Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

 • Profiilikuva käyttäjälle Ahto Apajalahti
  aktiivinen 21 tuntia, 49 minuuttia sitten
 • Profiilikuva käyttäjälle Daryl Morgan
  aktiivinen 1 kuukausi, 3 viikkoa sitten
 • Profiilikuva käyttäjälle idealrobe.fr
  aktiivinen 2 kuukautta, 1 viikko sitten
 • Profiilikuva käyttäjälle admin
  aktiivinen 5 kuukautta, 2 viikkoa sitten
 • Profiilikuva käyttäjälle Ari-Martti Hopiavuori
  aktiivinen 5 kuukautta, 2 viikkoa sitten
 • Profiilikuva käyttäjälle Yaamboo
  aktiivinen 11 kuukautta, 2 viikkoa sitten
 • Profiilikuva käyttäjälle proffa
  aktiivinen 11 kuukautta, 4 viikkoa sitten
 • Profiilikuva käyttäjälle Topi
  aktiivinen 1 vuosi, 1 kuukausi sitten
 • Profiilikuva käyttäjälle jessejarvi
  aktiivinen 1 vuosi, 2 kuukautta sitten

Vaaliohjelman laajentaminen.

Etusivu Foorumit Arkisto Syyskokous 2010 Vaaliohjelman laajentaminen.

Tämä aihe sisältää 5 vastaukset, 5 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti Ahto Apajalahti 8 vuotta sitten.

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä kzzh

  kzzh

  said

  Piraattipuolueen vaaliohjelma on tällä hetkellä varsin kompakti. Tietoyhteiskunnasta ja kansalaisoikeuksista löytyy kattavasti monia ehdotuksia, mutta ”oikeat” aiheet puuttuvat täysin.

  Tämä käsittääkseni on ollut täysin tietoinen valinta. Piraattipuolue on halunnut keskittyä olennaiseen, eikä esittää yleispuoluetta, jolla olisi joku oma ja erityinen vastaus kaikkiin ongelmiin. Ehdokkaille on haluttu taata mahdollisuus omiin mielipiteisiin ja omantunnon mukaisen politiikan tekemiseen, eikä tursottaa puoluekurilla puolivillaista kompromissia kaikista aiheista.

  Tästä huolimatta Piraattipuolueen vaaliohjelma on yksipuolinen eikä käsittele asioita, joilla on rivikansalaisen elämän kannalta suurta merkitystä. Älyllisesti sananvapaus on tietenkin tärkeämpi seikka kuin esimerkiksi toimeentulotuen suuruus. Oikeassa maailmassa taas mielenterveyspalvelut, sosiaaliturva, kielipolitiikka tai parisuhdelainsäädäntö ovat tärkeämpiä huomattavasti suuremmalle määrälle ihmisiä, kuin abstraktit[sic] perusoikeudet. Jälkimmäisistä voi argumentoida älykkäästi kuinka perusoikeuksilla on hei oikeasti tosi tosi paljon tekemistä arkielämän kanssa. Kaikille muille kuin Matti Nikin tasoisille sananvapausaktivisteille niistä kuitenkin puuttuu konkreettisuus ja pakottava välittömyys tyystin.

  Piraattipuolueella olisi löydettävissä yhteisiä tavoitteita myös sosiaalipolitiikan suhteen. Esimerkiksi homoseksuaalien yhtäläisistä oikeuksista lain edessä tuskin löytyy kovin monia mielipiteitä kansalaisen oikeuksia korostavassa puolueessa. Vaaliohjelmaan kirjoitettavat yhteiset tavoitteet ovat aina tietenkin kompromisseja. Uskottavuuden ja kattavuuden nimissä näitä kompromisseja vain olisi uskallettava tehdä. Eduskuntavaalit ovat kuitenkin todellisuudessa puoluevaalit. Kuulostaa naiivilta, epäilyttävältä ja tehottomalta, jos Piraattipuolueella on tarjota vain täysin satunnainen liuta jotain ehdokkaita, jotka ovat mitä tahansa mieltä mistä sattuu.

  Jo äänestäjän oikeusturvan puolesta vaaliohjelma kaipaisi lisää raameja. Miten mielenterveyskuntoutuja tai homoseksuaali uskaltaa äänestää Piraattipuoluetta, jos hän vaaliohjelman puolesta yhtä hyvin voi saada edustajakseen alempien rotujen pakkokastraatiota ajavan natsin, kuin suvaitsevan pehmopiraatin?

  Piraattipuolueen vaaliohjelmaan olisi mahdollista löytää lisää tavoitteita ja yhteisiä arvoja. Kaikesta ei ole pakko olla mielipidettä, mutta edes jostain muusta tärkeästä pitäisi pystyä olemaan yhtä mieltä, kuin siitä että nettiyhteyttä ei saa katkaista jos warettaa. Nämä yhteiset sitoumukset vaaliohjelmassa lisäisivät puolueen uskottavuutta ja turvallisuutta äänestäjän näkökulmasta ratkaisevasti.

  Ehdotan, että piiriyhdistykset keräävät keskuudestaan ehdotuksia vaaliohjelmaan lisättävistä aiheista. Puoluekokouksessa näistä löytyneistä ehdotuksista voitaisiin etsiä koko puolueelle kelpaavia ratkaisuja.

  Yksinkertainen on kaunista, mutta kapea-alaisuus, suppeus ja riittämättömyys eivät koskaan. Piraattipuolueen vaaliohjelma kaipaa konkretiaa ja lisää lihaa luidensa ympärille.

  Profiilikuva käyttäjästä Horsmalahti

  Yksi idea on lisätä vaaliohjelmaan konkreettisia esimerkkejä miten esim. Piraattipuolue aikoo parantaa terveydenhuoltoa meidän puolueohjelman avulla. Toinen idea on hieman ”radikaalimpi”, eli lisätä puolueohjelmaan joku yleinen arvoliberaali lause, kuten ”kaikkien ihmisten ja aatteiden tulee olla tasavertaisia”. Tästä voi järkevästi vetää esim. kannan sukupuolineutraaliin asevelvollisuuteen ja valtion ja kirkon erottamiseen. Yleinen mielipide taitaa kuitenkin olla, että puolueohjelmaa ei aleta laajentaa ennen eduskuntavaaleja.

  Profiilikuva käyttäjästä snowballschance

  kzzh kirjoitti:
  Quote:Miten mielenterveyskuntoutuja tai homoseksuaali uskaltaa äänestää Piraattipuoluetta, jos hän vaaliohjelman puolesta yhtä hyvin voi saada edustajakseen alempien rotujen pakkokastraatiota ajavan natsin, kuin suvaitsevan pehmopiraatin?

  Sama ongelma on muissakin puolueissa. Alexander Stubb on pyörinyt homopalstoilla vaalipropagandansa kanssa (tosin katosi Gay Pride iskun jälkeen), joten häntä äänestävälle homolle ei ole ollenkaan varmaa, ettei ääni mene loppujen lopuksi jollekin kokoomuksen ”alempien rotujen pakkokastraatiota ajavalle natsille”.

  Äänestäjilläkin on vastuunsa. Kyllä mielenterveysongelmaiset, homot ja yrittäjät äänestivät Saksassa natsejakin. Näitä kuskattiin myöhemmin keskitysleireille. Yrittäjiä sen takia, että vastustivat valtion takavarikointeja – tästä ei yleensä puhuta – koska puheenaihe on lose-lose oikeistolle ja vasemmistolle.

  Profiilikuva käyttäjästä Pirate0

  Pirate0

  said

  Toivon että PipU ottaa kantaa perustuslakituomioistuimen perustamiseksi suomeen. Nykyinen järjestelmä missä peruslakivaliokunta ottaa kantaa lakien toimivuuteen niitä säätäessä on nykyaikana menettänyt toimivuutensa.

  Profiilikuva käyttäjästä snowballschance

  Pirate0 kirjoitti:
  Quote:Toivon että PipU ottaa kantaa perustuslakituomioistuimen perustamiseksi suomeen.

  Ei ennen vaaleja, koska Panu Horsmalahti (Pirkanmaa) on jo ehtinyt hirttää itsensä sen lievään vastustamiseen. Nyt tuli osoitettua konkreettisesti, miten tärkeää poliitikolle on ilmaista kantansa epämääräisesti ja sentrisesti. Myöhemmin ei näyttäisi siltä, että poliitikko olisi joko valehdellut, nukkunut yön yli, kääntänyt takkinsa tai viisastunut.

  Jaakko Koivula (Pirkanmaa)/kzzh ottaa kantaa varovaisemmin, joko kieli keskellä suuta tai poskessa. On vähän sellainen tuntu, että tuossa blogissa kokeillaan kepillä jäätä. Virkamiesluonteelle sopii luonnollisesti kysellä, että mitä hänen pitäisi kirjoittaa, ja odottaa ohjeita taustaorganisaatiolta, joita ei ole tulossa ennen vaaleja.

  On parasta kirjoittaa sitä mitä myy, mikä on suurin piirtein tottakin ja liittyy jotenkin politiikkaan. Pienpuolueelle ”there is no such thing as bad publicity” – kysykää vaikka Panulta viattomia kannanottoja feminismistä – niillä saa naiset kuumiksi.

  Sananvapaudestakin voi kirjoitella, että mikä se oma henkilökohtainen kanta on konkreettisesti eri tapauksissa. Jyrki Kasvihan sivusi jossain kommentissa lasten solvaamista internetissä, joten sitä, että sananvapauden rajoitukset on säädetty joskus aikoinaan suojelemaan lähinnä aikuisia voisi pohtia.

  Iltapäivälehdessä kansanedustajat sanoivat kyllästyneensä tappouhkauksiin ja eräs ruotsinkielinen kansanedustajatar kyllästyi siivoamaan blogistaan sanan ”hurrihuora” noin 60 kertaa. Varmaan säästä kirjoittaminen oli saanut jonkun blogin lukijan moisen kiihtymyksen valtaan.

  Se olisi tietysti mielenkiintoinen tilanne, jos läpipäässeille (päässeelle) tarjottaisiin jotain poliittista tointa sellaisen hallituksen tukemisesta, jonka linja on 180-astetta omasta maailmankuvasta, mutta kuitenkin Piraattipuolueen etujen mukainen. Politiikassa joutuu vääntymään joskus ihmeellisille mutkille (”politiikka tekee outoja petikavereita”) saadakseen jotain aikaiseksi.

  Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

  kzzh kirjoitti:
  Quote:Miten mielenterveyskuntoutuja tai homoseksuaali uskaltaa äänestää Piraattipuoluetta, jos hän vaaliohjelman puolesta yhtä hyvin voi saada edustajakseen alempien rotujen pakkokastraatiota ajavan natsin, kuin suvaitsevan pehmopiraatin?

  Kysy kokoomusta äänestäviltä mielenterveyskuntoutujilta tai homoseksuaaleilta. Ehdokkaista löytyy diversiteettiä joka puolueessa. Piraattipuolueen vahvuus on se, että meillä on piraattiagenda, johon kaikki ehdokkaat ovat sitoutuneita. Me olemme ainoa puolue, jonka ehdokasta äänestämällä voi olla varma, että saa piraattihenkisen ehdokkaan. Vihreitä äänestämällä voi saada Jyrki Kasvin tai Heli Järvisen. Olemme puolue niitä varten, jotka kokevat ajamamme asiat tärkeiksi. Agendan laajentaminen hajoittaisi omia rivejä. Nykyisestä puolueohjelmasta on helppo argumentoida lähes jokaiselle politiikka-alalle jotain sopivaa. Terveydenhuollon osalta voi puhua esimerkiksi siitä, paljonko järkevät tietojärjestelmähankinnat säästäisivät kustannuksia ja työaikaa jne.

  Vaaliohjelmaan ei ole mitään järkeä kirjoittaa nykyisen puolueohjelman ulkopuolisia tavoitteita (sitä paitsi puolueohjelmaa pitäisi muuttaa ensin), se vain hajottaisi rivejä. Sen sijaan on aivan mahdollista, että vaikka kaikki jonkin piirin ehdokkaat tekevät yhteisen julkilausuman, jossa ilmoittavat olevansa jotakin mieltä jostakin asiasta, joka ei kuulu Piraattipuolueen ajamiin asioihin. Tämä on toki mahdollista juuri sen ansiosta, että annamme ehdokkaille vapautta muissa kuin puolueohjelman asioissa. Voimme olla piraattiagendan ulkopuolisista asioista sopuisasti erimielisiä, eikä ketään pakoteta niiden suhteen ikäviin kompromisseihin. Kaikilla puolueen aktiiveilla on helppo olla mukana, koska he pystyvät hyväksymään puolue- ja vaaliohjelmat täysin. On paljon helpompi sietää omasta mielestä typeriä mielipiteitä yksittäiseltä ehdokkaalta tai muutaman ehdokkaan ryhmältä kuin lukea niitä vaaliohjelmasta.

  Ps. Olisihan se ”kiva”, että vaaliohjelmasta löytyisi kaikkea muutakin minun mielestäni mukavaa jota sieltä ei nyt löydy, mutta sitten aina löytyisi joitakuita, joiden mielestä ne eivät olisi mukavia. Mitä enemmän asioita sinne otettaisiin, sitä suuremmaksi kasvaisi niiden määrä, jotka olisivat joistakin asioista täysin eri mieltä. Kannattajat katoaisivat muihin puolueisiin, joissa myös on paljon sisäistä hajontaa. Emme poikkeisi millään tavalla muista puolueista, joten miksi kukaan silloin äänestäisi meitä?

  Pps. Puolueen pointti on nostaa piraattiasiat poliittiseen keskusteluun. Miksi ampuisimme itseämme jalkaan vähentämällä niiden suhteellista osuutta agendastamme?

  Ppps. Ja voisimmeko silloin enää kutsua itseämme ”piraattipuolueeksi”?

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)

Alueelle ‘Syyskokous 2010’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.

Siirry työkalupalkkiin