Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Yksityinen kopiointi ja videopelit

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Yksityinen kopiointi ja videopelit

Tämä aihe sisältää 3 vastaukset, 4 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  pekuja 8 vuotta, 4 kuukautta sitten.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä pekuja

  pekuja

  said

  Yksityisen kopioinnin ollessa laillista muusikilla voi yhä tienata leipänsä konserteilla, elokuvia voidaan yhä esittää teattereissa, paperinen kirja on yhä haluttu tuote, ja ohjelmistoja voi yhä myydä yrityksille kaupalliseen käyttöön, mutta mitä videopelien kehittäjä voi tehdä? Videopelejä myydään nykyisin lähes ainostaan kotikäytöön, ja koska pelit ovat digitaalisia, kopioidessa ei pelikokemuksesta häviä mitään, ja pelejä myydäänkin nykyään paljon täysin digitaalisesti.

  Tässä muutama mahdollisuus rahantekoon peleillä:

  1. DRM. Kopiointi voidaan yrittää estää teknisin keinoin. Pelikonsoleilla tämä toimii melko hyvinkin. Ongelmat: Käytännössä kaikki DRM on murrettavissa. Pelikonsolivalmistajat kontrolloivat konsolipelimarkkinoita, eikä pienellä kehittäjällä ole mahdollisuutta julkaista peliään ellei valmistaja sitä halua. Lisäksi DRM on ideologisesti melko nurinkurinen ajatus yksityisen kopioinnin laillistamisen: koska kopiointi on laillisesti sallittua, estetään se teknisesti.

  2. Pelin kytkeminen lisälaitteeseen. Esimerkkinä Guitar Hero tai Dance Dance Revolution. Peli tarvitsee lisälaitteen, jota myymällä voidaan tehdä rahaa. Ongelma: Tämä soveltuu vain pienelle osalle pelejä; laajasti sovellettuna se olisi järjetöntä jo ekologisessakin mielessä.

  3. Internet-moninpelit. Erityisesti massiiviset nettipelit kuten World of Warcraft. Osa pelin sisällöstä tarjoillaan palvelimelta, koska se on alati muuttuvaa. Palvelin myös yhdistää pelaajat ystäviensä kanssa, mikä myös vähentää kiinnostusta siirtyä ilmaisille piraattiservereille, joiden tuottaminenkin tosin on melkoisen vaikeaa. Ongelmat: Soveltuu myös vain pienelle osalle pelejä; olisi järjetöntä vaatia yksin pelattavalta peliltä jatkuvaa Internet-yhteyttä, eikä se toisi pelaajalle mitään lisäarvoa.

  4. Mainosrahoitteisuus. Yleistä etenkin Flash- ja iPhone-pelimarkkinoilla. Pelin saa ilmaiseksi, mutta se näyttää käyttäjälle mainoksia, joista mainostajat maksavat kehittäjille. Ongelmat: Pelaajat eivät pidä mainoksista, eikä mainoksettoman vaihtoehdon tarjoaminen maksusta ole järkevää yksityisen kopioinnin ollessa sallittua. Mainokset saattavat myös helposti pilata pelin tunnelman.

  5. Lahjoitusrahoitteisuus. Peliä saa levittää vapaasti, mutta pelin kehittäjä pyytää pelaajia lahjoittamaan rahaa mikäli he pitävät pelistä. Ongelmat: Epävarmuus käyttäjien anteliaisuudesta/rehellisyydestä. On myös vaikea sanoa, kuinka toimiva malli tämä olisi pitkällä tähtäimellä ja laajemmin käytettynä.

  6. Oheistuotteet. Pelaajille myydään fyysisiä T-paitoja, mukeja, leluja, yms. Ongelmat: Vie huomiota itse peliltä, kun todellinen tuote onkin jotain muuta. Oheistuotteiden valmistaminen ja levittäminen on kallista ja vaikeaa etenkin pienille yrityksille.

  Onko tässä riittävät työkalut pelikehittäjille yksityisen kopioinnin laillistuttua? Nähdäkseni kaikki esittämäni ratkaisut ovat jonkin verran marginaalisia tai sitten epävarmoja toiminnaltaan. Etenkin pienen itsenäisen pelikehittäjän olisi huomattavasti nykyistä vaikeampaa tehdä rahaa näillä keinoilla.

  Videopeleillä tarkoitan tässä tietokoneella tai pelikonsolilla pelattavaa peliä.

  Aiheesta on keskusteltu jonkin verran myös mm. DRM-kieltoa ja -haittaveroa käsittelevässä viestiketjussa, mutta minusta aihe ansaitsee oman ketjunsa.

  Profiilikuva käyttäjästä MaXimillion

  Myyminen on edelleen myös varteenotettava vaihtoehto, vaikka yksityinen kopiointi olisi sallittua.

  Profiilikuva käyttäjästä vesiposti

  vesiposti

  said

  Media-alalla kiertää omituinen harhaluulo, jonka mukaan ”ilmaisen kanssa ei voi kilpailla”. Tämä johtunee siitä, että alalla ollaan niin tottuneita vanhaan monopoliin ettei heillä ole mitään kokemusta kilpailusta.

  Ilmaisen kanssahan kilpaillaan koko ajan ja joka paikassa. Siksi kaupassa myydään vettä pulloissa vaikka hanasta saa ilmaiseksi. Siksi ihmiset ajavat taksilla vaikka käveleminen on ilmaista. Jne jne.

  Kysymys on vaivannäöstä. Kopioidessa ei pelikokemuksesta menetä mitään, mutta se vaatii aikaa ja vaivaa. Kokonaisen DVD-levyn sisällön kopioiminen keskivertosuomalaisen nettiyhteydellä voi kestää useita vuorokausia. Etkö itsekin mieluummin ottaisi kaupan hyllystä levyn, jos hinta on sopiva?

  Mutta monopoliyhtiöt eivät osaa kilpailla. Jos myynti on laskussa ja asiakkaat katoavat halvemmalle kilpailijalle, niin maalaisjärki kuin taloustiedekin sanovat että hintoja lasketaan. Monopoliyhtiöt nostavat niitä. Pelipaketeista on jätetty pois kaikki ei-kopioitava lisäarvo, jotkut julkaisijat ovat jopa sanoneet jättävänsä painetut ohjekirjat kokonaan pois. Yhtiöt lisäävät myymiinsä tuotteisiin DRM-käyttöestoja, jotka piraattikopioista poistetaan, tuloksena kopioidessa ei pelikokemuksesta menetä mitään vaan päivastoin saavuttaa.

  Ostaisitko ruosteen makuista pullovettä 20€ pullo kun hanasta saa ilmaiseksi parempaa?

  Tosin kopiointipalvelulla rahastaminen tulee joka tapauksessa olemaan tulevaisuudessa yhä vaikeampaa, sillä sen arvo laskee samaa tahtia kun verkkoyhteydet nopeutuvat. Siksi alan tulisikin hyvissä ajoin kehittää liiketoimintaansa suuntaan, jossa tekijöille maksetaan uuden tekemisestä eikä vanhan kopioimisesta.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin