Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Politiikkanne ristiriitaisuus.

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Politiikkanne ristiriitaisuus.

Tämä aihe sisältää 7 vastaukset, 5 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä mrZombie mrZombie 9 vuotta, 7 kuukautta sitten.

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Eternal

  Eternal

  said

  Koko piraattipuolue ja sen toiminta sotii pohjimmiltaan sitä talousjärjestelmää vastaan jonka varassa maailma pyörii.

  Lisäksi argumentit ovat hassuja.
  ”todellisuudessa materiaalin välittäminen verkon kautta ilmaiseksi nostaa myyntiä”

  Voi olla, tai sitten ei. Aiheesta on tietääkseni kahdenlaisia tutkimustuloksia.
  Mutta teidän pitäisi ajatella kokonaiskuvaa. Ja tulevaisuutta. Tällä hetkellä suomen kansalaisista vertaisverkkoja ja ilmaista nettilevitystä ”hyödyntää” laajassa mittakaavassa ehkä joku 15% max. Laajalla mittakaavalla tarkoitan että esim. viikottain lataa jotain. Luvuista en tiedä, täysin vedin hatusta, mutta jos joku teistä alkaa heittämään lukuja että 50% käyttää laajassa mittakaavassa niin HAH.
  Suurinta käyttäjäkuntaa ovat aika suurella varmuudella nuoret ja nuoret aikuiset. Moni ihminen ei osaa käyttää nettilevitystä. Ja koska se mielletään laittomaksi (mielestäni myös täysin aiheellisesti), niin he eivät opettele käyttämään sitä. Ongelma tulee kuitenkin siinä että vaikka nyt nettilevitys on yleistä lähinnä vain nuorison keskuudessa. Tulevaisuudessa minun ja teidän lapsien opiessa sitä käyttämään, käyttö olisi todennäköisesti erittäin laajamittaista Suomessa, ellei mitään rajoituksia tulisi ”matkan” varrella. Uskon Vahvasti että kuihduttaisi musiikkiteollisuuden ja elokuvateollisuuden huomattavasti nykyistä pienemmiksi. Puolueenne politiikka veisi toteutuessaa maailmanlaajuisesti miljoonilta ihmisiltä työpaikan, uskokaa pois, elokuvan tekeminen työllistää erittäin ison kasan ihmisiä.
  Mutta koska se ei todennäköisesti toteudu mitenkää samanaikaisesti maapallolla, niin ainoa lopputulos olisi Suomen julistaminen kauppasaartoon muiden vielä tekijänoikeuksia ja patentteja kannattavien maiden toimesta.

  Patentit ovat olennainen osa teknologiateollisuuden menestymisedellytyksiä. Jos suomalainen yritys esim. kehittää jonkun tuotannollisen teknologian, joka vähentää prosessin energiankulutusta vaikkapa 15%, on kyse merkittävästä teknologiasta. Ja yritys pystyy tienata hyvän määrän rahaa tämän patentin avulla. Jos patenttia ei olisi niin kaikki saisivat kopioida sitä mielinmäärin. Tälläinen prosessin energiakulutukseen liittyvä teknologia saatta olla hyvin, hyvin lähellä immateriaalista omaisuutta mistä paljon puhutte. Moni teknologia on puhtaasti melkeinpä uutta tietoa, asiaa jonka ei ennen tiedetty vaikuttavan prosessiin. Kaikki uusi teknologiateollisuuden teknologia ei ole vain uusia laitteita tai materiaa. Pohjimmiltaan patenttien lyhentäminen/poistaminen, vaikkakin puhuisitte vain musiikista tai ohjelmista, sotii myös näitä patentteja vastaan. Ja näiden patenttien poistaminen todella murtaisi länsimaiden taloudet, täällä ei kannattaisi valmistaa enää mitään koska kaikki siirtyisi halvempiin nouseviin kehitysmaihin. Jäljelle jäisivät vain palvelut. Yhteiskunta ei toimi jos sinne jää pelkästään palvelusektori.

  ”Nettilataamisen ja levittämisen rajoittaminen on mahdotonta” ja tätä sitten on käytetty perusteena sille että se pitäisi sallia. Toivon että tekin toteatte ilman väittelyä tämän naurettavaksi.

  Todellisuudessa torrent-sivustot on helppo blokkia niin että käyttäjämäärät saataisiin pysymään alhaisina.

  Te taidatte myös pitää sitä lainvaistaisena että poliisi ja operaattorit yhdessä selvittäisivät ketkä ennen kaikkea jakavat laittomasti tekijänoikeudella suojattua materiaalia netissä. Ja sitten sulkisivat heidän nettiyhteytensä. Tietysti asiasta varoitettaisiin julkisesti ja yleisesti ennen toimenpiteitä.

  Haluaisin korostaa että haluan järkevää keskustelua. Minusta puolueenne aate on järjetön, mutta antaa kaikkien kukkien kukkia. Demokratia perustuu keskusteluun. Keskustellaan.

  Profiilikuva käyttäjästä bng

  bng

  said

  En ole yhdistyksen jäsen, mutta viestissäsi oli joitakin kohtia joihin haluan puuttua.

  Quote:Uskon Vahvasti että kuihduttaisi musiikkiteollisuuden ja elokuvateollisuuden huomattavasti nykyistä pienemmiksi. Puolueenne politiikka veisi toteutuessaa maailmanlaajuisesti miljoonilta ihmisiltä työpaikan, uskokaa pois, elokuvan tekeminen työllistää erittäin ison kasan ihmisiä.

  Itse uskon päinvastoin. Musiikki- ja elokuvateollisuuden pohja ei ole levy- ja tuotantoyhtiöissä, jotka ovat vastuussa vasta käytännön massatuotannosta, markkinoinnista ja levityksestä. Itse taide syntyy artistien panostuksen tuloksena, ei ”artisteja työllistävien” yritysten takia. Se, että nämä välikäsinä toimivat yritykset poistuvat kuvasta ei tarkoita sitä, että artistien työ olisi vaarassa. Tavoitteena tulee olla sellaiset käytännöt, että artisti saa vähintäänkin saman korvauksen työstään, mutta suoraan kuluttajilta. Tämän ei luulisi olevan vaikeaa kun tähän asti tuo korvaus esimerkiksi yhdestä myydystä CD-levystä artistille on ollut suorastaan mitätön. Jokainen musiikkia ja elokuvia kuluttava varmaan soisi artisteille suuremman osuuden.

  Quote:Mutta koska se ei todennäköisesti toteudu mitenkää samanaikaisesti maapallolla, niin ainoa lopputulos olisi Suomen julistaminen kauppasaartoon muiden vielä tekijänoikeuksia ja patentteja kannattavien maiden toimesta.

  Luultavasti ei samanaikaisesti, mutta ei Suomi välttämättä ole edes se edelläkävijä tässä asiassa. Esimerkiksi länsinaapurissahan kyseinen liike alkaa olla jo konkreettinen osa päivittäistä politiikkaa. Ja samanlaista liikehdintää löytyy melkein kaikista länsimaista.
  En kuitenkaan pidä mahdottomana, että nämä asiat lähtisivät juridisesti liikkeelle kansainvälisellä tasolla. Kenties EU-parlamentista, jossa kaikesta lobbauksesta huolimatta ollaan askel edellä sähköisten oikeuksien ymmärryksessä.

  Quote:Patentit ovat olennainen osa teknologiateollisuuden menestymisedellytyksiä. Jos suomalainen yritys esim. kehittää jonkun tuotannollisen teknologian, joka vähentää prosessin energiankulutusta vaikkapa 15%, on kyse merkittävästä teknologiasta. Ja yritys pystyy tienata hyvän määrän rahaa tämän patentin avulla. Jos patenttia ei olisi niin kaikki saisivat kopioida sitä mielinmäärin. Tälläinen prosessin energiakulutukseen liittyvä teknologia saatta olla hyvin, hyvin lähellä immateriaalista omaisuutta mistä paljon puhutte. Moni teknologia on puhtaasti melkeinpä uutta tietoa, asiaa jonka ei ennen tiedetty vaikuttavan prosessiin. Kaikki uusi teknologiateollisuuden teknologia ei ole vain uusia laitteita tai materiaa. Pohjimmiltaan patenttien lyhentäminen/poistaminen, vaikkakin puhuisitte vain musiikista tai ohjelmista, sotii myös näitä patentteja vastaan. Ja näiden patenttien poistaminen todella murtaisi länsimaiden taloudet, täällä ei kannattaisi valmistaa enää mitään koska kaikki siirtyisi halvempiin nouseviin kehitysmaihin. Jäljelle jäisivät vain palvelut. Yhteiskunta ei toimi jos sinne jää pelkästään palvelusektori.

  Eikä se toimikaan ettei tekijä saa korvausta tekemästään työstä, enkä usko Piraattipuolueenkaan politiikan siihen pohjautuvan. Tietysti käytännössä teknologiateollisuuden patentit ja niiden levitys toimivat hiukan eri tavalla kuin musiikki- ja elokuvateollisuudessa.

  Kyllä tutkimus & kehitys tulevat edelleen säilymään Suomessa ja kehittyneissä maissa, koska täältä löytyy eniten kokemusta ja osaamista, tämäkin tosin tasaantuu kaiken aikaa kehitysmaiden ja ”kehittyineiden” maiden välillä. Juuri palveluyhteiskuntaanhan tässä ollaan vääjäämättä siirtymässä. Automaatio lisääntyy ja käytännön työ vähentyy, ja kun ihmisillä on enemmän aikaa ja rahaa he kuluttavat sen palveluihin.

  Kyllähän teknologiateollisuudessakin siirrytään kuitenkin jatkuvasti kohti avoimempia malleja. Esimerkiksi OSS eli avoimen lähdekoodin ohjelmistot kasvattavat jatkuvasti suosiotaan, ja kun kuluttajille on tarjolla yhtä laadukkaita ilmaisia ja maksullisia ohjelmistoja (vrt. Microsoft vs Ubuntu), niin kukapa enää tulevaisuudessa valitsisi maksullisen vaihtoehdon? Ennen pitkää teknologiayritykset tulevat tekemään voittoa pääasiassa maksullisilla lisäpalveluilla, OSS on ainoa pidemmän aikavälin vaihtoehto kun kuluttajien valtavirtakin alkaa ymmärtää sen käyttöä.

  Quote:”Nettilataamisen ja levittämisen rajoittaminen on mahdotonta” ja tätä sitten on käytetty perusteena sille että se pitäisi sallia. Toivon että tekin toteatte ilman väittelyä tämän naurettavaksi.

  Todellisuudessa torrent-sivustot on helppo blokkia niin että käyttäjämäärät saataisiin pysymään alhaisina.

  Se onkin ainoa vaihtoehto laittoman tiedostonlevityksen pysäyttämiseksi, poistetaan se mahdollisuus. Kaapelit poikki. Ja tämän salliminen onkin kaikkein pelottavin skenaario. Kun valtiolle tai yrityksille (kumpi onkaan nykyään todellinen vallankäyttäjä) annetaan oikeus sensuroida rajattomasti kansalaisten kanssakäymistä, niin elämme jo totalitaarisessa poliisivaltiossa. Eli kuka siis päättää mitä saa jakaa ja mitä ei, onko esimerkiksi valtiojärjestelmän kritisointi suotavaa ja kansalaisten edun mukaista. Ei tietenkään ole.

  Teknisesti ainoa tapa täysin estää laittomien tiedostojen jakaminen internetin välityksellä on poistaa ihmisten suora kanssakäynti verkosta. Pois MSN Messenger, Facebook, Youtube, hakukoneet kuten Googlee, kaiken maailman keskustelupalstat niinkuin tämäkin tässä, jne. Jäljelle voitaisiin jättää muutama luotettu valtion kontrolloima sivusto, kenties hs.fi ja eduskunta.fi

  Quote:Te taidatte myös pitää sitä lainvaistaisena että poliisi ja operaattorit yhdessä selvittäisivät ketkä ennen kaikkea jakavat laittomasti tekijänoikeudella suojattua materiaalia netissä. Ja sitten sulkisivat heidän nettiyhteytensä. Tietysti asiasta varoitettaisiin julkisesti ja yleisesti ennen toimenpiteitä.

  Eli poistetaan kansalaisten perusoikeuksia, kuten yksityisyydensuoja, ja annetaan hieman lisää valtaa valtiolle. Ennen sitä voisimme kuitenkin asentaa jäljityssirut kaikkiin suomalaisiin ja sallia kuuntelulaitteet ja valvontakamerat kodeissa.

  Ei vapaus ole mikään itsestäänselvyys. Aiemmat sukupolvet ovat sen työllä ja tuskalla luoneet, jotta meillä se olisi Suomeen syntyessä. Antaisitko sinä sen pala palalta pois lainsäädännön avulla? Mitäs sitten, kun se joku uus Hitleri tänne joskus syntyy ja sillä on jo valmiiks olemassa täydellinen järjestelmä kansalaisten valvontaan. Ei se sitten enää itsestään takaisin tule, kun sitä aletaan kaivata.

  Ok innostuin vähän liikaa.

  Eli näin siis jos ei valita sitä helpompaa tapaa. Muutetaan lakia, joka tekee sadoista tuhansista suomalaista rikollisia. Tehdään siitä sellainen, että mahdollisimman harva rikkoo lakia, sitten voimme jatkaa löpinäämme demokratiasta ja enemmistön päätösvallasta.

  Profiilikuva käyttäjästä Kaj Sotala

  Kaj Sotala

  said

  Quote:”todellisuudessa materiaalin välittäminen verkon kautta ilmaiseksi nostaa myyntiä”

  Voi olla, tai sitten ei. Aiheesta on tietääkseni kahdenlaisia tutkimustuloksia.
  Mutta teidän pitäisi ajatella kokonaiskuvaa. Ja tulevaisuutta

  Toisin sanoen… materiaalin välittäminen ilmaiseksi verkon kautta lisää ehkä myyntiä, mutta meidän tulisi ajatella kokonaiskuvaa, jossa kaikki lataavat? Jos kerran nettilataaminen lisää myyntiä, niin sittenhän olisi vain kulttuurille kaikkein parasta että kaikki lataisivat, koska silloin myynti kasvaisi entisestään.

  Quote:Patentit ovat olennainen osa teknologiateollisuuden menestymisedellytyksiä.

  Ehdotan tarkempaa tutustumista aiheesta tehtyyn tutkimukseen. Jos patenttien käyttöönotto on tehnyt mitään eri alojen kehitykselle, on tuntunut lähinnä vain hidastavan sitä. Ks. http://www.dklevine.com/general/intellectual/againstfinal.htm .

  Quote:Todellisuudessa torrent-sivustot on helppo blokkia niin että käyttäjämäärät saataisiin pysymään alhaisina.

  Ja lisäksi myös kaikki puhtaammin hajautettua teknologiaa käyttävät palvelut, sellaiset jotka eivät edes vaadi mitään keskitettyjä sivustoja? Torrentit ovat tällä hetkellä ehkä näkyvin tapa jakaa tiedostoja, mutta eivät mitenkään ainoa.

  Quote:Te taidatte myös pitää sitä lainvaistaisena että poliisi ja operaattorit yhdessä selvittäisivät ketkä ennen kaikkea jakavat laittomasti tekijänoikeudella suojattua materiaalia netissä. Ja sitten sulkisivat heidän nettiyhteytensä. Tietysti asiasta varoitettaisiin julkisesti ja yleisesti ennen toimenpiteitä.

  Poliisin resurssit eivät mitenkään riittäisi tähän, vaan asialle pitäisi päästää kaupalliset toimijat. Se siitä ihmisten oikeusturvasta.

  Profiilikuva käyttäjästä Eternal

  Eternal

  said

  Quote:Toisin sanoen… materiaalin välittäminen ilmaiseksi verkon kautta lisää ehkä myyntiä, mutta meidän tulisi ajatella kokonaiskuvaa, jossa kaikki lataavat? Jos kerran nettilataaminen lisää myyntiä, niin sittenhän olisi vain kulttuurille kaikkein parasta että kaikki lataisivat, koska silloin myynti kasvaisi entisestään.

  Kun sanoin, että on kahdenlaisia tutkimustuloksia tarkoitin sitä että kaikki tutkimukset eivät tietääkseni tue väitettä että materiaalin välittäminen ilmaiseksi verkon kautta lisäisi automaattisesti kyseisen tuotteen myyntiä. Ymmärtääkseni Suurin osaa viittaa täysin päinvastaiseen. Millä perusteella juuri ne yksi tai kaksi myynnin lisääntymiseen viittaavaa tutkimusta ovat juuri oikeassa ja muut väärässä? Itse en ole tutustunut tarkemmin kumpaakaan kantaa edustaviin tutkimuksiin ja epäilenpä ettet ole sinäkään. Itse esitänkin asian että kumpi tahansa, sinä valitset suoraan toisen.
  Etkö myös näe ollenkaan sitä mahdollisuutta, että kaikki kulttuurin leviäminen tapahtuisi netin kautta eikä kukaan musiikintekijä tai ohjelmistojentekijä saisi enää rahaa työstään?
  Luotat sokeasti että vapaaehtoisesti kulttuurista maksettaessa musiikintekijät saisivat teidän ajamassa uudessa tilanteessa täsmälleen saman rahan tai enemmän kuin aikaisemmin? Entäpä elokuvantekijät?

  Quote:[quote]Patentit ovat olennainen osa teknologiateollisuuden menestymisedellytyksiä.

  Ehdotan tarkempaa tutustumista aiheesta tehtyyn tutkimukseen. Jos patenttien käyttöönotto on tehnyt mitään eri alojen kehitykselle, on tuntunut lähinnä vain hidastavan sitä. Ks. http://www.dklevine.com/general/intellectual/againstfinal.htm .[/quote]

  Mielestäni on turha hyökätä patentteja vastaan, kyse on kyllä kehityksestä, mutta vielä enemmän se on siitä että saa palkkaa työstään. Jos keksit tai teet jotain uutta ja patentoit sen niin saat siitä taloudellista hyötyä. Näin simppelisti sanottuna. En ole kyllä suomalaisten yrittäjien tai muidenkaan suusta kuullut napinaa patenteista. Mielestäni täysin toimiva systeemi. Patentit ovat siis mielestäsi ja kirjan kirjoittajan mielestä suuri ongelma?
  Niissä on omat ongelmansa, sen myönnän. Tälläisenään kuitenkin täysin toimiva ja innovaation kannustava systeemi.

  Quote:[quote]Todellisuudessa torrent-sivustot on helppo blokkia niin että käyttäjämäärät saataisiin pysymään alhaisina.

  Ja lisäksi myös kaikki puhtaammin hajautettua teknologiaa käyttävät palvelut, sellaiset jotka eivät edes vaadi mitään keskitettyjä sivustoja? Torrentit ovat tällä hetkellä ehkä näkyvin tapa jakaa tiedostoja, mutta eivät mitenkään ainoa.[/quote]

  Jos halutaan estää toimintaa, niin esim torrent-sivustojen blokkiminen olisi nopea ja tällä hetkellä erittäin tehokas käyttäjämäärien vähentäjä. Nolla-tilanteeseen on mahdoton päästä. Siksi pitäisi vai sallia taas kaikkia?
  Jos taas torrentien tilalle nousisi uusi yleisessä käytössä oleva välitystapa niin seuraavaksi estettäisiin sen toiminta. Yleisenä olemisessa on se ongelma että sen saavat helposti viranomaiset selville. Taas pirstoutuminen monia eri välitystapoja käyttämään rikkoisi materiaalin välitystä netin kautta ja pitäisi todennäköisesti käyttäjämäärät kohtuullisella tasolla. Harvat ovat tekniikkavelhoja.

  Quote:[quote]Te taidatte myös pitää sitä lainvaistaisena että poliisi ja operaattorit yhdessä selvittäisivät ketkä ennen kaikkea jakavat laittomasti tekijänoikeudella suojattua materiaalia netissä. Ja sitten sulkisivat heidän nettiyhteytensä. Tietysti asiasta varoitettaisiin julkisesti ja yleisesti ennen toimenpiteitä.

  Poliisin resurssit eivät mitenkään riittäisi tähän, vaan asialle pitäisi päästää kaupalliset toimijat. Se siitä ihmisten oikeusturvasta.[/quote]

  Tähän vastaan lainaamalla itseäni

  Quote:Itse en näe ongelmaa siinä että poliisi ja operaattorit vain vaikkapa suurimpien kalojen perässä juoksevat, eli suurimpien jakajien (P2P-verkoissa). Kyse ei ole missään nimessä niin räikeästä yksityisyyden loukkauksesta kuin mitä toiminta taas loukkaa tekijänoikeuksien omistajien oikeuksia ja vie heidän oikeutettua tuloaan.
  [/quote]

  Lopuksi sanon vielä että olet aika nokkava ja ylimielinen kun tulet kahden lauseen (tai virkkeen jos tarkasti äidinkieltä noudatetaan) ylimalkaisella vastauksilla vastaamaan omasta mielestäni asialliseen polittiikkanne pohdintaan. Jos tuolla asenteella meinaat olla puolueen tiedottaja vai mikä lie niin siitä vaan.

  Profiilikuva käyttäjästä Kaj Sotala

  Kaj Sotala

  said

  Muutaman virkkeen heitoilla on hyvä nettikeskusteluissa aloittaa. Jos olisit toimittaja tekemässä haastattelua, vastaisin heti alkuun laajemmin. Verkossa taas olen huomannut kannattavammaksi kommentoida ensin lyhyesti ongelmallisiksi kokemiaan kohtia ja saada alustavasta vastauksesta parempaa kuvaa siitä, mitkä asiat ovat niitä, jotka toinen osapuoli kokee oleellisiksi. Jos alkaa heti suoraan kirjoittaa pitkiä vastauksia, on vaara siitä, että tulee käyttäneeksi paljon energiaa sellaiseen, mikä on toisen mielestä sivuseikka.

  Pahoitteluni jos tämä vaikuttaa nokkavalta tai ylimieliseltä. Joskin todettakoon rehellisyyden nimissä, ettei omakaan sävysi ihan täysin asiallisen neutraali ole.

  Quote:
  Eternal kirjoitti:
  Kun sanoin, että on kahdenlaisia tutkimustuloksia tarkoitin sitä että kaikki tutkimukset eivät tietääkseni tue väitettä että materiaalin välittäminen ilmaiseksi verkon kautta lisäisi automaattisesti kyseisen tuotteen myyntiä. Ymmärtääkseni Suurin osaa viittaa täysin päinvastaiseen. Millä perusteella juuri ne yksi tai kaksi myynnin lisääntymiseen viittaavaa tutkimusta ovat juuri oikeassa ja muut väärässä? Itse en ole tutustunut tarkemmin kumpaakaan kantaa edustaviin tutkimuksiin ja epäilenpä ettet ole sinäkään. Itse esitänkin asian että kumpi tahansa, sinä valitset suoraan toisen.

  Olen lukenut huolella muutaman tutkimuksen (1, 2) ja yhteenvedon useammasta. Olisi kieltämättä parempi, jos lukisi vielä useampia kokonaan. Yhteenveto niistä, jotka minulla on tällä hetkellä käsilläni (voin hakea näihin linkit jos kiinnostaa, löytyvät myös Google Scholarilla):

  ”The Effect of Napster on Recorded Music Sales: Evidence from the Consumer Expenditure Survey” (2004). Arvioi, että Napsterilla on ollut vaikutusta musiikin myyntiin, mutta että 80% myynnin vähentymisestä vuonna 2000 on johtunut muista syistä kuin Napsterista.

  ”On-line Piracy and Recorded Music Sales” (2004). Arvioi, että tiedostonjakaminen ei kokonaisuutena haittaa musiikin myyntiä, ja silloin kuin myynnin laskua tapahtuu, kohdistuu se pääasiassa isojen nimien musiikkiin ja pienet vastaavasti hyötyvät.

  * ”Music Sales in the Age of File Sharing” (2004). Arvioi netinkäytön lisäävän CD-levyjen ostamista.

  * ”The Effect of Internet Piracy on CD Sales: Cross-Section Evidence” (2004). Arvioi, että tiedostonjakaminen tuotti selkeän pudotuksen (noin 20% maailmanlaajuisesti) myynnissä vuosina 1998-2002, mutta vuoden 2003 pudotukseen olivat syypäänä muut tekijät.

  ”Piracy on the High C’s: Music Downloading, Sales Displacement, and Social Welfare in a Sample of College Students” (2004). Arvioi jokaisen albumilatauksen vähentävän myyntiä noin 0,2 albumilla, joskin noteeraa myös, että kuluttajien lataamisesta saama hyöty on paljon suurempi, kuin teollisuuden kärsimä tappio.

  ”Pitfalls in Measuring the Impact of File-sharing on the Sound Recording Market” (2005). Kritisoi muutamien aiempien tutkimuksien metodologiaa ja pitää niiden tuloksia epäluotettavina. Kokee, että todellista haittaa tiedostonjakamisesta on. (Ne kritisoidut tutkimukset, jotka on mainittu tässä, on merkitty tähdellä.)

  ”File Sharing: Creative Destruction or Just Destruction?” (2006). Arvioi, että tiedostonjakamisen ja myynnin laskun välillä on selkeä yhteys.

  ”The Effect of File Sharing on Record Sales: An Empirical Analysis” (2007). Toteaa, että jos latauksilla on vaikutus myyntiin, ei vaikutusta pysty erottamaan tilastollisesti nollasta.

  ”Piercing the peer-to-peer myths: An examination of the Canadian experience” (2008). Toteaa, että väitteet myyntitappioista ovat liioiteltuja, ja että Kanadan kasettimaksuista kerääntyvät korvaukset kompensoivat mahdolliset tappiot jo enemmän kuin hyvin.

  ”Ups and downs – Economische en culturele gevolgen van file sharing voor muziek, film en games” (2009). (Kuten nimestä saattaa päätellä, tätä en ole päässyt lukemaan.) Arvioi Hollanin talouden hyötyvän tiedostonjakamisesta noin 100 miljoonalla eurolla vuodessa.

  Pitää siis kieltämättä paikkansa, että tutkimusten tulokset eivät ole yksiselitteisiä. Voi myös olla, että loppukädessä vaikutus myyntiin on negatiivinen. Kuitenkin jo se, että tulokset ovat niin ristiriitaisia kuin ovat, antaa ymmärtää että jos vaikutusta todella on, ei se ole niin suuri että siitä kannattaisi huolestua viihdeteollisuuden tappajana.

  Kannattaa myös lukea http://www.piraattipuolue.fi/kulttuuri/artikkelit/171-tiedostonjakamisen-vaikutuksista-kaupalliseen-kulttuurintuotantoon , jossa tarkastelemme tilastoja eri kulttuurinsaroilta. Mikäli tiedostonjakaminen todella tuottaisi vakavaa haittaa kaupalliselle kulttuurille, tulisi sen olla varsin pahassa jamassa juuri nyt. Kuitenkin valtaosa kulttuurialasta kasvaa varsin hyvin. Mainittakoon sieltä erityisesti kaksi pidemmän aikavälin selvitystä:

  Turun Kauppakorkeakoulun mediaryhmän Luovan kentän yritystoiminta-raportti kertoo, että vuonna 2005 kulttuurin ja luovien alojen liikevaihto Suomessa oli lähes 7 miljardia euroa, merkiten 16 prosentin kasvua vuodesta 2000. Yritysten määrä kasvoi tällä aikavälillä 10 prosenttia, mikä on huomattavasti enemmän kuin koko yrityskannan kasvuvauhti (muutosta +6%). Näiden yritysten työllistämien henkilöiden määrä lisääntyi 3%.

  Ruotsin kulttuurimarkkinoita taas analysoi Johanna Nylanderin raportti Kulturskymning inställd. Se kertoo meille mm. seuraavaa: kirjamyynti kasvoi aikavälillä 1997-2008 37,7 prosenttia. Elokuvissa vähintään kerran puolessa vuodessa käyvien määrä oli vuonna 2006 korkein sitten mittausten aloittamisen 1980-luvulla. Musiikkia myytiin vuonna 2007 19 prosenttia enemmän kuin 2002. Tietokone- ja konsolipelejä myytiin 2006 kaksi miljoonaa enemmän kuin 1998, liikevaihdon kasvaessa samalla huimat 169 prosenttia.

  Quote:Etkö myös näe ollenkaan sitä mahdollisuutta, että kaikki kulttuurin leviäminen tapahtuisi netin kautta eikä kukaan musiikintekijä tai ohjelmistojentekijä saisi enää rahaa työstään?
  Luotat sokeasti että vapaaehtoisesti kulttuurista maksettaessa musiikintekijät saisivat teidän ajamassa uudessa tilanteessa täsmälleen saman rahan tai enemmän kuin aikaisemmin? Entäpä elokuvantekijät?

  Ylläolevan aineiston perusteella en pidä sitä millään lailla realistisena uhkakuvana. Pahimmassa tapauksessa kulttuurialan tuotot saattavat kyllä jossain määrin laskea, mutta eivät siihen pisteeseen että tästä kokonaisuutena koituisi mitään merkittävää haittaa.

  Quote:Mielestäni on turha hyökätä patentteja vastaan, kyse on kyllä kehityksestä, mutta vielä enemmän se on siitä että saa palkkaa työstään. Jos keksit tai teet jotain uutta ja patentoit sen niin saat siitä taloudellista hyötyä. Näin simppelisti sanottuna. En ole kyllä suomalaisten yrittäjien tai muidenkaan suusta kuullut napinaa patenteista. Mielestäni täysin toimiva systeemi. Patentit ovat siis mielestäsi ja kirjan kirjoittajan mielestä suuri ongelma?
  Niissä on omat ongelmansa, sen myönnän. Tälläisenään kuitenkin täysin toimiva ja innovaation kannustava systeemi.

  ”Täysin toimiva ja innovaatioon kannustava systeemi” ei pidä paikkaansa – kuten sanottu, kun on tarkasteltu aloja ennen tai jälkeen patenttien käyttöönoton, on todettu että jos patenteilla on mitään vaikutusta, on se enemmänkin negatiivinen.

  Kun nyt puhutaan ohjelmistopatenteista erityisesti – näissä tilanne on pitkälti se, että niin paljon asioita on suurien firmojen toimesta patentoitu, että ohjelmistoa on lähes mahdoton tehdä ilman, että rikkoisi haluamattaankin suurta määrää patentteja. Mikäli kukaan yksittäinen tekijä lähtisi käräjöimään isomman firman kanssa, olisi tuloksena vain se, että hänelle lyötäisiin vastakanne. Lopputuloksena softapatenttien käytännössä ainoa rooli on se, että firmojen on pakko ylläpitää isoa kasaa patentteja, jotta voisivat puolustautua muiden mahdollisilta patenttikanteilta. Ainoat hyötyjät ovat lakimiehet.

  Lääkepuolella taas patentit aktiivisesti estävät kehitystä. Michael Heller kertoo omassa (toisessa) kirjassaan siitä, miten Alzheimerin tautiin lääkettä kehittänyt firma joutui vastahakoisesti hyllyttämään sen kehityksen. Firma oli varma lääkkeen toiminnasta, potentiaalisista voitoista ja kyvystä vähentää ihmisten kärsimystä. Bioalan patentit olivat kuitenkin niin levällään useilla eri omistajilla, että kävi mahdottomaksi hankkia kaikkien suostumusta lääkkeen valmistamiseen.

  Quote:Jos halutaan estää toimintaa, niin esim torrent-sivustojen blokkiminen olisi nopea ja tällä hetkellä erittäin tehokas käyttäjämäärien vähentäjä. Nolla-tilanteeseen on mahdoton päästä. Siksi pitäisi vai sallia taas kaikkia?
  Jos taas torrentien tilalle nousisi uusi yleisessä käytössä oleva välitystapa niin seuraavaksi estettäisiin sen toiminta. Yleisenä olemisessa on se ongelma että sen saavat helposti viranomaiset selville. Taas pirstoutuminen monia eri välitystapoja käyttämään rikkoisi materiaalin välitystä netin kautta ja pitäisi todennäköisesti käyttäjämäärät kohtuullisella tasolla. Harvat ovat tekniikkavelhoja.

  Onhan tätä jo pitkään yritetty. Joka kerta kun yksi palvelu tapetaan, kolme muuta nousee sen tilalle. Ja tiedostonjakajien määrä on vain kasvanut vuosien varrella.

  Quote:Tähän vastaan lainaamalla itseäni
  [quote]Itse en näe ongelmaa siinä että poliisi ja operaattorit vain vaikkapa suurimpien kalojen perässä juoksevat, eli suurimpien jakajien (P2P-verkoissa). Kyse ei ole missään nimessä niin räikeästä yksityisyyden loukkauksesta kuin mitä toiminta taas loukkaa tekijänoikeuksien omistajien oikeuksia ja vie heidän oikeutettua tuloaan.

  [/quote]

  Siinä kohtaa, kun ”suurimpia jakajia” on miljoonia…?

  Oikeusturva on muutenkin hankala siinä kohtaa, kun jokainen kotikäyttäjä jakaa tiedostoja. Washingtonin Yliopiston tutkimus osoitti, että nykytekniikalla lähes kuka tahansa voidaan lavastaa tiedostonjakajaksi. (Mukaanlukien yliopiston lasertulostin, jolle oikeuksienomistajat lähettivät pyynnön lopettaa tiedostojen jakaminen.) Usein ainoat ”todisteet” rikkomuksista ovat lokitiedostoja, joiden väärentäminen olisi melko triviaalia. Sitä ei voi pitää riittävänä perusteena tuomioille.

  Profiilikuva käyttäjästä bng

  bng

  said

  Quote:Totta kyllä. Mutta tietääkseni levy-yhtiöt toimintatapa perustuu siihen että ”hei, me annetaan teille rahaa tietty määrä niin sitten me saadaa rahaa takaisin mahd. myydyistä levyistä tietty määrä.” Kyse on tavallaan sijoittamisesta. Mutta näitä sopimuksia varmasti sovitaan levy-yhtiön ja artistin välillä monella eri tavalla. Tavallaan levy-yhtiöt myyvät palveluitaan bändeille ja artisteille. Levy-yhtiön kautta voi periaatteessa myös päästä pidemmälle koska jos teet levyn omakustanteena niin et mitenkään voi saavuttaa myyntiä maailmanlaajuiseksi. Ja riski on myös jaettu tai kokonaan levy-yhtiöllä. Levy-yhtiöt voivat vetää erittäin lupaaviksi katsomilleen bändeille ”kickstartin”, täysin tyhjästä vuodessa parissa täyteen maailmaankuuluisuuteen. Levy-yhtiöt ovat tärkeä osaa materiaalista musiikkia (eli cd-levyt sun muut). Niiden poistuminen välistä ei todennäköisesti lisäisi musiikintekijöiden rahatuloja. Ainakaan merkittävissä määrin. Se fakta meidän täytyy hyväksyä että kaikki eivät voi elättää itseään marginaalimusiikin tekijöinä.
  Suurempi ongelma on mielestäni se, että mihin nettilevityksen täysi dekriminalisoiminen johtaa tulevaisuudessa. Itse luulen ja väitän että se johtaa siihen ettei kukaan enää osta cd-levyjä, varsinkin kun ne ovat vanhaa ja kuolevaa teknologiaa tavallaan.

  On totta, että levy-yhtiöt suosivat artisteja jotka ovat ns. ”varmoja menestyksiä”, ja nämä ”varmat menestykset” saavatkin sitten taakseen levy-yhtiön koko tuotanto- ja markkinointikoneiston, jonka johdosta niistä valtavia rahasampoja tuleekin. Tällaiset rahasampo-artistit varmasti kärsivätkin musiikin vapaan levityksen vuoksi. Sen sijaan marginaaliartistit, jotka eivät Sony BMG:n tai EMI:n palkkalistoille mitenkään pääsisikään, enimmäkseen hyötyvät saamastaan mainoksesta ja täysimääräisistä tekijänoikeuskorvauksista (tai mikä se tuleva systeemi sitten liekin, onhan mm. taiteilijapalkkkaa ehdotettu).

  Kyllä, CD-levy on kuolevaa teknologiaa, samoin myös levy-yhtiöt ovat pian antiikkinen käsite. Henkilökohtaisesti aion tosin kasvattaa vielä yli 200 levyn kokoelmaani vaikka sama tavara löytyykin koneelta netistä ladattuna, samaa en usko enää seuraavasta sukupolvesta.

  Quote:Totta, meillä on on kokemusta ja osaamista, mutta patenttien poistuminen veisi monelta alalta työpaikat suomessa. Otetaan esimerkiksi suomalainen yritys joka valmistaa pienoistuulivoimaloita. Heillä on joku tietty valmistustapa tähän joka tekee siitä ylivoimaisen kilpailijoihin. Valmistustapa on patentoitu. Nyt kiinalainen voisi periaatteessa kopioida valmistustavan ja alkaa tehdä vastaavia halvemmalla. Mutta jos tämä suomalainen yritys todistaisi että sitten markkinoille tulevat kiinalaiset rikkovat heidän patenttiaan niin EU ja Yhdysvallat pakottaisivat tuotteet pois. Jolloin kiinalaisilta menisi kaikkein rahakkain markkina-alue. Näin suomalaisella yrityksellä on teknologian ja patentin ansiosta kilpailuetu

  Näinhän se vielä toistaiseksi toimii, mutta ei Kiinakaan jää enää pitkään länsimaiden taakse tutkimuksessa ja kehityksessä. Kun Kiinassa tuotteitaan valmistuttavat yritykset saavat samantasoista tuotekehitystä kiinalaiselta T&K-sektorilta, niin ei tänne pohjan perukoille tule enää rahaa patenteista. Pikemminkin päinvastoin. Vaikea patenttisäädöksiä on suomalaisten hyvinvoinnin kannalta perustella sitten kun tätä kilpailuetua ei enää ole.

  Ei patenttilakien välitön poistaminen ole toimiva ratkaisu, sen sijaan voisi aloittaa lyhentämällä patenttiaikoja huomattavasti. Pitkät patenttiajat jarruttavat kehitystä, kuten Kaj ohjelmistojen erityistapauksen perusteli.

  Quote:Itse en näe ongelmaa siinä että poliisi ja operaattorit vain vaikkapa suurimpien kalojen perässä juoksevat, eli suurimpien jakajien (P2P-verkoissa). Kyse ei ole missään nimessä niin räikeästä yksityisyyden loukkauksesta kuin mitä toiminta taas loukkaa tekijänoikeuksien omistajien oikeuksia ja vie heidän oikeutettua tuloaan.

  Niinhän poliisi tekeekin. Esimerkiksi Finreactorin tapaus vuodelta 2004, jossa parikymmentä suurinta tiedostonjakajaa tuomittiin sakkoihin tekijänoikeusrikkomuksesta. Syytteen näitä kavereita vastaan nostivat luonnollisesti Microsoft, Warner Music ja kumppanit. Jossain kohtaa vain menee pieleen, kun satojen miljardien dollareiden arvoiset suuryritykset voivat haastaa suomalaisia koululaisia ja opiskelijoita tuhansien eurojen korvauksiin. Lain mukaista, oikeudenmukaista? Ainakin omaan korvaan kuulostaa lailta ja käytännöltä joka vaatii muutoksia. Ei puolia Suomen nuorista voi vankilaankaan laittaa.

  Ja eihän tämä Finreactorin tapauskaan mitään muuttanut, se on nyt nähty vaikuttaako yhden palvelun sulkeminen kokonaistilanteeseen. Ainoa vaikutus oli näihin ”suurimpiin kaloihin” eli muutamaan opiskelijaan, jotka varmaan velkaantuivat ja pääsivät osaksi Suomen surullista tilastoa nuorten velkaantumisesta.

  Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

  Eternal kirjoitti:
  Quote:Koko piraattipuolue ja sen toiminta sotii pohjimmiltaan sitä talousjärjestelmää vastaan jonka varassa maailma pyörii.
  Erikoinen lause. Tarkoititkohan markkinataloutta vai viihdekartellia? Markkinataloutta vastaan me emme ole sotimassa, pikemminkin puoltamassa sitä vapauttamalla kilpailu karteilleista ja tekijät älyttömistä sopimuksista. Näkemyksemme on tekijälähtöinen, esimerkiksi yritykset voisivat antaa tekijöille lisäpalveluita korvausta vastaan tekijän kilpailuttaman sopimuksen pohjalta. Joka tapauksessa tekijän valta tulisi huomattavasti kasvamaan.

  Quote:Lisäksi argumentit ovat hassuja.
  ”todellisuudessa materiaalin välittäminen verkon kautta ilmaiseksi nostaa myyntiä”

  Verkon kautta levitetty materiaali lisää selkeästi kulutusta ja kiinnostusta viihdettä ja kulttuuria kohtaan. Keikkojen lippuhinnat ovat selkeä todiste siitä, että myös musiikista ollaan valmiita maksamaan huomattavia summia. Maksu halutaan tehdä suuremmasta elämyksestä, mitä yhden hyvän biisin sisältämä muovilätty on. Myynti nousee määrässä ihan takuu varmasti halvempien hintojen seurauksena, ja jos tekijä myy teoksensa suoraan itse (tai vaikka saa nettipalvelusta yli 80% hinnasta), niin on vaikea kuvitella tekijän tulojen vähentyvän. Eri asia on sitten nämä levy-yhtiöitten keinotekoisesti nostamat artistit, mutta mistään veren vuodatuksesta ei kai niiden kohdalla voida puhuakaan.

  Quote:Luvuista en tiedä, täysin vedin hatusta, mutta jos joku teistä alkaa heittämään lukuja että 50% käyttää laajassa mittakaavassa [vertaisverkkoja] niin HAH.
  Ei sentään olla tuollaisia lukuja koko kansan skaalalla väitettykään. Nuorista varmasti käyttää paljon enemmän kuin 50%, keski-ikäisistä ehkä tuo mainitsemasi 15% ja vanhemmista ei oikeastaan kukaan.

  Quote:Moni ihminen ei osaa käyttää nettilevitystä. Ja koska se mielletään laittomaksi (mielestäni myös täysin aiheellisesti), niin he eivät opettele käyttämään sitä. Ongelma tulee kuitenkin siinä että vaikka nyt nettilevitys on yleistä lähinnä vain nuorison keskuudessa. Tulevaisuudessa minun ja teidän lapsien opiessa sitä käyttämään, käyttö olisi todennäköisesti erittäin laajamittaista Suomessa, ellei mitään rajoituksia tulisi ”matkan” varrella.
  Kuten aiemmin ilmaisin, niin lähes kaikki nuoret harrastaa tiedostojenjakoa tänä päivänä ja osa nuorista aikuisista. 10v päästä lähes kaikki nuoret aikuiset lataavat netistä, osa keski-ikäisistä ja kaikki nuoret. Vanhukset ei sitten mitään osta muutenkaan. Lainsäädännöllä ei tähän kehitykseen näytä olevan merkitystä.

  Quote:Uskon Vahvasti että [tiedostojenjako] kuihduttaisi musiikkiteollisuuden ja elokuvateollisuuden huomattavasti nykyistä pienemmiksi. Puolueenne politiikka veisi toteutuessaa maailmanlaajuisesti miljoonilta ihmisiltä työpaikan, uskokaa pois, elokuvan tekeminen työllistää erittäin ison kasan ihmisiä.
  Puhut nyt kuten tiedostonjakoa ei tällä hetkellä olisi, ja jos yksityinen kopiointi netissä vapautettaisiin, niin maailma jotenkin radikaalisti muuttuisi. Ei, tiedostojenjako on jo olemassa varsin suurena ilmiönä, mutta silti viihdettä tehdään ihan kiitettäviä määriä. Viihdeteollisuus varmasti tulee tulevaisuudessa pienenemään, mutta tekijöiden toimeentuloon tai määrään sillä ei suoraan ole vaikutusta. Viihdeteollisuuden alamäki jopa hyödyttää monia joukkoja tekijöitä, jotka nyt joutuvat yksin kamppailemaan olemassaolostaan epäreilussa kilpailutilanteessa. Huomaa, että Suomessa jo kaksi pientä levy-yhtiötä on ilmoittanut olevansa piraattien puolella.

  Quote:Mutta koska se ei todennäköisesti toteudu mitenkää samanaikaisesti maapallolla, niin ainoa lopputulos olisi Suomen julistaminen kauppasaartoon muiden vielä tekijänoikeuksia ja patentteja kannattavien maiden toimesta.
  Suomi on osa EU:ta, joten kauppasaarto ei ole mahdollinen, koska EU on maailman suurin talous. Ainoa uhka voisi olla itse EU, mutta piraattien ase on puolueen löytyminen lähes jokaisessa merkittävässä maassa ja lainsäädäntöön pyritään vaikuttamaan ihan EU-tasolla.

  Quote:Patentit ovat olennainen osa teknologiateollisuuden…
  Patenteista tulee päivitettyä juttua sivuille lähitulevaisuudessa. Itse asiassa tällä hetkellä patenttinäkemyksistämme ei voi nettisivujemme perusteella oikein muodostaa minkäänlaista järkevää kuvaa. En puutu siis nyt tässä keskustelussa vielä patentteihin.

  Quote:”Nettilataamisen ja levittämisen rajoittaminen on mahdotonta” ja tätä sitten on käytetty perusteena sille että se pitäisi sallia. Toivon että tekin toteatte ilman väittelyä tämän naurettavaksi.
  Yksittäisenä irrallisena lauseena se onkin naurettava. Koko asiayhteydessään (demokratia, kansalaisoikeudet, kirjesalaisuus, lähdesalaisuus, …) se on kaikkea muuta kuin naurettava.

  Quote:Todellisuudessa torrent-sivustot on helppo blokkia niin että käyttäjämäärät saataisiin pysymään alhaisina.
  Todellisuudessa ne on helppo blokkia vaan tietyltä osalta vähiten nettitaitoja omaavilta henkilöiltä. Kuitenkin esimerkiksi DHT mahdollistaa torrenttien levittämisen ilman mitään ”torrent-sivustoja”, jolloin torrent-tiedostoja voi levittää foorumeilla, mesessä, sähköpostissa, nettisivuilla, kännykkäviestinä, … Milläs nämä estät? Entä koko ajan kehittyvät salaiset verkot ja VPN-putket, jolloin ei enää voi edes tietää kuka lataa ja mitä?

  (DHT mahdollistaa clienttien jakaa toisistaan tietoa toisilleen keskenään, jolloin keskitettyä trackeriä ei tarvita. Se on trackeriä selkeästi hitaampi, mutta se toimii.)

  Quote:Te taidatte myös pitää sitä lainvaistaisena että poliisi ja operaattorit yhdessä selvittäisivät ketkä ennen kaikkea jakavat laittomasti tekijänoikeudella suojattua materiaalia netissä. Ja sitten sulkisivat heidän nettiyhteytensä. Tietysti asiasta varoitettaisiin julkisesti ja yleisesti ennen toimenpiteitä.
  Poliisitutkintaa tekijänoikeusrikkomuksista emme pidä lainvastaisena, koska se on laillista. Pidämme sitä moraalisesti arveluttavana, sillä jos haittoja ylipäänsä on ollenkaan, ne ovat niin pieniä että kyseinen touhu on lähinnä naurettavaa. Senhän takia me nimenomaan haluamme muuttaa lakeja, kun ne ovat mielestämme pielessä. Nettiyhteyden katkaisemisen pitäisi ehdottomasti olla laitonta, sillä se tarkoittaa joka päivä yhä enemmän henkilön syrjäyttämistä koko yhteiskunnasta (kaikki palvelut alkavat olla netissä).

  Quote:Haluaisin korostaa että haluan järkevää keskustelua. Minusta puolueenne aate on järjetön, mutta antaa kaikkien kukkien kukkia. Demokratia perustuu keskusteluun. Keskustellaan.
  Ei se ole ollenkaan järjetön. Tai siis eivät ne ole järjettömiä, ei tässä sentään yhden asian puolue olla, toisin kuin moni toistaiseksi vielä kuvittelee. Ei kuitenkaan olla joka asiankaan puolue. Omat kommettisi ovat näkemyksiämme vastustavalta henkilöltä poikkeuksellisen järkeviä ja kehittäviä, eikä mitään lapsellista vinkumista. Kiitokset siitä.

  Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

  mrZombie

  said

  Quote:Mielestäni on turha hyökätä patentteja vastaan, kyse on kyllä kehityksestä, mutta vielä enemmän se on siitä että saa palkkaa työstään. Jos keksit tai teet jotain uutta ja patentoit sen niin saat siitä taloudellista hyötyä. Näin simppelisti sanottuna.

  Näkökulmasi lienee vääristynyt sen takia, kun katsot asiaa ainoastaan keksijän näkökulmasta. Oikea tapa on kuitenkin katsoa yhteiskunnan ja kuluttajan näkökulmasta.

  Yhteiskunnan kannalta ei ole mitään järkeä myöntää yksittäisille tahoille monopolioikeutta hyödyntää uutta keksintöä. Ihan totta, että tuollainen saattaa jossain määrin kannustaa keksimään uutta, mutta tämä hyöty on kuitenkin erittäin vähäistä niihin haittoihin verrattuna, mitä syntyy, kun kaikilta muilta ihmisiltä viedään mahdollisuus hyväksikäyttää uusia keksintöjä.

  Eikä patentoiminen vielä tarkoita, että keksijä saisi rahaa siitä. Hänen on ensin tehtävä keksinnöstä kaupallisesti hyödynnettävä tuote – sellainen, jonka kuluttajat haluavat ostaa. Patentin ansiosta hänellä on kuitenkin pienempi kannustin tehdä tuotteesta mahdollisimman hyvä, koska hän tietää, ettei kukaan saa tuoda markkinoille parempaa tuotetta. Kuluttaja siis häviää.

  Kuluttaja häviää myös toiseen kertaan, kun patenttien kertyminen aiheuttaa tietyssä pisteessä sen, että uusien juttujen keksiminen väistämättä rikkoo jotain olemassaolevaa patenttia. Tämä aiheuttaa negatiivista kannustinta keksiä uutta, ja on siten varsin haitallista koko yhteiskunnalle. Ja se on tosiaankin olemassaoleva ilmiö, jonka haitallisuus näkyy etenkin lääketeollisuudessa (eli se tappaa ihan suoraan ihmisiä, kun potentiaaliset lääkeinnovaatiot estetään).

  Mutta miten sitten se keksijä? Onko hänellä oikeus saada rahaa työstään? Tottakai, mutta vain silloin, jos hän tekee jotain sellaista, mistä asiakkaat ovat valmiita maksamaan. Ei pelkästä uuden keksimisestä voi vaatia rahaa, jos se keksintö ei ole sellainen, millä kuluttajat tekevät jotain. Patenttien haitallisuus näkyy myös tässä – patentti on voimassa, vaikka siitä ei tehtäisi mitään kaupallista hyödykettä. Tietyillä aloilla on ihan yleistä, että patentteja kerätään varastoon vain sen takia, että niiden avulla voidaan hyökätä epäreilusti kilpailijan kimppuun, jos se uhkaa viedä liian suuren markkinaosuuden. Ei tällaisessa yhteydessä voida puhua mitenkään moraalisesti oikeutetusta palkan ansaitsemisesta.

  Moraalisesti oikeutettu palkan saaminen syntyy siis vain ja ainoastaan siitä, että uuden tuotteen keksijä tekee oikeasti sellaisen tuotteen, josta ihmiset ovat valmiita vapaaehtoisesti maksamaan hänelle. Jos hän ei tee, se on hänen oma mokansa. Sellaista bisnes on – joko palvelet asiakkaita paremmin kuin kilpailijat tai sitten häviät. Patentit vain häiritsevät tätä, koska ne antavat etuoikeuden jonkun tietyn keksinnön käyttöön yhdelle taholle, joka ei mitenkään välttämättä ole se paras taho tuottamaan keksinnön avulla hyödykkeitä muille ihmisille.

  Patentteja voisi verrata vaikka siihen, että juoksukilpailussa lähtölaukaukseen nopeimmin reagoiva (ensimmäisenä patenttitoimistossa käynyt) voittaa aina. Hän voi vaikka kävellä maaliin, eikä kilpailijoiden vauhdilla (kyvyllä tuottaa asiakkaita parhaiten palvelevia tuotteita) ole enää mitään väliä. Kilpailun lopputulos selviää lähdössä eikä maalissa. Tämä tietenkin vie koko idean kilpailemisesta – ihan samoin kuin patentit vievät idean asiakkaiden palvelemisesta.

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin