Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

”Sähköinen äänestys loukkasi demokratiaa”

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta ”Sähköinen äänestys loukkasi demokratiaa”

Tämä aihe sisältää 0 vastaukset, 1 kirjoittaja, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti Ahto Apajalahti 10 vuotta sitten.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

  Euroopan neuvosto on julkaissut Suomen sähköistä äänestystä koskevan tarkkailuraporttinsa, josta löytyy varsin suorasukaista kritiikkiä.

  Muutama avainkohta:
  – Suomen sähköinen äänestys ei vastannut tyydyttävällä tavalla demokraattisten vaalien perusperiaatteita, koska 232 ääntä hukkui.
  – Äänioikeus ei toteutunut, koska 232 äänestäjää eivät joko osanneet käyttää laitteita riittävän hyvin tai laitteissa oli teknisiä vikoja (joista useat äänestäjät ovat kertoneet, mm. painallukset eivät aina menneet heti perille).
  – Raportissa ei juuri uskottu, että jotkut olisivat keskeyttääneet äänensä antamisen tahallaan (toisin kuin sähköistä äänestystä kokeilleet kunnat ovat väittäneet).
  – Oikeus tulla valituksi ei toteutunut, koska äänten katoaminen on hyvinkin voinut vaikuttaa vaalien tulokseen kyseisten kuntien osalta (vaalit olivat jopa niin tiukkoja että läpi pääseviä ehdokkaita jouduttiin tasatulosten takia arpomaan).
  – Paperivarmennetta ei käytetty.
  – Äänestys keskeytyi ottamalla kortti kesken kaiken pois laitteesta, vaikka tällaista keskeytysmahdollisuutta ei mainittu ohjeissa.
  – Vastoin suosituksia ääntenlaskenta ei tapahtunut äänestyspaikalla vaan TietoEnatorin tiloissa.
  – Paikallaolijat pystyivät sinänsä seuraamaan sähköistä ääntenlaskentaa hyvin, mutta tietenkään kukaan ei voi seurata mitä laskutoimituksia kone itsekseen tekee (tämä ongelma ei tietenkään liity erityisesti Suomeen vaan sähköiseen äänestykseen yleensäkin).
  – Äänestyskoneen kosketusruudun radiosignaalit saattavat periaatteessa päätyä vääriin käsiin jos lähistöllä on sopivia vakoilulaitteita; tämä voi vaarantaa vaalisalaisuuden.
  – Äänen ja äänestäjän henkilötietojen lähettämiselle samassa kryptatussa paketissa äänestyspaikalta keskustietokoneelle ei ole riittäviä perusteita.
  – Poikkeusoloissa uhkana voi olla se, että äänien ja äänestäjien henkilötietojen yhdistämiseen riittää neljän ihmisen toiminta.
  – Sähköisen äänestyksen teknisestä toteutuksesta olisi voinut olla saatavilla enemmänkin tietoa.
  – TietoEnatorilla oli hyvin merkittävä rooli sähköisen äänestyksen toteutuksessa; sen edustajia oli paikalla äänestyspaikoilla, mitä ei välttämättä voi pitää sopivana.
  – Äänestäjän hyväksymä paperivarmenne (voter-verified paper trail) olisi ollut hyvä olla käytössä.
  – Sähköisen äänestyksen kunnollisen käytännön testaamisen puute saattoi olla ongelma.

  Olisihan siinä ollut parannettavaa kerrakseen.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin