Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

TTVK:n toiminnasta

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka TTVK:n toiminnasta

Tämä aihe sisältää 1 vastaus, 2 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Pirate0 Pirate0 7 vuotta, 4 kuukautta sitten.

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Juiteri

  Juiteri

  said

  Aivan aluksi haluaisin todeta, ettei minulla ole mitään kytköksiä TTVK:hon. Myöskään minulla ei ole mitään varsinaista tietoa mistään tässä yhteydessä mainitusta asiasta vaan koko posti perustuu internetistä kerättyyn kaikkien saatavilla olevaan tietoon ja omaan päättelyyn. Ketjun tarjoituksena olisi saada kerättyä murusista mahdollisimman tarkkaa tietoa TTVK:n toiminnasta, valvonnassa käytetyistä tekniikoista ja mahdollisista seuraamuksista. Kaikki korjaukset ovat enemmän kuin tervetulleita, ja koska tämä postaus päätyy ennen pitää myös TTVK:n tietoon, haastaisin myös heidät samalla kommentoimaan muutamia kysymyksiä.

  Itse asiaan:

  TTVK valvoo Suomessa ainakin DC++ – ja Bittorrent-käyttäjiä ja sillä on hallussaan tehokkaita menetelmiä laittomien tiedostonlataajien ”käräyttämiseksi”. Omien tiedotteidensa mukaan TTVK on ryhtynyt painottamaan toimintaasa enenevässä määrin Bittorrent-latausten ja erityisesti Pirate Bayn käyttäjien seuraamiseen. TTVK tarjoaa käräyttämilleen käyttäjille keppiä ja porkkanaa eli mahdollisuutta maksaa itsensä vapaaksi laillisista seuraamuksista tai vaihtoehtona poliisitutkintaa ja mahdollista käräjäreissua. TTVK kehuu menestyneensä suhteellisen hyvin niissä jutuissa, jotka ovat edenneet oikeusistuimeen saakka, mutta suurin osa tapauksista kuulemma sovitaan kahden kesken vastaajan kanssa. Sinänsä se taitaa olla lopulta kummallekin osapuolelle edullisempaa, lataaja ei joudu maksamaan oikeudenkäyntikuluja ja TTVK saa kiristettyä asiakkaalta enemmän rahaa kuin oikeudessa (mikäli tuomio tulee todellisten vahinkojen eikä hatusta vedettyjen mielikuvituksellisten skenaarioiden perusteella).

  DC++ on luku sinänsä johon en paneudu juurikaan tässä. Yksinkertaisena kommenttina vain, jos TTVK:n henkilökunnan edustaja on kirjautuneena yhtä aikaa samalle hubille, hän pystyy hetkessä tsekkaamaan käyttäjän jaot ja ottamaan niistä sekä ip-osoitteesta screenshotit ja tässä vaiheessa kakka on jo tuulettimessa. Uutisoitujen DC++ -käyttäjien jakomäärät ovat olleet tuhansissa kappaleissa ja todistusaineisto sekä tietojen luovutukselle että myöhemmälle uhkailulle ja oikeusjutuille on kasassa hetkessä. Ylipäätään en ymmärrä, kuinka kukaan uskaltaa käyttää koko DC++:aa tänä päivänä mutta ehkä juuri se onkin TTVK:n toiminnan lopullinen tarkoitus.

  Kuten mainittu, TTVK on ruvennut seuraamaan tehostetusti Bittorrent-käyttjiä. Bittorrent on kuitenkin luonteeltaan erilainen systeemi kuin DC++. Tyypillisesti käyttäjä lataa jotakin, sammuttaa koneensa ja lataa taas jotakin muuta satunnaisen ajan päästä. Jotkut ”seedaavat” toki jatkuvasti eli pitävät jaossa materiaalia lataamatta välttämättä mitään mutta nämä ovat edistyneempiä käyttäjiä, jotka ovat turvanneet oman selustansa käyttämällä erilaisia keinoja joita en tässä mainitse. Nämä ovat niitä, jotka TTVK haluaisi eniten saada kiinni, mutta se ei ole mahdollista koska jäljet johtavat ulkomaille ja sieltä tietojen luovuttaminen edelleen tänne onkin astetta hankalampaa. Niinpä TTVK joutuu tyytymään tavallisiin käyttäjiin ja satunnaisiin lataajiin. Paljon käyttäjiä mahtuu myös näiden ääripäiden välille mutta se ei ole nyt tärkeä pointti.

  Tästä seuraa kuitenkin ongelma: suurin osa laajakaistaliittymistä on varustettu dynaamisella ip-osoitteella eli kun käyttäjä pistää vermeensä kiinni, ip-osoite vapautuu ja sen ottaa seuraava nettiliittymänsä aukaiseva käyttäjä. Jos TTVK:n harjoittama seuranta perustuisi pelkästään ip-osoitteisiin, heille ei helposti kertyisi niin paljoa todistusaineistoa käyttäjää kohti vaan lähinnä sillisalaattia. Tämän perusteella ei todennäköisesti täyttyisi käräjäoikeutta varten ”merkittävä määrä” to-lainsäädännön alaista aineistoa, jotta käyttäjän tunnistetietoja voisi luovuttaa. Koska kuitenkin jatkuvalla syötöllä Bittorrent-käyttäjille lähetetään uhkailukirjeitä TTVK:n toimesta, heillä on pakko olla parempi menetelmä käyttäjän identifiointiin.

  Oma veikkaukseni on, että TTVK:lla on käytössään joko alihankkijalla teetetty puukotettu Bittorrent-asiakasohjelma tai rapakon takaa sikäläisiltä ”puolivirallisilta tahoilta” saatu vastaava työkalu, jolla otetaan talteen kiinnostavia (kotimaista musiikkia tai liikkuvaa kuvaa) torrentteja lataavien asiakkaiden ip-osoitteen lisäksi MAC-osoite. Työkalu kerää tietokantaan kaikki tietyllä trackerilla olevien kiinnostavien torrenttien lataukset pitkältä ajalta niin, että saadusta datasta voidaan suorittaa hakuja. Pikku hiljaa samalle MAC-osoitteelle saattaa kertyä enemmän ja enemmän ”laittomia” latauksia ja lopulta aineistoa on tarpeeksi laittaa käräjäoikeudelle tietojenluovutushakemus vireille. Tai näin ainakin kuvittelisin sen menevän.

  Tässä kohtaa olisi hyvä tietää mikä on se ”merkittävä määrä” to-lakia rikkova määrä materiaalia joka mahdollistaa käyttäjän tietojen hakemisen operaattorilta oikeuden määräyksellä. Lisäksi TTVK on ilmoittanut valitsevansa uhkailtavia lataajia tasaisesti kaiken kokoisista latausmääristä. Joko ”merkittävä määrä” laitonta materiaalia on todella alhainen tai sitten TTVK:lla on keinot saada tietoja myös pienistä lataajista tai on olemassa latausmäärä josta ei voi jäädä kiinni. Tämä taas sotii TTVK:n lausuntoa vastaan, joka sinänsä voi ollakin bluffia pelottamaan pienimmät lataajat pois.

  Tästä seuraa edelleen kysymys, mitä TTVK itse asiassa sisällyttää käräjäoikeudelle osoitettuihin tietojenluovutushakemuksiinsa? Pelkät tiedot ajankohdista ja ip-osoitteista? Yksilöityä tietoa MAC-osoitteiden kera? Voiko TTVK hakea tietoja useasta samaa ip-osoitetta käyttäneestä henkilöstä niin, että se tietää MAC-seurantansa perusteella käyttäjien olevan eri henkilöitä joita kohtaan jaetun materiaalin määrä ei muuten riittäisi? Voiko TTVK peräti väärentää tietoa saadakseen tiedot yksittäisestä merkityksettömästä käyttäjästä? Ainakin TTVK:n edustajan tiedetään kehaisseen ”Tähän asti olemme aina saaneet tiedot”.

  Mielestäni tässä on pelottava epäkohta. Jos kerran lataajan tiedot voidaan saada ongittua käytännössä aina kun vain halutaan, jossakin kohtaa systeemissä on vakava puute. Joko lain mukainen ”merkittävä määrä” on niinkin alhainen kuin yksi tallenne tai sitten TTVK:lla on keinot generoida riittävä määrä aineistoa myös niille käyttäjille, joille ei muuten ylittyisi lain määrittelemä kynnys. Yksi keino voi nimenomaan olla MAC-osoitteilla kikkailu, niiden jättäminen systemaattisesti pois niistä hakemuksista joissa tiedetään olevan useampi lataaja takana. Tuskin operaattori kieltäytyy luovuttamasta tietoja siinä tapauksessa, että haetuilla ajankohdilla sama ip-osoite on ollut useammalla käyttäjällä ja tällöin ainakin jompi kumpi päätetään ottaa uhkailun kohteeksi. Tai suoranainen todisteiden väärentäminen, screenshottia voi kätevästi muokata vaikka paintilla.

  Nyt olisikin hyvä tilaisuus kommentoida, millaisilla Bittorrent-latausmäärillä TTVK:lta on tullut uhkailukirjeitä. Moni jättää varmaan vastaamatta ainakaan omakohtaisesta tilanteestaan siksi, että TTVK:n tarjoamaan sopimukseen kuuluu tiettävästi vaitiolovelvollisuus, jonka rikkomisesta seuraa muhkea sakko. Tämäkin on omiaan lisäämään salamyhkäisyyttä valvonnan ympärillä. Muutama aloitettu keskusteluketju eri foorumeilla on tyrehtynyt viimestään siihen, että aloittaja on päättänyt tehdä sopimuksen TTVK:n kanssa eikä enää sen jälkeen ole vastannut kysymyksiin.

  Myöskään julkisuuteen ei ole tihkunut juurikaan tietoa millaiset ovat korvausmäärät nimenomaan Bittorrent-verkon tapauksissa. Esimerkiksi syyttömänä DC++ -käytöstä uhkailtu professori kertoi saaneensa 1300 euron korvausvaatimuksen 4000 musiikkikappaleen jakamisesta. Missään kuitenkaan ei ole vielä kerrottu mitä mikin maksaa Bittorrent-verkossa. Muistaakseni jossakin tiedotteessa mainittiin ohimennen ”useita satoja euroja” muttei sitä, millaisesta toiminnasta kyseinen vaatimus voi aiheutua.

  Eli nyt kaivattaisi faktoja ja kokemuksia pöytään varsinkin seuraaviin kysymyksiin, salaisuuksien verhoa ja TTVK:n tietoisesti luomaa pelon ilmapiiriä saisi jo hälventää:

  Mikä on ”merkittävä määrä” materiaalia jolla TTVK ylipäänsä voi sada käräjäoikeuden päätöksellä Bittorrent-lataajan tiedot?
  Millaisista latausmääristä voi jäädä kiinni Bittorrent-verkossa?
  Millaisilla tiedoilla TTVK hakee käräjäoikeuden lupaa?
  Mitä maksaa käyttäjälle ladata Bittorrent-verkosta yksi tallenne?
  Mitä tarkalleen TTVK:n uhkailukirje sisältää?
  Onko TTVK:lla tapana uhkailla tietoisesti syyttömiä ja asiasta mitään ymmärtämättömiä?
  Onko sivullisella mitään turvaa jos TTVK päättää syyttää väärillä tiedoilla niin kuin professorin tapauksessa?

  Jos nämä kaikki asiat olisivat julkisia, voisiko TTVK:n nykyisen kaltainen toiminta jatkua?

  Ja sitten oma mielipide vielä loppuun: Totta kai artistille kuuluu korvaus luovasta työstä mutta TTVK:n, Gramexin ja Teoston toiminta menee jo todella pahasti yli ja se vaikuttaa omaan ostokäyttäytymiseeni siten, että kuuntelen mieluummin ne tämän vuosituhannen biisit radiosta ilmaiseksi.

  Lähteitä:
  http://antipiracy.fi/ajankohtaista/220/keskeyttamismaaraykset-nettipiraateille/
  http://www.tietokone.fi/lehti/tietokone_8_2009/nain_piraatti_karahtaa_7892
  http://antipiracy.fi/ajankohtaista/203/piratismin-avainlukuja-2010-valtiovallan/
  http://www.digilelut.fi/2010/02/ttvk-hankki-lataajan-hankilotiedot-82-kertaa-viime-vuonna/
  http://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/2011/06/29/ttvk_huolissaan_jaettavien_musiikkimaarien_kasvusta
  http://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/2011/07/08/ttvk_syytteli_professoria_suotta_tekijanoikeusrikoksesta
  http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/06/ttvk_piraattimusiikin_jakajien_maara_noussut_huolestuttavasti_2691708.html
  http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Pohjalaisäiti+vei+oikeuteen+langattoman+verkon+laittoman+käytön/1135267918916

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin