Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Taas näitä ”kaikki mulle heti”

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Taas näitä ”kaikki mulle heti”

Tämä aihe sisältää 8 vastaukset, 4 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  Mikko Kunnari 9 vuotta, 3 kuukautta sitten.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

  http://www.ksml.fi/mielipide/kolumnit/kaikki-mulle-heti-netist%C3%A4/453210

  ”Entä, jos jonain päivänä eduskunnassa on 200 yhden asian liikettä. Kuka silloin päättää yhteisistä asioista, ottaa vastuun ikävistä, vaikeista ja välttämättömistä päätöksistä. Kuka pitää heikon puolta ja on äänettömän ääni.”

  Joka asian puolueet? Hah. Heidän ongelmansa taas on se, etteivät he ole erikoistuneet mihinkään asioihin eivätkä ole asiantuntijoita missään. Yhteisistä asioista, jotka eivät ole kenenkään omaa alaa onnistutaan kyllä päättämään yhdessä. Erikoistuminen tuo tietotaidossa valtavia etuja.

  Profiilikuva käyttäjästä whiic

  whiic

  said

  Luin artikkelin just hetki sitten. Asiallinen, perusteltu huoli artistien tulevaisuudesta on ihan ok, mutta tommoinen tekijänoikeuslobbarin ja sosiaalidemokraatin vaalipuheen risteytys on kyllä jo melko tekopyhää sontaa. ”Heikkojen asialla” olemistahan se on, kun suojataan niiden neljän megakorporaation, jotka omistavat ylivoimaisen enemmistön kaupullisesti hyödynnetyistä tekijänoikeuksista, business-idea.

  Lisäksi on hassua, että PP olisi ensimmäinen ”yhden” asian liike. Eikö Vihreät ollut kuitenkin ennen meitä vasen-oikea-akselilla määrittämätön puolue? Ja kyllä niillä tulevilla ehdokkaillamme tulee taatusti olemaan oma mielipiteensä vaikka kissanristijäisten lainvoimaisuudesta, mutta eihän prkle puolueen ole pakko tehdä linjausta siitä asiasta. Riittää, että linjaamme tekijänoikeusasioita ja sananvapausasioita ja yhteiset pelisäännöt niille harvoille aihepiireille.

  Entäs RKP? Siinä vasta yhden asian puolue onkin. Se suostuu tekemään hallitusyhteistyötä kenen hyvänsä kanssa eikä heillä koskaan ole mitään muuta vaadittavaa kuin pakkoruotsi. Olenkin sanonut ja tulen jatkossakin sanomaan, että RKP olisi vaikka itse Ilmestyskirjan Pedon ja Saatanan hallituskumppani apokalypsen tullessa, jos saisi neuvoteltua pirun kanssa, että helvetissä puhutaan ruotsia toisena äidinkielenä. Niin häikäilemätöntä on se RKP:n yhden asian ajaminen ollut, että ei siitä oikein muuta mielipidettä voi muodostaa.

  Sitaattihelmiä:
  ”Suomeksi se tarkoittaa laillista varastamista. Kaikki mulle heti netistä ilmaiseksi. Musiikki ja sanat.”

  ”Eihän kukaan anna autoa tai rakenna taloa ihan silkasta antamisen ilosta, tarjoa ilmaisia aterioita tai vie lomalle ulkomaille.”

  Hieno analogia. Kuitenkin, kyseessä on pelkkä kopiointi, ei ainoan teoskappaleen luovutus toiselle. Itseasiassa levytyssopimus on lähempänä tuota mainittua varastamista, siinä kun siirtyy tekijänoikeuskin eteenpäin eksklusiivisesti, ja usein totaaliseen pilkkahintaan.

  Kyllä moni haluaa jakaa tekijänoikeutensa korvauksetta inklusiivisesti, eli säilyttäen omat oikeutensa. Muuten GPL ja CC -lisenssejä ei olisi edes luotukaan. Kyllä avoin lähdekoodi jo todistaa, että vapaaehtoista jakamista löytyy ja se jopa elättääkin.

  ”Myös ohjelmisto- ja lääkepatenttijärjestelmät ovat piraattien mielestä pelkkä rasite kehittyvässä markkinataloudessa. Keksijänero kellarissaan on myytti ja …”

  Eiköhän se keksijänero kellarissa todellakin ole myytti. Toista se oli silloin, kun keksittiin hehkulamppua, mutta nyt pääsääntöisesti patentoija on yritys… ja sitten parit omatoimiset yrittäjät, jotka haluavat suunnitella hieman erilaisia potkukelkkoja ja hilavitkuttimia. On heitäkin tosin…

  ”… lääkepatentit tappavat kehitysmaissa päivittäin, kun tiedemiehet panttaavat löydöksiään sen sijaan, että jakaisivat ne tiedeyhteisön kesken.”

  Aikas olkiukko. Ei tiedemies luo tiedettä estääkseen keksintönsä yleistymisen. Tiedemies luo, business-mies torppaa tuotteen hylkykoriin. Työsuhteessa luotu keksintö siirtyy automaattisesti työnantajalle keksijältänsä.

  Yritykset myös tekevät paljon patentteja, joita ei ole tarkoitus myydä eikä lisensoida kilpailijoille vaan asettaa kilpailuesteeksi. (Ei automaattisesti tarkoita, että patentin omistava yritys hyödyntäisi patentin kuvaamaa teknologiaa.)

  Usein patentteja luodaa ja yleisesti tunnetuista asioista. Patenttilainsäädäntö vaatii, että keksintö on ensimmäinen laatuaan, mutta välillä jokin itsestäänselvyys lipsahtaa läpi seulan ja saa patenttisuojan. Tällöin yritys voisi häätää kilpailijoita jo olemassa olevalta toimialalta. Käytännössä aivan itsestäänselvyyksiä on hankala patentoida ja jos sellaisen onnistuisi patentoimaan, patentin oikeussitovuudesta tulisi kiistaa myöhemmässä vaiheessa. Patentteja voi kuitenkin hakea asioille, joita useat yritykset ovat tutkineet samanaikaisesti. Tällöin patentin saa ensimmäinen hakija (käytännössä), ei parhaiten viimeistellyn hakemuksen tehnyt.

  Yritykset myös ostavat joskus keksintöjä yksityisiltä joko huonon tarveharkinnan takia tai hidastaaksen kehitystä. Esim. öljy-yhtiöt voivat ostaa patentteja, jotka koskevat sähköautoihin liittyvää tekniikkaa, hidastaen näin siirtymistä pois öljytaloudesta.

  Profiilikuva käyttäjästä whiic

  whiic

  said

  Öööö… kuules… natsit eivät ole ”äärioikeistoa”. Fasismilla ja rasismilla ei oikeastaan ole tekemistä sen kanssa ollaanko vasemmalla, oikealla vai siinä keskellä. Natsipuolue (NSDAP, Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) ei yksinkertaisesti voi olla oikeistoa.

  Sikäli, kuin olen asian käsittänyt, juutalaisia oli syrjitty jo pidemmän aikaa ja heidän työllistymistä oli hankaloitettu kansallisista lähtökohdista pidemmän aikaa. Pankkiiritoiminta oli jäänyt yhdeksi juutalaisten merkittävistä elinkeinoista. Ja ihminenhän, erityisesti duurinari jolle ajatus oikeudesta tehdä business’tä ostamalla halvalla ja myymällä kalliilla tekemättä mitään ruumillista työtä, helposti sortuu vihaamaan omaa velkojaansa, erityisesti, jos häntä siihen vihaan provosoidaan.

  Hitler ei kuitenkaan perustanut Marxilaista työväinliikettä sosialisoimaan juutalaisten (sekä samalla rikkaiden, syntyperäisten saksalaisten) omaisuutta yhteiskäyttöön vaan keskittyi pelkästään juutalaisten vainoamiseen, muutoinkin torjuen Marxilaisen ideologian hyväksikäytön työväen kiihottamiseksi. Seurauksena Saksasta saatiin juutalaisvastainen eikä yleisesti porvarivastainen. Teloitetuksi ei joutuneet kaikki porvarit vaan ainoastaan juutalaiset (ja sukupuoliset vähemmistöt, jne.).

  Vasemmisto tahtoo tästä hirmuteosta syyllistää oikeistoa, koska Hitlerin ideologia hylkäsi marxismin, vasemmistoideologian, joka sisältää ehdottomasti syrjimättömän porvarikastin teloituksen. (Näin myös moninkertaisesti suuremman kansanmurhan Neuvostoliitossa kuin mitä Hitler suoritti Saksassa.)

  Ja kumma kyllä, Leninin ja Stalinin nimet eivät vasemmistomielisten käytössä omaa minkäänsorttista häpeää tai vastenmielisyyttä. He vain toteavat, ”ei toiminut Venäjällä… mutta hei, me voitaisiin pistää se toimimaan!”. Juu, ei vähäistäkään sympatiaa. Toisaalta: voittaja kirjoittaa historiankirjat, ja ainoastaan juutalaisten holokaustin kiistäminen on rikos (Saksassa, Australiassa, jne., ei Suomessa onneksi). Neuvostoliiton keskitysleirit saa kiistää sydämensä kyllyydestä.

  Profiilikuva käyttäjästä whiic

  whiic

  said

  ”perinteinen oikeisto pyrkii teoillaan säilyttämään taloudellisen järjestyksen kun perinteinen vasemmisto pyrkii teoillaan muuttamaan vallitsevaa taloudellista järjestystä”

  Määritelmä ei kelpaa minulle. Tuon mukaan entisissä sosialistimaissa oikeisto on vasemmisto ja vasemmisto on oikeisto. Ei mitään tolkkua tuossa.

  Profiilikuva käyttäjästä Wentaway

  Wentaway

  said

  Vaikka päällisin puolin kolumnin sanomaa en todellakaan allekirjoita, niin kritiikki ”yhden asian liikkeen” ongelmasta on toki aiheellinen.

  Piraattipuolue ei ole ensimmäinen puolue, jolla yksi sanoma on noussut yli muiden, mutta sen ei tarvitse kuitenkaan jäädä sellaiseksi (kuten monilla on käynyt). Piraattipuolue on vielä nuori puolue, joten kritiikki on ennenaikaista.

  Sananvapaus ei ole sanoma, joka kattaisi itsessäänkään vain suppeaa aihepiiriä ja toimii yhdistävänä ajatuslinjana useaan aiheeseen.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin