Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Tiedostojen jaosta ja teostomaksuista

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Tiedostojen jaosta ja teostomaksuista

Tämä aihe sisältää 23 vastaukset, 14 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä hapankaali hapankaali 10 vuotta, 9 kuukautta sitten.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 24)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä hyena2

  hyena2

  said

  Mielestäni musiikille ja kaikille muulle netistä kopioitavalle materiaalille tulisi asettaa jokin muu maksumenetelmä kuin se että kuluttajan täytyy suorittaa fyysinen ostotapahtuma kulloisellekin tuotteelle.
  Olisi hyvä perustaa jonkinlainen laillinen torrent-lataussivusto (tms.) joka rahoitettaisiin mainostamisella esim. bannerimainonta jne. (esim. Googlen mainontasysteemi)
  Toinen vaihtoehto olisi että jonkin sivuston käyttäjät maksaisivat jonkinlaista veroa jonka tuotolla muusikot yms saisivat tulojaan.
  Joka tapauksessa idea olisi siinä että kaikki kys. sivuston kopioitava matsku olisi muutoin vapaasti kopioitavissa.

  Olen myös ihmetellyt miksi muusikot ym. tuottajat eivät ole perustaneet sivustoa josta saisi ladattua ilmaiseksi mp3 musiikkia joidenkin kappalaiden osalta. Esim. muusikot voisivat esitellä tulevaa levyään ja laittaa kys. levystä mainostarkoituksessa pari biisiä jakoon. Loput kuluttaja voisi erikseen ostaa. Tästä olis paljon etua muusikoille ja bändeille mainostaessaan kappaleitaan.
  Jonkinlaisia sivustojahan jo on, mutta kokonaista biisiä ei juurikaan voi ladata ilmaiseksi, vaan biisistä on vain osa tai sitten lataus ei ole sallittua, tai sitten kyse on amatöörimusiikista tms.

  Profiilikuva käyttäjästä MrHUU

  MrHUU

  said

  Ruotsissa on ehdotettu laajakaistaveroa, jonka voi halutessaan maksaa, jolloin välttyisi TO-mafian aiheuttamalta uhalta. Jos et maksa kyseistä veroa, ja siltä harrastat esimerkiksi musiikin laitonta kopiointia, voit joutua tekemisiin poliisin kanssa. Saattaisi siis olla ehkäpä ihan toimiva ratkaisu… Mutta tietysti tämän veron suuruus vaikuttaisi sen suosioon ja yleistymiseen.

  TO-mafia luonnollisesti haluisi että maksu olisi mahdollisimman suuri, kuluttajat vastaavasti että se olisi mahdollisimman pieni. Niin tai näin, kompromissoratkaisu voisi olla toimiva ratkaisu…

  Toisaalta jos ajatellaan mistä nyt maksamme teostomaksuja:
  – MP3/4 -soittimet
  – Tallentavat digiboxit (kovalevyt)
  – Muistikortit
  – Tyhjät CD/DVD-levyt
  – Varmasti löytyy kasa muitakin laitteita mistä joutuu maksamaan TO-maksuja

  TO-mafia on siis onnistunut levittäytymään aika hyvin markkinoille. Jos asiaa ajattelisi yksinkertaistetusti, niin kuluttaja maksaa monesti aivan turhaan, sillä suurin osa esimerkiksi tyhjistä levyistä menee omien digikuviesi varmuuskopiointiin. Omilla henkilökohtaisilla valokuvillasi ei ole mitään tekemistä teostomaksujen kanssa, mutta silti joudut maksamaan niitä (etkä kuitenkaan saa korvausta tuotoksistasi esimerkiksi teostolta tai gramexilta). Tämän takia ns. teostomaksujen tulisi kuulua vain kaupallisiin tuotteisiin (kuten musiikki ja elokuvat).

  Teostomaksujen tarkoitus on kompensoida kotikopioinnista aiheutuvia tulonmenetyksiä. Koska kuluttajat ovat kuitenkin maksaneet teostomaksuja epäsuorasti laitehankintojensa yhteydessä, niin periaatteessa laittomasti kopioidut teokset muuntuvat laillisiksi tällaisessa laitteessa.

  Tämä on toki kärjistys asiasta eikä se todellakaan ole noin yksioikoinen kuten sen olen esittänyt. Mutta kuluttajan kannalta olisi reiluinta että teostomaksua maksetaan vain oikeista tuotteista (esim musiikki ja elokuvat). Tai vastaavasti teostomaksuja maksettaisiin yhdestä jos toisesta asiasta, mutta sitten esimerkiksi elokuvat ja musiikki olisivat ilmaiseksi saatavilla.

  Profiilikuva käyttäjästä banana

  banana

  said

  [quote=MrHUU]Ruotsissa on ehdotettu laajakaistaveroa, jonka voi halutessaan maksaa, jolloin välttyisi TO-mafian aiheuttamalta uhalta. Jos et maksa kyseistä veroa, ja siltä harrastat esimerkiksi musiikin laitonta kopiointia, voit joutua tekemisiin poliisin kanssa. Saattaisi siis olla ehkäpä ihan toimiva ratkaisu… Mutta tietysti tämän veron suuruus vaikuttaisi sen suosioon ja yleistymiseen.

  TO-mafia luonnollisesti haluisi että maksu olisi mahdollisimman suuri, kuluttajat vastaavasti että se olisi mahdollisimman pieni. Niin tai näin, kompromissoratkaisu voisi olla toimiva ratkaisu…
  [/quote]
  Piraatit itkee aina kasettimaksua vastaan ja nyt sitä sitten ehdotetaan oikein nettiveroa. Onko oikein, että vain lain mukaista kopiointia harjoittavat joutuvat maksamaan nettiveroa piraattien laittomasta kopioinnista?

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  Ei ole oikein.
  Kenenkään ei tulisi maksaa tuollaista nettiveroa.

  Profiilikuva käyttäjästä MrHUU

  MrHUU

  said

  [quote=banana]Piraatit itkee aina kasettimaksua vastaan ja nyt sitä sitten ehdotetaan oikein nettiveroa. Onko oikein, että vain lain mukaista kopiointia harjoittavat joutuvat maksamaan nettiveroa piraattien laittomasta kopioinnista?[/quote]

  Ja huomaa, että ruotsin ehdotus oli, että maksu olisi täysin vapaahetoinen. Mikäli tuollainen maksu tulisi joskus käyttöön, en sitä maksaisi sillä ostan musiikkini ja elokuvani kaupasta, sillä haluan omistaa tuotteet fyysisesti.

  Profiilikuva käyttäjästä maanisto

  maanisto

  said

  Jokaiseen nettiyhteyteen liitettävä kasettimaksu on erittäin kannatettava idea – ainakin väliaikaisena ratkaisuna. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2006 noin 1,4 miljoonaa laajakaistaliittymää, joten jos kasettimaksu olisi keskimäärin 2€/kk (maksu perustuisi nettiyhteyden nopeuteen, eli nopeasta yhteydestä tulisi maksaa enemmän kuin hitaasta), tekijänoikeuksien omistajien kesken jäisi jaettavaksi vuodessa 33,6 miljoonaa euroa (12kk x 2€ x 1 400 000 liittymää). Vertailun vuoksi mainittakoon, että esimerkiksi Teosto ilmoitti keränneensä vuonna 2006 kotimaasta musiikin esityskorvauksia 36,6 miljoonaa euroa.

  Tällä ratkaisulla olisi ainakin se erittäin positiivinen seuraus, että sen myötä tiedostojen lataaminen netistä voitaisiin palauttaa saman tien lailliseksi (ja sadattuhannet nettikäyttäjät lakkaisivat olemasta rikollisia), koska lataajat maksaisivat lataamastaan tekijänoikeuksien alaisesta materiaalista. Samalla voitaisiin laillistaa myös tiedostojen jakaminen, kunhan se ei ole kaupallista, ammattimaista, laajamittaista tai ilkivaltaista.

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  Sellainen vero voisi olla mahdollinen tilapäisenä, eli helpotukseksi portaittaiseen siirtymiseen.
  Ongelmiksi vain jäisi se, että se edelleen rahoittaisi teoston kaltaista turhaa välistävetäjää, sekä sitä joutuisi maksamaan myös ne, jotka eivät mitään tuon maksun piiriin kuuluvaa netistä lataa.

  Profiilikuva käyttäjästä Scythe

  Scythe

  said

  Tuo laajakaistavero olisi erittäin toimiva ratkaisu artistin näkökulmasta, mutta käytännössä toteutus on mahdoton. Ihmiset eivät ole valmiita tällaiseen veroon kun muistetaan se, että suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan musiikkia/elokuvia lataa. Itsekin sanoit sen, 1,4 miljoonaa liittymää ja pari sataa tuhatta lataajaa.

  Nopeuden mukaan porrastuskin on melko turhaa, kyllä käytännössä 512/512 yhteydellä saa yhtä paljon tavaraa imettyä kuin 8/1 kaistallakin.

  kunhan se ei ole kaupallista, ammattimaista, laajamittaista tai ilkivaltaista Ihan mielenkiinnosta kysyn, miten määrittelet, mikä on laajamittaista? Itselleni ainakin tuotti vaikeuksia keksiä selvää rajanvetoa laajamittaisen ja pienimuotoisen välille.

  Tuosta laajakaistaverosta voisi ehkä kehittää paremman mallin, mutta yleisenä laajakaistaverona se on käytännössä mahdoton.

  Profiilikuva käyttäjästä maanisto

  maanisto

  said

  [quote=Scoffa]Sellainen vero voisi olla mahdollinen tilapäisenä, eli helpotukseksi portaittaiseen siirtymiseen.[/quote]

  Juuri näin.

  [quote=Scoffa]Ongelmiksi vain jäisi se, että se edelleen rahoittaisi teoston kaltaista turhaa välistävetäjää, sekä sitä joutuisi maksamaan myös ne, jotka eivät mitään tuon maksun piiriin kuuluvaa netistä lataa.[/quote]

  Nämä ovat kyllä ongelmallisia kysymyksiä, mutta kompromissejakin on välillä tehtävä.

  Tuli muuten mieleen tuosta käyttämästäsi vero-sanasta, että vaikka kasettimaksu ei nyt ihan vero olekaan, niin veron kaltainen maksu se kuitenkin on – ja silti siitä käsittääkseni maksetaan vielä arvonlisäveroa. Eli maksu lisätään tuotteen arvonlisäverottomaan hintaan, johon lyödään kuluttajalle vielä 22% veroa päälle. Tällainen menettely kuulostaa vähintäänkin kyseenalaiselta.

  [quote=Scythe]Tuo laajakaistavero olisi erittäin toimiva ratkaisu artistin näkökulmasta, mutta käytännössä toteutus on mahdoton. Ihmiset eivät ole valmiita tällaiseen veroon kun muistetaan se, että suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan musiikkia/elokuvia lataa. Itsekin sanoit sen, 1,4 miljoonaa liittymää ja pari sataa tuhatta lataajaa.[/quote]

  Niin no, milloin viimeksi jokin laki on miellyttänyt kaikkia? Jos operaattorit velvoitetaan veloittamaan kuukausimaksu, kyllä se myös maksetaan – eikä parikymppiä vuodessa olisi mikään kohtuuton hinta.

  [quote=Scythe]Nopeuden mukaan porrastuskin on melko turhaa, kyllä käytännössä 512/512 yhteydellä saa yhtä paljon tavaraa imettyä kuin 8/1 kaistallakin. [/quote]

  Saatat hyvinkin olla oikeassa, mutta jakamisen kohdalla nopeuden merkitys mielestäni korostuu.

  [quote=Scythe]kunhan se ei ole kaupallista, ammattimaista, laajamittaista tai ilkivaltaista Ihan mielenkiinnosta kysyn, miten määrittelet, mikä on laajamittaista? Itselleni ainakin tuotti vaikeuksia keksiä selvää rajanvetoa laajamittaisen ja pienimuotoisen välille.[/quote]

  Lakikirjat taitavat olla täynnä tuollaisia ympäripyöreyksiä, siis eräänlaisia porsaanreikiä vaikeasti ennakoitavia tilanteita varten. Laajamittaisuus on määriteltävä tapauskohtaisesti.

  Profiilikuva käyttäjästä JJNiemi

  JJNiemi

  said

  Quote:
  Lakikirjat taitavat olla täynnä tuollaisia ympäripyöreyksiä, siis eräänlaisia porsaanreikiä vaikeasti ennakoitavia tilanteita varten. Laajamittaisuus on määriteltävä tapauskohtaisesti.

  Heh heti tuli mieleen tekijäoikeuslaista vahvan suojauksen murtaminen.

  Laajakaistavero olisi periaatteessa toimivin ehdotus. Mutta tuossa esimerkissä oli käytetty 1,4 miljoonaa laajakaistaa ja se määrä kasvaa kokoajan. Muutaman vuoden päästä se luku on jo 3 miljoonaa ja jos teostolle maksetaan vieläkin se 2e/kk, on tuo 33,6 miljoonaa euroa yli kaksinkertaistunut. Noh, kun musiikkiteollisuus saa noin suuria summia, tottakai siihen haluaa myös elokuva-, ohjelmisto- ja pornoteollisuuskin mukaan.

  Tästä aiheutuu taas se, että se summa onkin jo kasvanut vaikka 20e/kk, josta jaetaan se edellä mainituille teollisuudenaloille.

  Ja nyt kun se raha on jaossa, se täytys jakaa niille artisteille. Minkä mukaan artisti saa teostolta rahaa? Latausmäärien? Noh, siinäpä on sitten urakka alkaa laskemaan eri p2p-verkoissa liikkuvien biisien määrää, jotta saadaan vaikkapa artistien latausmäärien perusteella jaettua rahat. Toinen vaihtoehto on, että kaikki tasan, jolloin hyvin myyvä artisti saa saman verran rahaa, kuin 2 keikkaa vuodessa heittävä kollega.

  Laittaa miettimään, mutta jossakin vaiheessa noi hankaluudet tulevat muutenkin vastaan.

  Profiilikuva käyttäjästä Kaj Sotala

  Kaj Sotala

  said

  Kuten JJNiemikin toi jo esiin, kasettimaksuissa on aina se ongelma, että niistä netotut rahat pitäisi myös jakaa jotenkin oikeudenmukaisesti. Esimerkiksi Teoston tapaa jakaa rahat on kritisoitu (esim täällä), ja Teosto sentään perii rahaa pelkästään perinteisistä esitystavoista, joita on vielä kohtalaisen helppo valvoa. Jonkin nettimusiikin kohdalla olisi jo täysin mahdotonta tietää luotettavasti, keiden artistien tuotteita on ladattu kaikkein eniten ja ketkä ansaitsisivat saada korvaukset. Lisää tähän vielä se, että monien artistien kohdalla lataukset saattavat lisätä heidän myyntiään, eli he saisivat korvausta kasvaneesta myynnistä…

  Profiilikuva käyttäjästä mikael halila

  [quote=maanisto]Jokaiseen nettiyhteyteen liitettävä kasettimaksu on erittäin kannatettava idea – ainakin väliaikaisena ratkaisuna.[/quote]

  Ei missään nimessä ole. En ole itse koskaan ladannut tietokoneelleni musiikkia netistä, laillista tai laitonta, enkä todellakaan suostu siihen että joudun maksamaan Teostolle siitä, että minun olisi teoriassa mahdollista ladata koneelleni musiikkia.

  Omasta mielestäni piraattipuolueen pitäisi vastustaa kasettimaksua ehdottomasti. Se on kohtuutonta ylimääräistä verotusta.

  Profiilikuva käyttäjästä vmatikainen

  Tällainen nettimaksu toteutuessaan vaan antaisi tekohengitystä järjestelmälle, jonka olemassaololle nykyisessä muodossaan ei ole perusteita. Vapaaehtoisena maksuna se sinänsä voisi olla näppärä, mutta ei tosin eroaisi suojelurahan maksamisesta mitenkään. Muistakaa myös että ajoneuvoverokin on väliaikainen.. ollut ties mistä asti.

  Profiilikuva käyttäjästä Matti Hiltunen

  Vastustan teostomaksuja ja niiden kaltaisia turhakkeita kuten laajakaistaveroa. Kanavoivat vain artisteille kuuluvaa rahaa välikäsille.

  Profiilikuva käyttäjästä hapankaali

  hapankaali

  said

  ja kun tuota linjaa jatketaan ollaan kohta siinä pisteessä,että kaikkien välistävetäjien rahoittamisen jälkeen maksu on +50€/kk/laajakaistaliittymän haltija.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 24)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin