Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Vs:Kommunismista

Tämä aihe sisältää 0 vastaukset, 1 kirjoittaja, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti Ahto Apajalahti 9 vuotta, 10 kuukautta sitten.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

  Tekijänoikeuden ja omistusoikeuden sekoittaminen on minusta melko hämmentävää. Jos tekijänoikeutta pidettäisiin omistusoikeutena, teoksen suoja-ajan tulisi loogisesti olla ikuinen ja oikeuden säädellä teoksen käyttöä täydellinen. Sitä voitaisiin rajoittaa vain oikeuden päätöksellä (menettämisseuraamus, hukkaamiskielto), yleisen turvallisuuden nimissä (aseet, vaaralliset aineet, elintarvikkeet, lääkkeet jne.) tai muissa erityistapauksissa (pakkolunastus korvausta vastaan).

  Jotkut valistusfilosofit ajattelivat, että tekijänoikeuden tulisi olla kuin omistusoikeus, eli ikuinen. Heidän mielestään ihminen omistaa ajatuksensa ja siten myöskin ajatustyönsä tulokset. Toistet ajattelivat, että ajatuksiaan ei voi omistaa, paitsi pitämällä ne oman päänsä sisällä. Jos ajatuksensa lausuu ääneen, ei niiden leviämistä voi käytännössä enää kontrolloida. Kompromissiksi tuli, että tekijällä on jossain määrin oikeus määrätä teoksensa käytöstä. Alun perin tämä tarkoitti nimenomaan sitä, että tekijällä oli oikeus saada korvausta teoksensa (kirjansa) myynnistä. Tuohon aikaan ei ollut mitään järkevää tapaa ”kotikopioida” kirjoja, joten kirjapiratismi oli käytännössä aina kaupallista.

  Jossain vaiheessa musiikin tallennuslaitteet ja valokopiokoneet mahdollistivat yksityisen kopioinnin, mutta tällöinkin piti omistaa erikseen tähän tarkoitettu laite eli nauhuri tai kopiokone. Tässä vaiheessa kiinnostuttiin myös yksityisten ihmisten puuhailusta ja ennenpitkää säädettiin esimerkiksi kasettimaksu (Suomessa 1984). Internetin myötä jokaisella on kotonaan oma kirjapaino ja levytehdas. Samalla tekijänoikeus on tunkeutunut toden teolla ihmisten yksityiselämään ja yksityiseen viestintään. Alkujaan tekijänoikeus rajoitti elinkeinotoimintaa, nykyään se rajoittaa yhä suuremmassa määrin sananvapautta. Tämä on aiheuttanut ongelmia, joita Piraattipuolue pyrkii ratkaisemaan.

  Loppujenlopuksi tekijänoikeus ei ole minusta verrattavissa omistusoikeuteen siksi, että vain ainetta voi omistaa ja teos ei ole koskaan ainetta. Omistusoikeus on tässä mielessä selkeästi määriteltävissä: kaikkeen, mikä on ainetta, voi kohdistua omistusoikeus. Tosin ihmisen omistaminen on nykykulttuureissa erikseen kielletty. (Ihmistä voi periaatteessa kontrolloida samalla tavoin kuin omaisuutta, mutta yleensä se on laitonta.) Eivätkö vaikkapa veistokset ole kuitenkin ainetta? Kyllä, ne ovat sekä ainetta että teoksia. Se, että esimerkiksi veistos on tietyllä tavalla muodostunut aineellinen kokonaisuus, ei tee siitä kuitenkaan teosta. Se, mikä ylittää teoskynnyksen, määräytyy teoksen aiheuttamien aistiärsykkeiden (näkö, kuulo, tuntoaisti) perusteella. Siinä missä omaisuus on ainetta, teos ilmenee aistiärsykkeiden kautta.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin