Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Yleispuoluesuuntaus ei saisi olla mörkö

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Yleispuoluesuuntaus ei saisi olla mörkö

Tämä aihe sisältää 0 vastaukset, 1 kirjoittaja, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin mikko.nummelin 6 vuotta, 8 kuukautta sitten.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä mikko.nummelin

  Jonkin verran on keskusteltu tarpeista uudistaa ja laajentaa Piraattipuolueen ohjelmia ja hanke on ajoittain herättänyt joissakin piireissä vastustusta, kun Piraattipuoluetta ”ei ole haluttu viedä yleispuolueen suuntaan” tai ”on todettu puolueen sisällä vallitsevan niin erilaisia mielipiteitä, ettei tietyistä asioista ole voitu kirjata ohjelmiin mitään”. On myös todettu, että ”jäsenet voivat esittää asioita laajasti kampanjoissa myös omina mielipiteinään”. Tällainen konsepti kuitenkin toimii vain tiettyyn rajaan asti eikä välttämättä Suomessa minkään vaalien piilevien äänikynnysten yli.

  Se, että ohjelma sisältäisi käytännössä pelkkiä tietoyhteiskuntateemoja, toimii niin kauan kuin Piraattipuolue haluaa olla poliittisena taustavaikuttajana, lobata eduskuntapuolueissa olevia tietoyhteiskuntavaikuttajia ja tehdä kansalaisjärjestötoimintaa. Se on kuitenkin suurella vaivalla (suurkiitos silloisille aktiiveille!), kerännyt yli 5000 kannattajakorttia päästäkseen rekisteröidyn puolueen asemaan, mikä tarkoittaa sitä, että ainakin periaatteessa auki olisivat mahdollisuus päästä puolueena itse sisään päättäviin elimiin, jos raskaalle vaalityölle on paljon tekijöitä ja ehdokkaat rohkeasti esillä.

  Vaalityöltä putoaa pitkälti pohja pois, jos ainakin nykyaikaiset päivänpolttavat talousteemat ja EU-yhteistyöasiat loistavat ohjelmista poissaolollaan. Vaikka tällöin voidaan sanoa asioita ständeillä ”omina mielipiteinä”, niin sellaisia ohjelmaesitteitä, joita voisi jakaa ja jotka olisi varustettu Piraattipuolueen tunnuksin, ei voida painattaa, jos niissä esitettävät teemat eivät ole johdettavissa puolueohjelmasta. Piraattipuolueen ja Piraattinuorten hallitukset eivät pysty nykyisellään samasta syystä tarttumaan kiinni kolmasosaankaan niistä poliittisista täyistä ja kyseenalaisista lausunnoista, joita hallituspuolueen kärkipoliitikot, kansanedustajat ja puoluejohtoon kuuluvat heittelevät julkisuudessa.

  Tällä hetkellä kiireellisimpiä ovat mielestäni suurimpien kaupunkien kunnallisvaaliohjelmat. Ne tarvitaan pikaisesti ja niiden on oltava kyseisten kuntien paikallispolitiikan kuumien kysymysten kattavia, jotta tiedetään, mitä tekstejä ja teemoja esitteisiin saa Piraattipuolueen tunnusten alla laittaa. Kunnallisvaaliohjelmat ovat sikäli kiitollista tavaraa, että ne eivät jää roikkumaan puolueen yleisohjelmaan niiden jälkeen. Piraattipuolueella ei ole myöskään varaa epäonnistua näissä vaaleissa, koska mikään puolue ei Suomessa ole päässyt nousemaan eduskuntaan tai EU-parlamenttiin ilman, että pää on saatu avattua ensin kuntatasolla.

  Heti kunnallisvaalien jälkeen pitäisi ohjelmaa uudistaa ja laajentaa rajusti. Uudistus on mahdollista toteuttaa mielestäni ”ei-invasiivisella” tavalla, jolloin Piraattipuolueen tärkeät tietoyhteiskunta-, tekijänoikeus- ja kansalaisoikeusteemat voidaan jättää rauhaan, mutta etenkin talouspolitiikan alalle tehdä huomattavia lisäyksiä. Ehdotan tätä varten sitä, että uusi ohjelma rakentuisi niin, että esillä olisi noin kahden A4-sivun kokoinen yleisohjelma, joka vastaisi suunnilleen sitä, mikä Piraattipuolueen ohjelma on nykyään ja sen lisäksi olisi tarkentavia alakohtaisia ohjelmia, esimerkiksi ”Talouspolitiikka”, ”Oikeus- ja kriminaalipolitiikka”, ”Ympäristöpolitiikka”, ”EU-politiikka”, ”Ulko- ja turvallisuuspolitiikka” jne. Tätä varten selvitetään ensin kattavasti, miten nykyiset eduskuntapuolueet ovat asian toteuttaneet.

  Talouspolitiikan osalta voi toki tulla erimielisyyksiä, joita joutuu sovittelemaan. Verotus-, työ- ja sosiaaliturvakysymyksiä sorvatessa voidaan joutua tekemään epäsuorasti rivien välissä linjauksia, jotka sitovat puolueen kannattamaan nimenomaan markkinataloupohjaista järjestelmää, vaikkakin sitä voidaan verolinjauksin ja tarpeellisin rajoituksin hillitä. Tämä pudottaisi Piraattipuolueen virallisen linjan ulkopuolelle erityisesti joidenkin mahdollisesti hellimät omat linjaukset vaikkapa Pareconista (osallisuustalous), Zeitgeististä (resurssipohjaisesta taloudesta) tai muista jyrkän suunnitelmatalouden ja yksityisomistuksen hylkimisen muodoista.

  Seuraavissa eduskuntavaaleissa epäonnistumisen hinta ja rangaistus olisi Suomen lain mukaan putoaminen puoluerekisteristä. Uusia yhtä hyviä tilaisuuksia nykyisten vaalien jälkeen ei välttämättä tule, koska ilmassa on uhkia vaalijärjestelmän muuttumisesta sellaiseksi, että Uudenmaan matala piilevä äänikynnys korottuisi vaalipiirin jaon seurauksena ja jo nyt liippasi läheltä, ettei Suomeen tullut Piraattien kannalta erittäin vaikeaa valtakunnallista äänikynnystä.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin