Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Vaaliliitot

Tämä aihe sisältää 12 vastaukset, 9 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Henu Henu 9 vuotta, 1 kuukausi sitten.

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä MikkoSarela

  Seuraaviin vaaleihin on enää runsaat 500 päivää aikaa. On siis aika miettiä, miten vaaleihin mennään. Yksi kysymys, josta joudumme tekemään periaatteellisen päätöksen on vaaliliitot. Ryhtyykö puolue sellaisiin lainkaan, vai ei? Oma näkemykseni on vielä hiukan hakusessa, mutta alla pohdintaa. Muistutuksena vielä, että mikäli vaaliuudistus menee läpi tässä ja seuraavassa eduskunnassa, ei vuoden 2015 vaaleissa enää vaaliliittoja ole, eli kyse on vuoden 2011 eduskuntavaaleista. Vaaliliitothan solmitaan tyypillisesti vaalipiirikohtaisesti, eli jos sellaisia harkitaan ja niistä keskustellaan, muistetaan puhua nimenomaan vaalipiirikohtaisista liitoista. Valtakunnallisia liittoja eduskuntavaaleissa hyvin harvoin näkee.

  Vaaliliitot ovat monelle meistä, myös allekirjoittaneelle, hankala kysymys. Toisaalta vaaliliitto voi mahdollistaa edustajan läpimenon vaalipiirissä, jossa muuten puolueella ei käytännössä olisi mitään mahdollisuuksia. Toisaalta vaaliliiton myötä Piraattipuolueelle annettu ääni voi viedä jonkun toisen puolueen ehdokkaan läpi eduskuntaan. Tätä ei kukaan varmasti toivo.

  Itse näen kolme vaihtoehtoa, kaikissa omat hyvät ja huonot puolensa. (Listaan vielä neljännen, joka on mielestäni lähinnä huono)

  1. Ei vaaliliittoja
  + helppoa äänestäjälle – ääni menee varmasti Piraattipuolueen hyväksi
  – Hyvin vaikeaa saada edustajia läpi
  2. Taktinen vaaliliitto muutamassa avainvaalipiirissä – välttäen arvokonservatiivisia puolueita kuten Keskusta ja PS
  Erityisesimerkkinä vaikkapa Uusimaa, jossa ilman vaaliliittoa pahimmassa tapauksessa Vihreiden Kasvi tippuu eduskunnasta, eikä
  Piraattipuolue saa omaa edustajaansa
  + saattaa parantaa läpimenomahdollisuuksia kyseisessä vaalipiirissä
  – äänestäjät voivat tulkita tämän siten, että Piraattipuolueen myötä mikään ei muutu; samanlaisia ovat kuin kaikki muutkin
  – imagotappio voi olla suurempi kuin vaaliliitosta saatava hyöty
  3. Vapaasti ja mahdollisuuksien mukaan taktisia vaaliliittoja
  + Parantaa mahdollisuuksia saada edustaja useammassakin vaalipiirissä
  – Varmasti imagolle taakka
  4. Vaaliliittoon koko maassa
  – iso taakka imagolle ja voi tuhota koko puolueen (esim. Nusuille yksi kuoleman suudelma oli se, että edes suunniteltiin valtakunnallista vaaliliittoa Kepun kanssa)

  Siinäpä ne vaihtoehdot ovat. Mitä olette mieltä?

  Loppuun vielä hiukan faktatietoa edellisistä eduskuntavaaleista, eli vaalipiirikohtainen äänikynnys. Noin tuon verran ääniä pitäisi siis vaalipiirissä saada ääniä, jotta saisimme edustajan eduskuntaan:

  Helsinki 11800
  Uusimaa 12100
  Varsinais-Suomi 10400
  Satakunta 10125
  Häme 11600
  Pirkanmaa12000
  Kymi 11000
  Etelä-savo 10500
  Pohjois-savo 10300
  Pohjois-karjala 10100
  Vaasa 11300
  Keski-suomi 10500
  Oulu 10600
  Lappi 10600
  Ahvenanmaa 4500 ääntä

  Profiilikuva käyttäjästä Rakel

  Rakel

  said

  Henkilökohtaisesti en pidä vaaliliittoon/vaaliliittohin hakeutumista hyvänä ideana.

  Ensimmäinen syy on se, että Suomessa ei ole puoluetta joka kannattaisi ”piraattiagendaa” tarpeellisessa laajuudessa. Moni isommistakin puolueista ainakin nimellisesti toki kannattaa jotain osaa, mutta yksikään ei tule sitoutumaan kaikkiin Piraattipuolueen ajamiin asioihin.

  Toinen syy on MikkoSarelan mainitsema imagotappio, en pidä fiksuna ”sitouttaa” Piraattipuoluetta minkään toisen puolueen agendaan. Imagotappion näkisin lisäksi kaksitahoisena, toisaalta äänestäjien ja toisaalta muiden puolueitten silmissä. Jos halutaan pyrkiä samaan kuin Ruotsissa, eli vaa’ankieliasemaan, se hankaloituu mikäli on tehdy diilejä jonkun puolueen kanssa jo ennakkoon.

  Kolmas (ja vähäisin) syy on sitten se, että en usko että mikään vakavastiotettava puolue huolisi Piraattipuoluetta vaaliliittoon kanssaan :P

  Profiilikuva käyttäjästä Tytärniemi M

  Olen itse samaa mieltä rakelin kanssa. Turha antaa ihmisten ymmärtää että liittolainen vihreät tai rkp ajaisi PP asiaa. JOS liittoutumisia syntyy on se mielestäni parempi tehdä vaalien jälkeen kun tiedetään paljon ”hiljaisia ääniä” on nostanut perseensä PP puolesta.

  Profiilikuva käyttäjästä whiic

  whiic

  said

  Minäkin suhtaudun äärimmäisen suurella varauksella vaaliliittoihin ja ainakin tämänhetkinen kantani on vahva ”ei”. Jonkinmoinen keskustelu asiasta pitäisi käydä ja asiasta tehdä muodollinen päätös syksyn kokouksessa, jotta puolueen hallitus voi turvallisin mielin toimia päätöksen mukaan eikä siitä voi sitten purnata jälkikäteen.

  Profiilikuva käyttäjästä MikkoSarela

  Todettakoon vielä tällainen laskutoimitus: Meillä on aikaa vaaleihin runsaat 500 päivää ja vaalipiirissä ääniä tarvitaan 10000-12000 piiristä riippuen. Jos haluamme saada edustajan liittoutumatta, niin meidän täytyy kerätä seuraava 500 päivää kyseisessä piirissä äänestäjiä noin 20-25 joka päivä.

  Tuollainen määrä vaatii panosta jokaiselta. Laitetaan siis hihat heilumaan.

  Profiilikuva käyttäjästä sarjuva

  sarjuva

  said

  Lisäisin vielä että niin kauan kuin Piraattipuolueella on ”vaalineitsyys” tallella, on puolueen agenda tavalliselle pulliaiselle aika vieras: parempi kun ei ruveta ensivaaleissa sekoittamaan toisten puolueiden asioita omiin. Sen oman viestin eteenpäinvieminen on muutenkin varmasti hankalaa.

  Profiilikuva käyttäjästä P.A.

  P.A.

  said

  Vaaliliitot ovat turmiollisia. PP:n ei kannata leimautua perinteiseksi puolueeksi.

  Mitä tulee äänestäjien keräämiseen. Kerääminen on ekspotentialista, joten lineaarinen päivätavoite on ihan turha. Tärkeä on viilata puolueen viesti sellaiseksi, että lumipallo-efekti saadaan käyntiin tarpeeksi massiivisena ennen vaaleja.

  Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

  Rakel kirjoitti:
  Quote:Jos halutaan pyrkiä samaan kuin Ruotsissa, eli vaa’ankieliasemaan, se hankaloituu mikäli on tehdy diilejä jonkun puolueen kanssa jo ennakkoon.

  Suomessa ei ole mahdollista saavuttaa samanlaista vaa’ankieliasemaa, koska täällä ei ole kahta isoa ja tasaväkistä blokkia kuten Ruotsin vasemmisto- ja oikeistoblokit.

  Profiilikuva käyttäjästä intellectualpropertylol

  Vaaliliitto on aika kyseenalainen idea, kun silloin tosiaan leimautuu myös sen toisen puolueen asioiden kannattajaksi.

  Toisaalta joku Kristillisdemokraatit on niin imagoton ja mitään asiaa ajamaton puolue, että vaaliliitto sen kanssa voisi olla ihan ok idea.

  Perussuomalaisethan on tehneet niin, eikä niiden kannatus ainakaan ole siitä kärsinyt.

  Toisaalta toki Piraattipuolue on hyvin erilainen puolue kuin Perussuomalaiset.

  Toinen vaihtoehto voisi olla juuri Perussuomalaiset itse, jotka on olleet kovassa nosteessa viimeaikoina. Maahanmuuttovastaisuuden eturintamaksikaan niitä tuskin mielletään enää ensi vaaleissa, kun vahvemmin maahanmuuttovastaisia puolueita on tulossa parikin niihin vaaleihin mukaan.

  Profiilikuva käyttäjästä sarjuva

  sarjuva

  said

  intellectualpropertylol kirjoitti:
  Quote:Toinen vaihtoehto voisi olla juuri Perussuomalaiset itse, jotka on olleet kovassa nosteessa viimeaikoina. Maahanmuuttovastaisuuden eturintamaksikaan niitä tuskin mielletään enää ensi vaaleissa, …
  Kiitos päivän nauruista. Käsittääkseni tietyissä piireissä on Perussuomalaisia aina (eli ennen Halla-Ahoakin) pidetty maahanmuuttovastaisina ja muutenkin eri kulttuureita huonosti ymmärtävinä. Kieltämättä tämä mielikuva vahvistuu aina välillä, eivät nuoret persut tunnu tuntevan edes Suomea.

  Profiilikuva käyttäjästä intellectualpropertylol

  RKP vois kans olla yks vaihtoehto. Ne tosin saa yhen ministerinsä aina, joten tuskin ne mitään vaaliliittoja haluaa tehdä. Mutta ainahan voi kysellä.

  Profiilikuva käyttäjästä intellectualpropertylol

  Soini ei oo kuitenkaan ainakaan avoimesti maahanmuuttovastainen tietääkseni. Ja se on H-A:n ohella perussuomalaisten dynaamisen duon toinen jäsen.

  Profiilikuva käyttäjästä Henu

  Henu

  said

  Juuri perustetun puolueen vaaliliitto kuulostaa kyllä jotenkin alistumiselta minun mielestä. Asiaa tulisi harkita vasta sitten, kun PPstäkin on tullut sitä tasaista harmaata massaa mitä suurin osa vallankahvassa olevista puolueista on. Tosin toivottavati niin ei koskaan tapahdu.

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin