Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Yliopistolaki… ja sen monet yhteydet

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Yliopistolaki… ja sen monet yhteydet

Tämä aihe sisältää 1 vastaus, 1 kirjoittaja, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä JoonasD6 JoonasD6 9 vuotta, 10 kuukautta sitten.

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä JoonasD6

  JoonasD6

  said

  Yarrrr vaan kaikille.

  Nyt olisi piraattien, varsinkin akateemisten sellaisten, aika aktivoitua puolustamaan Suomen korkeakouluopetusta.

  http://opiskelijatoiminta.net/2009/03/09/painajaisten-perjantai-kaikki-mukaan-kadulle/

  Perjantaina 13.3. yliopistoyhteisö järjestää jälleen mielenosoituksen (Senaatintori, klo 13), ja (älkää viekö tätä tiedotusvälineisiin; Opiskelijatoiminta hoitaa) pikkulinnut ovat laulaaneet, että tämänkin mielenosoituksen jälkeen olisi ”jatkot”. Viikonlopun aikataulu selviää tänä iltana, joten ilmoitan asiasta sitten varmuudella. Kaikki vapaata tietoa puolustavat piraatit ovat tervetulleita mielenosoitukseen ja ”jatkoille”. ;)

  Kehotan niitä, jotka eivät uudesta yliopistolakiehdotuksesta tiedä, lukemaan (ja allekirjoittamaan) addressin:
  http://opiskelijatoiminta.net/adressi/

  Korostan siis, että tämä ei ole pelkästään pienen suljetun yliopistopiirin valittelua, vaan nyt olemme todella huolestuneita näiden monien uusien lakien ja lakiehdotusten yleisestä suunnasta. Yliopistolaki, eläkeiän nostaminen, Lex Nokia ja uusi tuloaan tekevä tekijänoikeuslaki ovat kaikki palvelemassa käytännössä vain elinkeinoelämää, rajoittamassa yksilönvapauksia sekä tekemässä tiedosta ja tutkimuksesta myyntituotteen.

  Tässä on Piraattipuolueella mahdollisuus sekä saada näkyvyyttä, tulla kuulluksi että auttaa.

  Lauantaina välillä 12-18 pidämme useita keskustelutilaisuuksia, ja juuri klo 12 alkaa keskustelutilaisuus näiden hassujen lakien yhteyksistä ja vaikutuksista, jonne kutsumme myös ulkopuolisia asiantuntijoita keskustelemaan tästä huolestuttavasta lakitrendistä. Effiltä väkeä on tulossa keskustelemaan tekijänoikeuksista, ja kutsun myös Piraattipuolueen paikalle. Pohtikaamme yhdessä, miten tähän suohon on jouduttu ja miten siitä päästään pois.

  PS. Miekkariin ja ”jatkoille” olisi hyvä saada useampi kannattajakorttien kerääjä.

  PPS. Ei PP-banneria miekkariin. Vasuritkaan eivät saaneet lupaa. (Korjaan tämän, jos mieli muuttuu illan kokouksessa.) [img size=800]http://www.piraattipuolue.fi/images/fbfiles/images/crowd1.jpg[/img]

  Ja laitanpa vielä YouTube-listausta:
  http://www.youtube.com/watch?v=tlJISuqlwtY
  http://www.youtube.com/watch?v=VobHQZuE_X4&feature=channel

  Profiilikuva käyttäjästä JoonasD6

  JoonasD6

  said

  Postaanpa vielä tarinaa tekijänoikeuslaista yliopistotoiminnan listalta:

  ”kiinnitän huomiota erääseen seikkaan, jota ei vielä lainkaan ole käsitelty yliopistouudistuskeskustelussa.

  Hallitukseen on tulossa esitys laiksi, joka tekee työsuhteissa syntyvät tekijänoikeudet automaattisesti työnantajan omaisuudeksi. Lakia on valmistettu täydessä hiljaisuudessa, ainoastaan journalistien ammattilehdissä on hälytetty siitä. Lain vaikutusalue kattaa kuitenkin paljon muutakin kuin lehtijutut tai radio- ja TV-ohjelmat. Se koskee periaatteessa kaikkia intellektuaalisen työn tuotteita, myös tieteellisen tutkimuksen tuloksia.

  Jos yliopisto muuttuu nykyisestä valtion virastosta laitokseksi, jossa kaikki ihmiset ovat ”normaalissa” työsuhteessa työnantajaansa, tulee valmisteilla oleva tekijänoikeuslaki automaattisesti koskemaan kaikkea yliopistossa tehtävää tutkimusta. Jos tutkija siis julkaisee artikkelin tai kirjan, se ei periaatteessa ole hänen, vaan yliopisto-työnantajan omaisuutta. Jopa pieni power-point-esitys muuttuu lain tarkoittamaksi ”teokseksi” ja sitä kautta työnantajan omaisuudeksi.

  Tässä sitaatti Helsingin Sanomain verkkosivulta, jossa tekijänoikeuslain taustaa valotetaan:

  > ”Palkansaajajärjestöt SAK ja Akava pelkäävät, että opetusministeriössä valmisteilla oleva lakiesitys siirtää työsuhteessa tehtyjen teosten kaikki taloudelliset oikeudet jokseenkin automaattisesti työnantajille. Virkamiestyönä hiljaisuudessa valmisteltu ehdotus on tarkoitus esitellä ensi viikolla kulttuuri- ja tasa-arvoministeri Stefan Wallinille (r).
  >
  > Virkamiehet ovat valmistelleet lakia viime kesänä oikeusneuvos Mikko Tulokkaan tekemän selvityksen pohjalta. Tulokas ehdottaa lakiin niin sanottua työsuhdeolettamaa, jonka mukaan työntekijän tekijänoikeudet siirtyvät työnantajalle elleivät työntekijä ja työnantaja muuta sovi.
  >
  > Laki koskettaisi jokseenkin kaikkia suomalaisia työpaikkoja, sillä tekijänoikeus syntyy, jos työntekijän tuotos ylittää teoskynnyksen, oli se sitten virkamiehen persoonallinen power point -esitys tai vuosien työn vaatinut tietokonepeli.
  >
  > Järjestöjen mielestä työntekijöiden olisi käytännössä mahdotonta neuvotella tekijänoikeuksistaan, jos laki antaisi joka tapauksessa työnantajalle kaikki oikeudet, jos neuvotteluja ei synny.
  >
  > – – Akavan lakimies Maria Löfgren sanoo, että laista uhkaa tulla eräänlainen pakkolunastuslaki. ”Tässä työntekijöiden varallisuus uhkaa siirtyä työnantajille lain nojalla.”

  Mielestäni olisi ehdottomasti otettava esille myös valmisteilla olevan tekijänoikeuslain vaikutus ”uudistetussa”, yritysmaailman periaatteita noudattavassa yliopistossa. Sitä voidaan hyvällä syyllä kutsua intellektuaalisen omaisuuden pakkoluovutukseksi. Tutkijoilta ja opettajilta viedään oikeus heidän työnsä tuotoksiin.”

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin