Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

tässä taasen uusi ongelma ratkaistavaksi

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta tässä taasen uusi ongelma ratkaistavaksi

Tämä aihe sisältää 2 vastaukset, 3 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Roisto Roisto 7 vuotta, 10 kuukautta sitten.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Pirate0

  Pirate0

  said

  Rehula: Potilastietojärjestelmät tiukemmin keskushallinnon käsiin

  http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/12/rehula_potilastietojarjestelmat_tiukemmin_keskushallinnon_kasiin_2220320.html

  Yllättäen kaikki ongelmat ’ratkeaa’ kun kaikki potilastiedot saadaan valtion kontrollin piiriin.

  Tässäkin uutisessa on käytetty tyypillistä suomalaista ongelma – asiantuntija – ratkaisu semantiikkaa. Muistaakseni Englannissa luovuttiin keskitetystä ratkaisusta liian kalliina ja hankalan toteuttaa.

  Lääkärit (minkä mukaan, missä lähde?) ovat huolissaan potilaita koskevasta tiedonkulusta. Tiedot eivät kulje sujuvasti kunnasta toiseen (eivät niiden tarvitsekaan, tarpeelliset tiedot kyllä kulkee tarvittaessa jo nykyisellläänkin jos on tarvis)

  Profiilikuva käyttäjästä snowballschance

  Quote:Lääkärit (minkä mukaan, missä lähde?) ovat huolissaan potilaita koskevasta tiedonkulusta. Tiedot eivät kulje sujuvasti kunnasta toiseen (eivät niiden tarvitsekaan, tarpeelliset tiedot kyllä kulkee tarvittaessa jo nykyisellläänkin jos on tarvis)

  Ihan varmasti Suomesta löytyy 2 lääkäriä, jotka ovat huolestuneita tästäkin asiasta, joten näin tulkiten vastuu on siirtynyt lukijalle.

  Kun esimerkiksi opiskelija on ollut hoidossa kotipaikkakunnallaan ja menee sitten opiskelijaterveydenhoitoon niin ei ne aiemmat potilastiedot kulje automaattisesti mukana vaan ainoastaan opiskelijan omana kertomuksena tai paperikopiona.

  Oikeastaan tiedot aiemmista tutkimuksista ja terveydenhoidosta eivät kulje mukana, mutta tiedot mahdollisesti väärinkäytettävistä lääkkeistä ovat kulkeneet sutjakasti jo vuosia apteekkien tietojärjestelmien kautta.

  Se, ketä nämä tietojärjestelmät hyödyttävät, onkin hyvä kysymys. Apteekissahan tiedettiin ihan hyvin, ettei valelääkäri osannut määrätä lääkkeitä, mutta hälytyskellot eivät soineet.

  Britanniassa tietojärjestelmän tekoäly jahtaa sarjamurhaajasairaanhoitajia. Vastaavasti jo nyt tekoäly voisi valvoa suomalaisten lääkäreiden lääkemääräyksiä sekä lääkkeiden vaivihkaa tapahtuvaa varastamista apteekeista ja sairaaloista. Kun varasteleva sairaanhoitaja tekee keikkaa useammassa kaupungin sairaalassa niin ei yksittäisen sairaalan seurantajärjestelmä pysty taitavaa varasta huomaamaan. Eräs syy vahvojen kipulääkkeiden niukkaan käyttöön joissain sairaaloissa on varmaan ollut pelko siitä, että henkilökunta varastaa ja diilaa ne eteenpäin.

  Terveydenhoitohan on sellaista, että 90% kustannuksista syntyy 2 viimeisen vuoden aikana. Ambulanssikuljetuksissa ja poliklinikoilla pyörivät samat henkilöt. Ainakin näiden kohdalla olisi hyvä saada välittömästi tietää mikä se ongelma oli edellisellä kerralla, koska todennäköisesti kyseessä on sama vaiva.

  Käytännössä tietosuojaan ei ole panostettu yksityisillä lääkäriasemilla. Julkisella puolella tietosuojaan suhtaudutaan tiukemmin.

  Minulle itsellenikin on käynyt niin, että naapurin farmaseutti kyseli oudosti syntymäaikaani. Sen nyt sitten arvaa, että sitä tietoa käytettiin hänen henkilökohtaisen uteliaisuutensa tyydyttämiseen apteekin tietojärjestelmästä.

  Toki puolueen nörttisiipi tietää ihan hyvin katsomistaan lokeista yms., miten näitä tietojärjestelmiä käytännössä väärin käytetään.

  Profiilikuva käyttäjästä Roisto

  Roisto

  said

  itselleni kävi niin, jotta kun nykyisen työnantajan käyttävä yksityinen sairaanhoitopalvelu osti toisen yksityisen, jota olin käyttänyt 8 vuotta aikaisemmin toisella puolella suomea, oli potilashistoriat kuuluneet kauppaan.

  Tällöin minun sellainen potilashistoria, joka oli minun tietämän mukaan salaista, olikin yks aamu sairaanhoitajan pöydällä lojumassa, koska tietokantapäpivityksessä oli ollut virhe, joka aiheutti uusimman tunnetun osoitteen korvautumisen vanhalla osoitteella tämän ostetun lafkan järjestelmästä, ja minun paperit olivat yhdet selvitystyön alla olevat.

  Tosin, hieman kismitystä herätti papereiden käsittelytapa.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin