Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Vs:Hyvitysmaksu

Tämä aihe sisältää 0 vastaukset, 1 kirjoittaja, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Scoffa Scoffa 10 vuotta sitten.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  Hyvitysmaksuthan siis tosiaankaan eivät ole virallisesti korvaus laittomasta kopioinnista, vaan juurikin ns. ”maksu siitä että on oikeus kopioida laillisesti”.

  Tässä koko ajatuksessahan ei ole edes järjen hiventäkään. Jos TO-järjestöt myöntäisivät sen, että nykyisin koko maksun tärkein tarkoitus on saada jotain maksua niiltä, jotka mm. lataavat materiaalin netistä ja tallentavat ne tyhjille medioille, voisi maksussa olla edes järkipohjainen ajattelu takana. Tämäkin tosin tarkoittaisi nettilataamisen tuolloin olevan laillista. Sellaisesta ei voi vaatia rahaa joka on laitonta eikä tekoa ole todistettu, joten sitä pyydetään laillisen toiminnan verukkeella.

  Hyvitysmaksun hieman järjellisempää aikakautta oli C-kasettien kulta-aika. Ihmiset nauhoittivat paljonkin musiikkia radiosta sekä kopioivat C-64 pelejä toisilleen, ostivat tupladekkisoittimia kopioinnin helpottamiseksi jne.
  Nykypäivänä tuo maksu revitään kaikesta mahdollisesta mediasta johon pitkät ahneet kynnet saadaan upotettua.
  Jos tarkasteltaisiin prosentuaalista määrää siitä, paljonko cd-r levyille kopioidaan laillisesti esim. kaverilta tai radiosta, lienee määrä todella mitätön nykypäivänä. Suurin osa musiikista otetaan netistä.
  Jos tarkasteltaisiin ajatusta hieman lisää, vaivauduttaisiin miettimään musiikin olevan vain yksi osa-alue kaikesta siitä mitä levyille kirjoitetaan.
  Varmuuskopiointi, dokumenttien tallennus, valokuvien tallennus, lista on pitkä..
  Varovaisesti arvioiden olen kirjoittanut cd-r ja cd-rw levyjä tähän menneksi tuhansia.
  Näistä yksi levy oli kyseisen hyvitysmaksun piiriin kuuluva.
  Ja ei, tämä ei tarkoittanut myöskään sitä, että loput levyni olisivat nettilatauksia tai muuta laitonta, vaan IT-alan ihmisenä olen kirjoittanut pelkästään varmuuskopiolevyjä satoja, ehkä sata valokuvalevyä, yli parisataa käyttöjärjestelmän asennusmediaa jne.

  Jos tilanne suhteutettaisiin tähän päivään, olisin maksanut 400 euroa tuon yhden ainoan levyn kopiointioikeudesta!
  Tämä oli sitten laskettuna vain cd levyistä, nykyisin kaikki tekemäni varmuuskopiot menevät dvd levyille niin pidemmän eliniän takia, huolimatta siitä tarvitaanko tilaa paljon vai vain megan ja hyvitysmaksu onkin kappas kappas, kolminkertainen.

  Hyvitysmaksuissa on ehkä ollut kaunis ajatus taustalla (ehkä), mutta sen nykytilanne on hyvin hyvin kaukana siitä.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin