Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Pohdintaa: Mistä fyffee taiteilijoille?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Pohdintaa: Mistä fyffee taiteilijoille?

Tämä aihe sisältää 9 vastaukset, 6 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  Ringewald 8 vuotta, 4 kuukautta sitten.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Ringewald

  Ringewald

  said

  ”Piraattipuolue vaatii teosten yksityisen kopioinnin laillistamista. Yksityisellä kopioinnilla tarkoitetaan tässä yhteydessä yksityishenkilön ilman voitontavoittelua harjoittamaa digitaalisten kopioiden valmistamista teoksesta joko itselleen lataamalla tai muille jakamalla esimerkiksi vertaisverkkojen välityksellä.”

  Jos nyt oletettaisiin, että laki sallisi kenen tahansa jakaa esimerkiksi ostamaansa musiikkia, niin sitten tarvittaisiin vain pari toimijaa, jotka ostaisivat musiikkia. He jakaisivat sitä tuhannelle, jotka jakaisivat sitä tuhannelle ja taas eteenpäin. Vertaisverkot yleistyvät ja kohta tietokoneiden lisäksi televisiotkin (jos ne vielä pitkään ovat toisistaan riippumattomia laitteita) integroituvat ja voivat toimia Spotify- tai Nokia Music Storen kaltaisesti.

  Vaikka sitä kuinka kaunistelisi, niin tämä ratkaisu poistaisi levy- ja elokuvamyynnin tulot taiteilijoilta. Ihminen ei maksa, jos ei ole pakko. Tällä hetkellä vertaisverkkojen käyttäjät perustelevat näitä muutoksia mm. siten, että käyttö ei ole suurta, ei suuri yleisö osaa käyttää vertaisverkkoja. Tämä jo itsessään luo epäarvoisuutta kuluttajien keskuudessa ja kyllä tekniikka pian tekee siitä helppoa.

  Mitä keinoja siis jätämme musiikin ja elokuvan tekijöille rahan ansaitsemiseksi? Monet uskovat, että taiteilijat tekevät taidetta ihan luomisen ilosta. No, Beatlesit, Deep Purple, Metallica, kaikki tekevät tai tekivät sitä rahan takia, saadakseen mainetta ja voidakseen ostaa äidilleen uuden talon. Heidän onnekseen he tekivät taidettaan tyylillä, joka upposi kuluttajiin. Taiteilijan motiivi on aina saada julkisuutta ja myydä taidettaan.

  Konserttien pääsyliput on yksi, mutta konsertit eivät maksa konsertteja, ne vaan nollaavat konsertin menot, niiden taustalla on levymyynnin, konserttitaltioinnin ja jonkinlaisen oheiskrääsän myynnin tuottoja.

  Toinen olisi oheisrihkama, mutta kuinka paljon oikeesti myydään HIM-kalentereita, Metallica-T-paitoja tai Guns N’ Roses- huiveja? Ei taida riittää edes lennättämään orkesteria toiseen maahan.

  Vaikka mielestäni tekijänoikeudet alkaa olla ihan järjettömässä tilassa nyt, niin en minä ole keksinyt ainakaan molempia osapuolia (taiteilijoita ja taiteesta nauttivia) tyydyttävää ratkaisua. Niin, tässä pitäisi meidän ajatella myös musiikin ja elokuvien tekijöitä. Heidän tuotteistaanhan me tässä touhuamme. Tekijänoikeuskeskustelu on kuin TV-lupakeskustelu. Ei anneta ratkaisuja, murmutetaan vaan kun kaikista maksuista pitäisi päästä eroon ja saada ilmaiseksi palveluilta.

  Profiilikuva käyttäjästä Pirate0

  Pirate0

  said

  Olisit vaan kirjoittanut otsikon suoraan tyyliin ’mistä fyffee kustantajille?’.

  Quote:Vaikka sitä kuinka kaunistelisi, niin tämä ratkaisu poistaisi levy- ja elokuvamyynnin tulot taiteilijoilta.

  Taiteilijat itse eivät tee elokuvia joten tämä teksti oikeastaan kuului kirjoittajan mielestä : niin tämä ratkaisu pois elokuvantekijöiden ja kustantajien kukkarosta. Voi olla taika sitten ei. Talous on kuitenkin nollasumma peliä joten kulutus siirtyy jollekin muulle alueelle jonne syntyy kysyntää.

  Tulevaisuudessa kun kirjailijat pärjää ilman kustantajia ja kirjailijoiden talous kohenee kun he saavat isomman osuuden kirjallisuuteen sijoitetusta rahasummasta. Tämä kehitys on jo menossa ja kun parin sukupuolen päästä päästään tilanteeseen jossa kirjailijat ovat vapaat sopimuksista kääntyy kelkka toisin päin.

  Musiikista ja kirjallisuudesta maksetaan tulevaisuudessakin ja jos itse et pärjää kirjoittamisella taikka musiikin teolla niin tee jotakin muuta sillä aikaa kun kirjoitat/sävellät läpimurto teoksen.

  Piratismi ei lopu millään.

  Profiilikuva käyttäjästä Ringewald

  Ringewald

  said

  jarkkoph kirjoitti:
  Quote:Itse yritän pysyä poissa kommentoimasta tulonansainta keinoista, koska tulon lähteiden keksiminen yksittäisille ihmisille tai ryhmille ei varsinaisesti ole poliittisen puolueen tehtävä.

  Eikös piraattiliitto halua eroon pakkomainoksista eri medioissa ja näin ollen noistakin tulonlähteistä? :)
  -R-

  Profiilikuva käyttäjästä OjM

  OjM

  said

  Tee kotiläksysi ensin. Piraattiliitto ei liity Piraattipuolueeseen.

  Ja toiseksi, ihminen maksaa vaikkei ole pakko. Jos itse olet sellainen lurjus ettet koskaan mistään maksaisi, se on sinun ongelmasi. Esimerkkejä löytyy ja on annettu muuallakin vaikka kuinka paljon. Vaikkapa Dwarf Fortress peli, joka saa nykyään 3k€+ kuussa lahjoituksina ja sai isomman päivityksen jälkeen 15k+ muistaakseni.

  Roskastahan ei kukaan maksa sitten, nyt voi joutua roskaa ostamaan tietämättä mitä se on.

  Siksi toiseksi, voihan nytkin warettaa ilman mitään pelkoa rangaistuksesta. Lataaminen ei nääs ole rangaistavaa.

  Profiilikuva käyttäjästä Ringewald

  Ringewald

  said

  Ensinnäkin, minulla ei ole kotiläksyjä. Olen tavallinen kansalainen, joka ei erota yhtä piraattitahoa toisesta. Se on teidän viestintätahojenne tehtävä saada korjattua. En ole ainoa, joka sekoittaa nämä toimijat keskenään.

  Toiseksi – tuntuu kuin väittelisin kanssasi. Ilmeisesti kysyn tyhmiä.

  kolmanneksi haluaisin esittää jatkokysymyksiä liittyen vapaaehtoiseen maksamiseen, mutta kuten ohjastit, niin ilmeisesti olen väärällä foorumilla (ei kuulu politiikkaan niinkään).

  Profiilikuva käyttäjästä vesiposti

  vesiposti

  said

  Ihmiset maksavat jos rahalle saa vastinetta. Digitaalisten kopioiden myyminen nykyaikaisessa teknologiaympäristössä on kuin lumen myymistä eskimoille, ostetun kopion arvo on yhtä kuin pakkaus plus säästetty vaiva. Se paljonpuhuttu ”sisältö” on kuin lunta, sitä sataa netistä ilmaiseksi tuutin täydeltä jos vain viitsii kopioida.

  Toki säästetty vaiva on monien mielestä hyvinkin arvokasta, mistä syystä kopiokauppa menestyy edelleen hyvin. Mutta tulevaisuudessa itse kopiointi tulee väistämättä yhä helpommaksi verkkoyhteyksien nopeutuessa ja kopiopalvelun arvo jatkaa laskuaan kohti nollaa. Pelkän kivan kansikuvan perusteella ei sitten enää levyistä kovin montaa euroa laskuteta.

  Maailma muuttuu. Mediateollisuuden lapselliset itkupotkuraivarit tai sen talutushihnassa roikkuvien hallitusten harjoittamat noitavainot eivät tätä tosiasiaa miksikään muuta.

  Minä en tunne tuota Dwarf Fortress peliä, mutta on selvää että ihmiset maksavat tekijöille ”vapaaehtoisesti” koska haluavat peliä jatkokehitettävän. Tuotantopalvelun myyminen onkin yksi loogisimmista suunnista johon alan liiketoimintaa voidaan tulevaisuudessa kehittää. Kukaanhan ei voi kopioida tuotetta jota ei ole vielä tehty.

  Profiilikuva käyttäjästä Alejandro

  Alejandro

  said

  Quote:Itse odotan jo kehitystä, jossa perinteiset kansalliset TV yhtiöt alkavat kaatua ja korvaantua Spotify tyylisillä TV maailmaan siirretyillä palveluilla, jossa TV:tä katsotaan nopeiden IP pohjaisten verkkojen yli silloin kun halutaan. Tämä johtuu siitä, että on kustannustehokkaampaa siirtää kaikki liikenne IP pohjaisissa verkoissa TV:tä myöten kuin ylläpitää erikoistuneita järjestelmiä kuten antteni tai kaapeliverkot.

  Uskon itsekin, että tämäntyyppiseen suuntaan ollaan menossa, mutta TV-yhtiöiden roolia kannattaa miettiä edelleen. TV-yhtiöt ovat nykyään aika harvoin sidoksissa varsinaiseen levitystekniikkkaan (esim. Suomessa Digita ei ole nykyään osa YLEä). Siinä mielessä TV-yhtiöt eivät voi hakea kustannustehokkuutta levityspuolelta. Niiden rooli on ennemminkin ohjelmatuotanto ja ohjelmien tilaaminen ulkopuolisilta tuottajilta.

  Toisaalta TV-yhtiöiden toimintamalli pohjautuu edelleen vahvasti sille ajatukselle, että ohjelmat lähetetään määrättyyn aikaan, ohjelmakaavion mukaisesti. Siksi onkin mahdollista, että mikäli yhtiöt eivät onnistu sopeutumaan muutokseen, itsenäiset tuotantoyhtiöt alkavat tuottaa entistä enemmän materiaalia suoraan spotify-tyyppisiin palveluihin, ilman TV-yhtiöiden ohjelmatilauksia. Siinä mielessä esimerkiksi perinteiset TV-sarjat katoavat, ja fokus siirtyy ehkä elokuvamaisempaan ajatteluun. Toisaalta tosi-TV:tä ja muuta hömppää tuotettaneen entistäkin enemmän, mutta niiden ohittaminenkin tulee katsojalle helpommaksi.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin