Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Re: Mielenkiintoinen tapa maksaa kryptovaluutta

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Re: Mielenkiintoinen tapa maksaa kryptovaluutta

Tämä aihe sisältää 0 vastaukset, 1 kirjoittaja, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä misc misc 7 vuotta sitten.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä misc

  misc

  said

  Kirja lähtee olettamuksesta, että ”vapaa markkinatalous” on jotenkin ”luonnollinen” ja ”alkuperäinen” tapa järjestää ihmisyhteisöjä (jonka valtiot ovat tietysti sittemmin ”pilanneet”). Kuitenkin jos tarkastellaan historiallisia dokumentteja, arkeologista ja antropologista dataa esimoderneista yhteisöistä, niin aniharvoin sieltä löytyy kuvatunlaisia ”tynnyrillinen kalaa vaihdetaan kymmeneen tukkiin ja sitten ollaan sujut” -tyyppisiä vaihtokauppoja. Tyypillisemmin yhteisöjen taloudellinen toiminta on perustunut sosiaalisiin suhteisiin, jakamiseen, lahjoihin ja monimutkaisiin velkasuhteisiin, joiden tehtävänä on ollut ensisijaisesti yhteisön koheesion ylläpitäminen ja vasta toissijaisesti resurssien allokoiminen. Mikäli jonkinlaista rahaa on ylipäänsä käytetty, niin sitä on käytetty yleensä rituaalisissa tarkoituksissa, kuten myötäjäisinä tai potlatch-tyyppisissä tapahtumissa, eikä suinkaan vaihdon välineenä. Ajatus ”markkinoista” jonakin kaikesta muusta yhteisöllisestä toiminnasta erillisenä alueena olisi ollut näille ihmisille käsittämätön, samoin kuin ajatus ”rationaalisista” yksilöistä, jotka harjoittavat vaihtoa henkilökohtaisen hyötynsä maksimoimiseksi.

  Vapaa markkinatalous ei syntynyt ”vaihtokauppayhteiskunnasta”, eikä raha syntynyt vapailla markkinoilla. Päinvastoin: aluksi oli velka, sitten tuli raha ja vasta paljon myöhemmin ”vapaat markkinat”.

  On syytä muistaa, että klassinen talousteoria, josta tämänkin kirjan lähtöolettamukset ovat peräisin, ei ollut tiedettä vaan ideologinen projekti. Siksi sen väittämiä ei kannata ottaa historiallisina faktoina.

  En tässä yritä esittää mitään ”täydellisiä totuuksia” rahasta, enkä ota mitään kantaa kirjan sisältöön siltä osin kuin se käsittelee kapitalismin aikakautta. Kritisoin vain ja ainoastaan kirjan antamaa käsitystä rahan syntyhistoriasta.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin