• 6 vuotta, 6 kuukautta sitten

  Triviani

  Triviani kirjoitti päivityksen 6 vuotta, 6 kuukautta sitten

  Tässä jo pistin igs.fi sivustolle kysymyksen, niin onko kenellekään edustajalle tullut mieleen ajaa palkkakattoasiaa eduskunnassa? Tarkoitan, kun esim joukkueurheiluissa on pelaajilla palkkakatto, niin miksi samaa ei sovellettaisi yritysmaailmassa. Esim Elopin tulokaskausi nokialle, max 100.000 euroa, ja jos jatkuu pidempään, niin palkkaa voi nostaa kuten urheilussakin johkin tiettyyn maximiin asti. Näin säilyisivät normaaleilla duunareillakin työpaikat. Nokia nyt vain yksi esimerkki, mutta joku voisi ajaa tällaista yleislakia? Vai?

  • HarriKivisto 6 vuotta, 6 kuukautta sitten

   Paha sanoa mitä piraattipuolueen kannattajakunta ajattelee ideasta yleisesti. Itse henkilökohtaisesti suhtaudun suopeasti, joskin kiinnostaa sekin, miten tätä kyetään mahdollisesti kiertämään. Oikeistohenkiset piraatit varmaankin argumentoivat että tämä jotenkin vahingoittaisi taloutta tms.

   • Triviani 6 vuotta, 6 kuukautta sitten

    itse en kyllä näkisi, miten se vahingoittaisi taloutta, jos yhtiö säästää esim 10 miljoonaa johtajien palkasta, ja ”joutuu” palkkaamaan oikeita työntekijöitä, ja luulempa, että noihin korkeimpiin virkoihin olisi halukkaita vain sellaiset palkkakaton tullessa, jotka oikeasti tekisivät ja osaisivat, ja saisivat aikaan jotain, sen sijaan, että puhuisivat, ja samassa kuussa olisi 10 tuhatta uutta työtäntä. Sitä luonnollisesti pitäisi perustaa jokin valvontakomitea, yms, joka ei olisi poliittisesti riippuvainen, tai vastaavaa.

    • Horsmalahti 6 vuotta, 6 kuukautta sitten

     Teoriassa johtajien korkeat palkat ovat hintansa arvoisia. Tämä voidaan jopa toteuttaa suoraan siten, että johtajien bonukset on sidottu yhtiön tulokseen. Jos oletamme ettei ole tapahtunut markkinahäiriötä, on yritykselle kannattavaa maksaa merkittäviä bonuksia johtajille. Ei tässä ole mitään väärää mielestäni, koska ne rahat on yrityksen omia (ja lopulta osakkeenomistajien), jotka tekevät.

     Tässä olen toki tehnyt todella monia yksinkertaistuksia, mutta perusperiaatteena johtajien korkeat palkat motivoivat johtajia huippusuorituksiin.

     Toki on selvää, ettei johtajat ole täydellisiä, ja jokaista hyvää johtajaa kohden voi löytää huonon johtajan. (Ennakkoin argumenttia siitä, kuinka johtaja nimeltä x sai y miljoonaa euroa ja tuhosi kuitenkin yrityksen).

     Markkinahäiriöitä tapahtuu tietyissä erikoistapauksissa toki, mutta niitä estämällä palkkakatolla aiheutetaan enemmän haittaa kuin mitä talous hyötyy siitä, että markkinahäiriöt estetään.

     ”ja ”joutuu” palkkaamaan oikeita työntekijöitä”

     Työntekijöiden, jotka ovat tarpeettomia, palkkaaminen on haitallista taloudelle. Yritys on tehokkaampi, jos se pystyy tuottamaan samat hyödykkeet vähemmällä määrällä työntekijöitä. Nämä ylimääräiset työntekijät voivat tehdä muita töitä, ja koko yhteiskunnan kokonaistuotanto kasvaa.

  • Gagis 6 vuotta, 6 kuukautta sitten

   Valtion yrityksissä voi palkkapolitiikkaa säädellä miten lystää, mutta yksityisellä sektorilla omistajilla pitää olla valta sijoittaa rahansa täsmälleen niin hyvin tai huonosti kuin osaavat. Jos maksaa tyhjästä niin tappiotahan siitä tulee. Itse pidän tällaista tarpeetonta sääntelyä hyvin vanhingollisena, sillä talous ei ole nollasummapeliä, eikä työ ole itseisarvo. Vain työn tuloksilla on merkitystä, ja pakkotyöllistäminen ei niitä tuloksia juuri tuota.

   Nokiankaan tapauksessa pienemmät johtajien palkat ja tuottamatonta työtä tekevien ihmisten palkkopalkkaaminen eivät kilpailukyvytöntä yritystä pelastaisi, vaan turhaksi jäänyt kolossi kaatuu kun on kaatuakseen ja uusia ja parempia yrityksiä nousee tilalle jos tekijöitä löytyy.

   Ei poliitikoilla pidä olla pienintäkään sanavaltaa siihen miten yksityiset ihmiset maksavat toisilleen rahaa, vaikka kuinka näyttäisi siltä, että joku maksaa nyt hirveää ylihintaa. Kohuta saa korkeintaan jos jonkun palkka maksetaan verorahoista.

   • Gagis 6 vuotta, 6 kuukautta sitten

    Täydennyksenä, ihmiset työllistyvät kun heidän ajalleen ja osaamiselleen on tarvetta. Ei siihen valtio oikeasti pysty paljoa vaikuttamaan, ja sääntely vain tekee työntekijöiden palkkaamisesta riskialttiimpaa ja siten suuremmissa määrin kannattamatonta. Ei ihmisille voi maksaa rahaa vaan siitä, että olisi kiva jos heillä olisi olevinaan jotain työtä.

Siirry työkalupalkkiin