Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Urkintalaki

Tämä aihe sisältää 1 vastaus, 2 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti Ahto Apajalahti 9 vuotta, 11 kuukautta sitten.

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä adhd

  adhd

  said

  Laitoin puolueen puolelle viestin tästä, mutta parempi varmaan siirtää jatkokysymykset tänne. Kysymys on siis urkintalaista eli Lex Nokiasta, josta valiokunnat ovat juuri antaneet lausuntonsa. Vain työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalla oli kriittinen mielipide.

  Tässä Effin Ville Oksasen tekstiä:

  Laki ei ensinnäkään koske pelkkiä työnantajia, vaan tasa-arvoisesti kaikkia ns. yhteisötilaajia eli kirjastoja, kouluja, taloyhtiöitä ? jopa eduskuntaa. Toiseksi laissa ei edes mainita sähköpostia vaan se kattaa aivan kaikki Internet-välitteisen viestinnän muodot mukaan lukien chatit, IP-puhelut kuten Skypen ja myös vertaisverkkojen käytön. Kolmanneksi laissa ei oikeastaan tarvittaisi erillistä mainintaa yrityssalaisuuksista, koska sen yleiset säännöt tarjoavat jo oikeutuksen seurannan aloittamiselle kaikissa viestintävälineiden väärinkäytöstilanteissa.

  Keskeisenä syynä keskustelun jumiutumiseen työnantajien oikeuksiin torjua yrityssalaisuuksien vuotamista on tässä tapaukssa viestintäministeriön tiedottaminen, joka on kapeasti keskittynyt korostamaan vain tätä puolta laista.
  http://www.effi.org/blog/2008-11-19-Ville-Oksanen.html

  Tässä on pahaa tekstiä moneen suuntaan. Tietääkö joku tarkemmin tuosta yhteisötilaajasta? Kun minua ei oikeastaan kiinnosta (niin kuin ei varmaan monta muutakaan), kuka haluaisi urkkia ketä ja minkälaisilla motiiveilla, vaan että kenellä olisi tähän mahdollisuus. Entä mitä tarkoittaa väärinkäytös? Ja miksi viestintäministeriöllä on niin vahvat suhteet yrityksiin, ts. yrityksillä on tietysti omat intressinsä, mutta kuinka ne ovat tässä onnistuneet?

  Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

  Mielenkiintoinen kysymys tosiaan. Meillä kannanotto tähän asiaan vähän viivästyi tähän päivään, kun siihen vaadittiin kuitenkin hallituksen esitykseen ja valiokuntien lausuntoihin perehtymistä.

  Tosiaankin näyttää siltä, että Lex Nokiassa olisi varsin ikäviä porsaanreikiä, jotka mahdollistaisivat Effinkin esiin ottaman kaltaiset tulkinnat. Yhteisötilaajan määritelmä on seuraava (sähköisen viestinnän tietosuojalain 2 §):

  Tässä laissa tarkoitetaan:

  11) yhteisötilaajalla viestintäpalvelun tai lisäarvopalvelun tilaajana olevaa yritystä tai yhteisöä, joka käsittelee viestintäverkossaan käyttäjien luottamuksellisia viestejä, tunnistamistietoja tai paikkatietoja;.

  Kyse on tosiaan löyhästä määritelmästä, joka ilmeisesti kattaa kaikki Effiltä lainaamassasi tekstinpätkässä mainitut tahot. Laissa on kysymys oikeudesta tutkia nimenomaan sähköpostin ja muun verkkoviestinnän tunnistetietoja. Yksi motiivi tunnistetietojen tutkimiseen voisi olla p2p-liikenteen rajoittaminen. Esimerkiksi jos yhteisötilaajan verkon käyttösäännöissä kielletään p2p-liikenne, voisi yhteistötilaaja tutkia käyttäjän tunnistetietoja, jos epäilisi tätä laittomasta kopioinnista. Voisiko olla mahdollista, että nämä tiedot päätyisivät myös oikeudenhaltijoiden käsiin?

  Lakia ei turhaan kutsuta Lex Nokiaksi, eli kyse on alun perin ollut pitkälti Nokian halusta kitkeä yritysvakoilua. Nokia on ikään kuin valtio valtiossa, sen osuus Suomen bruttokansantuotteesta on yksittäiselle yritykselle valtava, ja poliitikot varmasti pelkäävät kuollakseen, että Nokia päättäisi siirtää pääkonttorinsa johonkin muuhun maahan. Siksi on varsin ymmärrettävää, että heitä tullaan vastaan tällaisessa asiassa. Nyt kuitenkin tuntuu, että on valmisteltu huonoa ja sekavaa lainsäädäntöä, jonka kaikkia mahdollisia vaikutuksia ei ole ehkä mielletty.

  En usko, että lain tullessa voimaan tunnistetietojen tutkiminen leviäisi heti käsiin, mutta tämä laki on omiaan luomaan sellaista yhteiskunnallista ilmapiiriä, jossa seuraavien viestintäsalaisuutta ja yksityisyyden suojaa väheksyvien lakiehdotusten vieminen olisi helpompaa.

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin