Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Puolueohjelma

Tämä aihe sisältää 105 vastaukset, 27 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Miika Salo Miika Salo 10 vuotta, 9 kuukautta sitten.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 106)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Matti Hiltunen

  Täällä keskustelualueella on nyt parin päivän ajan käyty vilkasta keskustelua siitä, kuinka laaja tai suppea Piraattipuolueen ohjelman tulee olla. Joissakin ehdotuksissa on ajauduttu jo siihen pisteeseen, ettei niissä enää kuvailla piraatti- vaan jotain ihan muuta puoluetta. Projektin pitämiseksi vaaterissa on tullut aika tehdä, Suomen piraattien kauan peräänkuuluttaman johtohahmon auktoriteetillä, joitakin peruslinjauksia.

  Tähän viestiin on liitetty täydellisempi luonnos puolueohjelmasta. Sen kohdat ovat kaikki kansainvälisen liikkeen linjausten sisällä. Ainoastaan patenttikohtaa on, kuten ennestäänkin oli, lievennetty. Tekstisisältö on pääosin suoraan käännetty Piratpartietin materiaaleista. Pointtini on se, että Suomen Piraattipuolueen linja ei tule suuresti eroamaan kansainvälisen liikkeen linjasta. Ohjelmaan voidaan tehdä viilauksia, mutta nämä viilaukset tehdään piiriedustajien välittämän palautteen kautta.

  Emme siis ole perustamassa täällä Kannabispuoluetta, Vapauspuoluetta tai Karjala-Takaisin-Puoluetta, vaan Piraattipuoluetta. Ne, joille tämä tuottaa ylitsepääsemättömiä ongelmia, voivat poistua perustamaan omaa, itselle mieleisempää järjestöä. Rajatun agendan Piraattipuolue on se, mitä lähdin perustamaan ja sen perustamiselle aion tämän (melkoisen kalliin) keskustelualueen omistaa, koska ainoastaan kansainvälisen mallin mukainen vesittämätön Piraattipuolue on lopputulos, joka itse olen valmis hyväksymään.

  Yleiseksi mielipidegallupiksi mukaan on liitetty äänestys, jossa jokainen voi sen enempää perustelematta antaa linjaukselleni (huom: ei puolueohjelmaluonnokselle) luottamus- tai epäluottamuslauseen.

  [quote=Matti Hiltunen]

  Suomen Piraattipuolueen ohjelma

  Suomen Piraattipuolue haluaa perustavanlaatuisesti uudistaa tekijänoikeus- ja patenttijärjestelmän ja varmistaa, että kansalaisten oikeutta yksityisyyteen kunnioitetaan. Tällä, ja vain tällä asialistalla pyrimme Euroopan ja Suomen parlamentteihin.

  Emme ainoastaan pidä näitä periaatteita tavoittelemisen arvoisina: uskomme niiden olevan myös saavutettavissa Euroopan tasolla.

  Piraattipuolueella on viisi käytännön poliittista tavoitetta:

  Muutoin kuin ansiotarkoituksessa tapahtuvan kopioinnin ja käytön täydellinen vapautus

  Tekijänoikeusjärjestelmän virallinen tarkoitus on aina ollut tukea kulttuurin luomista ja levitystä löytämällä tasapaino julkaisijan ja kuluttajien etujen välillä. Tänä päivänä tuo tasapaino on kadotettu niin täydellisesti, että tekijänoikeusjärjestelmä vakavasti rajoittaa niitä asioita, joiden suojelemiseksi se luotiin. Piraattipuolue haluaa palauttaa tasapainon tekijänoikeuslainsäädäntöön.

  Kaiken ei-ansiotarkoituksessa tapahtuvan kopioinnin ja käytön tulisi olla täysin vapaata. Tiedostonjakamista ja vertaisverkkoja tulisi kannustaa, ei kriminalisoida. Kulttuuri ja tieto ovat hyviä asioita, joiden arvo nousee, mitä enemmän niitä jaetaan. Internetistä voisi tulla kaikkien aikojen suurin julkinen kirjasto.

  Ansiotarkoituksessa tapahtuvan kopioinnin ja käytön tekijänoikeussuojan rajoittaminen viiteen vuoteen

  Oikeudenhaltijan monopoli luovan työn kaupalliseen hyödyntämiseen tulee rajoittaa viiteen vuoteen luomishetkestä. Tämän päivän tekijänoikeusehdot ovat absurdeja. Kenenkään ei tarvitse tehdä rahaa seitsemänkymmentä vuotta kuolemansa jälkeen. Yksikään elokuvastudio ja levy-yhtiö ei perusta sijoituspäätöksiään sille mahdollisuudelle, että tuote kiinnostaa ketään sadan vuoden kuluttua tulevaisuudessa. Kulttuurillisten luomusten elinaika on nykyaikana häkellyttävän lyhyt. Jos tuotetta ei ole saatu tuottamaan voittoa ensimmäisen parin vuoden aikana, ei näin tule koskaan tapahtumaankaan. Viiden vuoden tekijänoikeudellinen suoja kaupalliseen käyttöön on enemmän kuin riittävä. Ei-kaupallisen käytön tulee olla vapaata ensimmäisestä päivästä lähtien.

  Sähköisten oikeudenhallintajärjestelmien kielto

  Haluamme täydellisen kiellon ns. DRM -teknologioille ja sopimuslauseille, jotka rajoittavat kuluttajan oikeuksia tekijänoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä. Ei ole mitään järkeä palauttaa kohtuutta ja tasapainoa lainsäädäntöön, jos suurten mediayhtiöiden sallitaan kirjoittaa ja panna toimeen omia, mielivaltaisia lakejaan.

  Jyrkkä ei ohjelmisto- ja lääkepatenteille

  Lääkepatentit tappavat kehitysmaissa päivittäin. Ne rajoittavat mahdollisesti henkiä pelastavaa tutkimustyötä pakottamalla tiedemiehet salaamaan löydöksensä patenttihakemuksen ajaksi, sen sijaan että tulokset jaettaisiin tiedeyhteisön kesken. Ruotsin Piraattipuolueella on järkevä ja rakentava vaihtoehto lääkepatenteille, joka paitsi ratkaisisi nämä ongelmat, myös antaisi enemmän rahaa lääketutkimukseen leikaten julkisen sektorin lääkekustannukset puoleen. Haluamme keskustella tästä Euroopan tasolla.

  Ajamamme uudistetun tekijänoikeusjärjestelmän ohjelmistokehittäjille tarjoama suoja on riittävä. Ohjelmistopatentit ajavat ainoastaan häikäilemättömien patenttilakimiesten ja pieniä, innovatiivisia kilpailijoita pelkäävien suuryritysten etua.

  Kansalaisten yksityisyyden turvaaminen

  Syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen Eurooppa on antanut vetää itsensä mukaan paniikkireaktioon, jonka päämäärä on poistaa kaikki paha maailmasta valvonnan ja väestön hallinnan määrää nostamalla, vaikka ei ole kulunut kahtakymmentä vuotta Berliinin muurin murtumisesta. Nykyaikaisen Euroopan historia on täynnä esimerkkejä epäonnistuneista valvontayhteiskunnista.

  Väitteet jokaisen uuden askeleen ottamiselle kohti valvontayhteiskuntaa saattavat kuulostaa vakuuttavilta, mutta me eurooppalaiset tiedämme kokemuksesta minne se tie vie, eikä se ole sellainen paikka, jonne me haluamme mennä.

  Meidän on vedettävä hätäjarrua valvontayhteiskuntaa kohti karanneessa junassa. Terroristit voivat hyökätä avointa yhteiskuntaa vastaan, mutta vain hallitukset voivat kieltää sen. Piraattipuolue haluaa estää tätä tapahtumasta.

  [/quote]

  Profiilikuva käyttäjästä olavi

  olavi

  said

  Tässä kysytään siis sitä, että ovatko puolueen teemojen rajaus ja yleinen suunta oikea? Kyllä on. En keksi mitään järkevää lisättävää. Sen sijaan muutamasta toteutukseen liittyvästä asiasta (kuten viiden vuoden kaupallisesta suojasta) olen eri mieltä.

  Profiilikuva käyttäjästä laurijh

  laurijh

  said

  Jep. Minunkin, kuten varmaan meidän kaikkien, tavallaan tekisi mieli lisäillä/muutella joitakin (pikku)seikkoja mutta jos kysymys on että mennäänkö Matin peruslinjalla vai eikö mennä ollenkaan niin sitten ehdottomasti mennään nyt tällä eteenpäin.

  Profiilikuva käyttäjästä JonDe

  JonDe

  said

  Kyllä. Minulla ei ole mitään moitittavaa. Peruslinjaukset ovat selkeät ja ymmärettävät. Eikä tuota minun mielestä tarvitsisi juuri muuttaa ellei sitten jotain pieniä yksityiskohtia.

  Olen iloinen, että tämä on lähtenyt näin nopeasti käyntiin ja uskon, että tulemme myöskin jotain saavuttamaan.

  Profiilikuva käyttäjästä vmatikainen

  Tätä juuri olen kaivannut! Kurssi vaikuttaa jälleen oikealta ja ainakin minä olen mukana. Jokainen merenkävijähän tietää että jos laivaa haluaa ohjata, on syytä ensin nousta kyytiin ;)

  Profiilikuva käyttäjästä HarriKivisto

  Heh, tämähän sujuu jo kuin NKP:ssä. =) Joko uskaltaa lakata taputtamasta?

  Profiilikuva käyttäjästä CptHook

  CptHook

  said

  kyllä, lista näyttää erinomaiselta, kun katsotaan lähtökohtia. jokane sälli painaa mieleensä, että tässä vaiheessa homma on vasta sikiövaiheessa. mun mielestä tässä vaiheessa turha lähteä jakamaan mielipiteitä jostain susien ampumisesta :D. (offtopic)tosin ydinvoiman kannalla olen!

  Profiilikuva käyttäjästä MrHUU

  MrHUU

  said

  Mitä mieltä olette tuosta kopiointiin liittyvän kohdan sanamuodosta. Olisikohan sitä kenties tarvetta muuttaa hieman pehmeämmäksi. Kohtuullisen määrän kopioiden tekeminen kun on jo muutenkin sallittua, joskaan ei välttämättä tulevaisuudessa.

  Mitään sen parempaa sanamuoto ehdotusta en osaa antaa, mutta olisiko meillä mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi rojalttien suuruuteen. Asiahan kun on niin, että käytännössä artisti ei saa levymyynnistä kuin murto-osan. Jälleenmyyjien voittojen jälkeen levy-yhtiöt kahmivat itselleen ne suurimmat voitot. Mikäli tuon tuotantoketjun kustannuksia saataisiin jotenkin hilattua alaspäin, olisi lopputuotekin halvempi ja kuluttajan kannalta näin helpommin lähestyttävissä.

  Itse en siis välttämättä 100% allekirjoita tuota että kaikki piratismi pitäisi sallia, siitäkään huolimatta että kyse olisi pelkästä kotikopioinnista. Mutta siinä olen samaa mieltä että mitä järkeä on ollut säätää laki joko on kriminalisoinut tyyliin 80% suomen kansalaisista, vähän sama kuin matkapuhelimen käytön kielto ajon aikana. Laki on olemassa, jota ei kuitenkaan kunnolla valvota.

  Tosin TO-mafia hyödyntää kaikkia mahdollisia keinoja ahdistellakseen asiakkaitaan, ja tälle pitäisi saada loppu, koska se kuluttaa turhaan esimerkiksi poliisin jo muutenkin rajallisia resursseja. Eli, olisiko mitään mieltä muuttaa tuota kopiointikohtaa niin, että edellä mainitsemani asiat otettaisiin jollakin tavalla huomioon? Mitä muut ovat mieltä tästä, onko tarvetta muuttaa sanamuotoa pehmeämmäksi? Onko tavoite tai haaveet liian kovia, niin kovia että saataisimme joutua naurunalaiseksi tavoitteidemme takia?

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  Itse olisin valmis allekirjoittamaan tuon juuri siinnä muodossa, kuin miten se on laitettu.
  Ei se mitään räjähdysmäistä kopiointikierrettä aloittaisi, mutta se saattaisi kannustaa artisteja myymään tuotoksiaan ohittaen levy-yhtiöt ym. TO-mafian.
  Tämä taas väjäämättä johtaisi siihen, että vähitellen TO-mafian olisi pakko tarjota parempaa provikkaa artisteille, jotta ne tuotokset kulkisivat niitä reittejä.
  Lisäksi tuo kannustaisi panostamaan netin välityksellä tapahtuvaan materiaalittomaan myyntiin, jonka kustannukset olisivat paljon pienemmät, jälleen jättäen ehkä hieman isompaa siivua artisteille ja hinnanalennusta (tämä sijoittuu aikaan jolloin artistit ovat tajunneet jo alkaa vaatimaan TO-mafialta parempaa provikkaa, koska kustannuksetkin ovat pienentyneet roimasti).

  Profiilikuva käyttäjästä 1234

  1234

  said

  Kommentoisin senverran, että tuo viimeinen kohta on itselleni kuitenkin kaikkein tärkein!

  Toki yhteiskunnassa on paljon monia muitakin asioita, mistä pitäisi olla mielipide. Toisaalla on keskusteltu reaaliaikaisesta nettiäänestämisestä joka olisi fantastinen idea, mikäli homma tuetaan faktatiedolla.

  Kuitenkin jotain peruslinjauksia pitäisi tehdä, koska äänestystilanteessa pitäisi tietää mihin äänestäjän roolissa sitoutuu. (Toisaalta eipähän tuo tällähetkelläkään toteudu)

  Toisaalta saattaa olla, että arvot kohtaavat jonkin olemassa olevan puolueen kanssa, jolloin voisi olla järkevää hyödyntää jo olemassa olevia rakenteita. En itse tunne Liberaaleja, mutta äkkiseltään voisi varmaan tutkia sitäkin asiaa?

  Profiilikuva käyttäjästä AnttiN

  AnttiN

  said

  Mun mielestä puolueohjelmaan voisi lisätä vielä vaatimuksen kattavasta nettiäänestyksestä, tai ainakin vaatimuksen sen yhteiskunnallisten vaikutusten ja realististen toteuttamismahdollisuuksien välittömästä selvittämisestä. Tähän löytyy varmasti puolueen sisällä erimielisyyksiä, joten asian voisi ratkaista äänestämällä!

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  Tuskin sitä puolueen linjaukseen voi lisätä, tästä kun ei (vielä) olla edes yhtä mieltä puolueen sisälläkään.
  Jo selvityksen vaatiminenkin antaa käsityksen sen toimeenpanon vaatimisesta.
  Itse myös kannatan selvitystä, mutta en välttämättä äänestystä. En sitä kuitenkaan linjauksiin lisäisi.

  Profiilikuva käyttäjästä olavi

  olavi

  said

  Tehottomien sensuurijärjestelmien vastustaminen voitaisiin ottaa tämä viimeaikaisen kohun perusteella kyllä mukaan. Minusta se on valvontayhteiskunnan vastustamista, vaikka se ei suoranaisesti yksityisyyteen liitykään. En pidä sitä linjauksen laajentamisena.

  Ideologisesti minulla ei ole muuta lapsipornosensuuria vastaan kuin se, että se ei toimi vaan päinvastoin haittaa. Sananvapautta saa minun puolestani rajoittaa, jos se oikeasti vähentää lasten hyväksikäyttöä eikä siitä ole kummemmin haittaa. Sellaista järjestelmää ei voida kuitenkaan tehdä.

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  Itse miellän tuon selkeästi sananvapauden (tässä tapauksessa selausvapauden) loukkaamiseksi, sekä holtittomaksi valvonnaksi.

  Profiilikuva käyttäjästä hhj

  hhj

  said

  http://www.vaalit.fi/15365.htm
  Puoluerekisteriin merkitään hakemuksesta yhdistysrekisteriin merkitty rekisteröity yhdistys, jonka toiminnan tarkoituksena on valtiollisiin asioihin vaikuttaminen.

  Yhdistyksellä tulee myös olla säännöistä ilmenevän tarkoituksen toteuttamiseksi laadittu yleisohjelma, josta ilmenevät yhdistyksen valtiollisessa toiminnassa noudatettavat tavoitteet ja periaatteet.

  Perustakaa nyt ensin se rekisteröity yhdistys, jonka voisitte rekisteröidä puolueeksi. Tyvestä puuhun noustaan.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 106)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin