on edullista, että on ammattimaisesti toimivia muusikoita, kirjailijoita ja elokuvantekijöitä. Tämä tarkoittaa sitä, että heidän on saatava elantonsa jostain. Joko vaihtoehtoisista bisnesmalleista, tai tekijänoikeuden aiheuttamasta yksinoikeudesta kopioiden tekemiselle.

  Näin rajoituset immateriaalihyödykkeiden käytölle voi nähdäkseni kyseenalaistaa vain, jos joko

  (1) tarjoa vaihtoehtoisia bisnesmalleja

  tai

  (2) kiistää ammattimaisen kulttuurintuottamisen edut ja katsoo harrastusmaisen kulttuurintuottamisen olevan riittävän laadukasta.

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin