Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Toivottavasti PP haluaa äänestykset internetiin?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Toivottavasti PP haluaa äänestykset internetiin?

Tämä aihe sisältää 4 vastaukset, 4 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä whiic whiic 9 vuotta sitten.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä pirattimies

  Miksi asiasta ei käydä keskustelua vakavasti? Pelkääköhän suuret puolueet ja vanhat gubbet että nuoriso voisi alkaa jopa äänestämään jos sen saisi tehdä internetissä?

  Rahaa saadaan siirtää netissä päivittäin luotettavasti mutta äänestyksiä ei voida järjestää? Älkääkä edes yrittäkö tuoda esille sitä kuvottavaa farssia sähköisen äänestyksen yrityksestä, joka tahallisesti tehtiin epäluotettavaksi typerällä käyttöliittymällä tai jotain vastaavaa.

  Mitä hiton hyötyä sähköisestä äänestyksestä ylipäätään on jos kuitenkn joudut talsimaan räntäsateessa paikanpäälle, jonottamaan ja ruksailemaan jotain kivikautisia paperilappuja?

  Profiilikuva käyttäjästä whiic

  whiic

  said

  Omasta mielestäni on itsestäänselvyys, että äänestämismahdollisuus syntyy ensin rinnakkaisena nettiin ja jonakin päivänä (veroilmoituksien kanssa) ainoastaan netissä suoritettavaksi. Kuinka monta vuosikymmentä siihen kuluu, on avoinna.

  Mikä on tärkeää, on että järjestelmää pyörittävä ohjelmisto on avoimeen lähdekoodiin perustuva ja järjestelmän yksityiskohdat eivät ole salattuja. Järjestelmän luotettavuus, kun on parempi perustua sille, että kukaan ei löydä siitä heikkouksia siitä syystä, että niitä ei ole, kuin sille, että ”kukaan” ei löydä siitä heikkouksia siitä syystä, että heille ei anneta mahdollisuutta tutkia ohjelman toimivuutta. Epärehelliset kun voivat yrittää murtaa suljettuakin järjestelmää. Vika vaan on siinä, että jos järjestelmän murtoyritys on rikos, riski että heikkouden löytänyt taho tekee havaitulla tietoturva-aukolla pahojansa kasvaa. On paljon turvallisempaa, että nörtit hakevat omaa e-famea hakkeroimalla omaa kotiserveriänsä, joka on tehty simuloimaan todellista järjestelmää, kuin pakottaa nörtit aidon äänestysjärjestelmän kimppuun.

  Luulen, että PP siis kannattaa sähköistä äänestystä yleisesti. Nyt ollaan otettu kantaa yhdistysten sähköisiin äänestyksiin. Yhdistyksien äänestysjärjestelmät eivät ole suinkaan aivan yhtä kriittisiä kuin esim. eduskuntavaalit. Uskon, että PP taipunee kannattamaan sähköistä äänestystä kunnallis-, eduskunta- ja presidentinvaaleihinkin, mutta se ei todellakaan saa tapahtua sähköisen äänestyksen itsensä takia, kuten kävi pahasti epäonnistuneessa kunnallisäänestyksen pilottihankkeessa. TietoEnator valtionhallinnon hyvävelikumppanina vaan ei tehnyt hommaansa kunnolla. Ja sama voi käydä mille hyvänsä suljetun koodin ja suljetun speksin järjestelmälle. Äänestysjärjestelmä ei saa olla black box jonne menee ääniä sisään ja selittämättömällä tavalla tulee lopputulos ulos toisesta päästä. Ei paperilapuilla toimiva järjestelmäkään ole miltään osin salattu. Vaalisalaisuus on salaisuus, mutta järjestelmä, joka laskee äänet ei saa olla salainen. Mitä siitä tulisi, jos äänetkin laskettaisiin siten, että kunnanjohtaja nimeäsi veljensä ja siskonsa ääntenlaskijoiksi, jonka jälkeen he menisivät ikkunattomaan huoneeseen pariksi tunniksi istumaan ja palaisivat sieltä äänestystuloksen kanssa? Siis eihän semmoinen vetele. Ei vaikka äänenlaskijana olisi ei-sukulaisia. Ääntenlaskutapa täytyy olla dokumentoitu.

  Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

  mrZombie

  said

  Suosittelen lukemaan Effin sähköäänestys-FAQ:n.

  Sähköisessä äänestyksessä on niin paljon ongelmia ja riskejä, etten näe mitään syytä ottaa sitä käyttöön. Paperiäänestys on ollut käytössä nykymuodossaan siksi, koska sen avulla pystytään hoitamaan koko äänestysprosessi alusta loppuun luotettavasti. Se ei ole siis käytössä vain siksi, koska se on aina ennenkin ollut, vaan siksi, koska se on niin ylivoimainen verrattuna muihin vaihtoehtoihin.

  Profiilikuva käyttäjästä RiktigPolitik

  Vastustan ehdottomasti sähköistä äänestystä ensikädessä siksi että tämä on johtanut vaalivilppiin ja viime vuoden amerikan presidenttivaaleissakin tapahtui semmoinen hauska virhe että Ron Paul sattui saaman negatiivisia ääniä joltakin paikkakunnalta. Suosittelen vahvasti katsomaan dokumenttileffaa ”Hacking Democracy” niin kukaan täällä ei ainakaan taatusti halua näitä elektroonisia äänestyskoneita tänne:

  http://www.youtube.com/watch?v=iVlZTWH7u8w

  Vaikka saataisiinkin varmistettua että koneet eivät johda vaalivilppiin niin en kuitenkaan ajaisi sähköistä äänestystä koska tämä johtaisi vain siihen että ne joilla ei ole hajuakaan politiikasta tai eivät ole kiinnostuneita siitä saattaisi äänestää ja he sitten äänestäisi jonkun niistä yleisemmin tv:stä nähtyjä politiikoita. Vanhasta ja Kataista he äänestäisi koska media saa heidät uskomaan että vaali ei ole muuta kuin eliitin taistelua ja kaikki muut äänet ovat hukkaan heitettyjä.

  Miten pienempi vaaliosallistuminen, sen paremmin pienet puolueet ovat pärjänneet…

  Profiilikuva käyttäjästä whiic

  whiic

  said

  Minä en ymmärrä alkuunkaan mikä idea on sähköisessä äänestyskoneessa, joka ei tarjoa kotoa suoritettavan Internet-äänestyksen etua, mutta tuo kyllä sen haitat.

  Internet-äänestyksissä olisi bugittominakin (vaikka sellaisiksi niitä ei saataisikaan) perustavanlaatuisia ongelmia, joista ei vaan pääse eroon, mm. av(i)opuolison painostusriski. Tätä voisi tietenkin minimoida sillä, että netissä annettua ääntä voisi muuttaa määräaikaan asti, ja vielä määräajan jälkeenkin kodin ulkopuolella, olosuhteissa, joissa painostusta ei voisi tapahtua. Tämä toki vesittäisi Internet-äänestyksen yksinkertaisuuden nykyiseen verrattuna, kun tarvittaisiin kaksi rinnakkaista järjestelmää.

  Samaten, jotta voidaan varmistaa että yksikään ääni ei taatusti huku, mutta että kukaan ei voi myöskään äänestää kahta kertaa, ja että tulos on uusintatarkastettava, tieto kuka äänesti ketä (lue: vaalisalaisuus) on uhattuna, mikäli joku ihminen tunkee järjestelmään tai vuotaa tietokannan pihalle. Ehkä uusintatarkastettavuudesta pitäisi luopua ja suorittaa uusintaäänestyksiä, jos äänenlaskujärjestelmästä löytyy bugi äänestyksen jälkeen? Tietoa kuka äänesti ketä ei säilytettäisi logeissa yhtään tarpeellista pidempää ja tietokannan vuoto ei johtaisi koko Suomen poliittisten kantojen julkisuuteen pääsyyn? Tosin tällöin oman äänensä vaihtaminen painostustapauksessa olisi mahdotonta.

  On kuitenkin melko kaksinaamaista ehdottaa yhdistyksille vapautta toteuttaa päätäntävaltaisia Internet-äänestyksiä ja etäosallistumista vuosikokouksiin samalla, kun ottaa absoluuttisen kannan julkisen sektorin äänestyksiin. Joissakin yhdistyksissä oikeasti pyörii poskettomia rahasummia ja hyvin arvokasta päätäntävaltaa, joten potentiaalinen vahinko/rikoshyöty vuosikokouksen äänestystuloksen sabotoinnista voi olla aikasen suuri.

  Onko tästä muodostumassa semmoinen asia, jossa PP hyppii kannatamme ja emme-kannata välillä?

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin